Ελληνικό: Πήρε το ΟΚ η περιβαλλοντική μελέτη για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις
Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό- Η έκταση της περιοχής όπου θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις είναι 278.571,75 τ.μ., ενώ η έκταση των κτηριακών ενοτήτων ανέρχεται στα 189.397 τ.μ.- Τι θα περιλαμβάνεται σε αυτές
- 31/05/2022
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αφορά τη δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό. Η έκταση της περιοχής όπου θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις είναι 278.571,75 τ.μ., ενώ η έκταση των κτηριακών ενοτήτων ανέρχεται στα 189.397 τ.μ. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 54.046 τ.μ. και η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 40.958 τ.μ.
Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση επί της Μελέτης, οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό δεν σχεδιάζονται ως ένα συμβατικού τύπου συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα ενός Μητροπολιτικού Αστικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Θυμίζουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου υποέργου ανέρχεται μεταξύ 100-120 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Οι εγκαταστάσεις
Με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις εγκαταστάσεις του νέου αθλητικού κέντρου στο Ελληνικό συμπεριλαμβάνονται:
- Ξενώνες Διαμονής Αθλητών (272 κλίνες)
- Κέντρο Κολύμβησηςμε 3 κολυμβητικές δεξαμενές και συγκεκριμένα μια στεγασμένη 53m x 25m – βάθος 2m, μια υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 2m και μια επίσης υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 3m με κερκίδες χωρητικότητας 1.000 ατόμων.
- Κλειστό προπονητήριοενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής – Ακαδημία Ενόργανης – «Πολλαπλό» προπονητήριο.
- Εγκαταστάσεις στίβου(ανοιχτός στίβος, ανοιχτό πεδίο ρίψεων, κλειστό προπονητήριο στίβου και κτήριο κερκίδων στίβου).
- Εγκαταστάσεις Επαγγελματικού Ποδοσφαίρουμε κτήριο αποδυτηρίων και διοίκησης ποδοσφαίρου καθώς και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.
- Ακαδημία Ποδοσφαίρουμε ένα Γήπεδο Ποδοσφαίρου (θα φέρει διαγράμμιση γηπέδου Χόκεϋ) με συνθετικό χλοοτάπητα, 2 γήπεδα 7 x 7 επίσης με συνθετικό χλοοτάπητα, καθώς και ένα Κεντρικό Κτήριο Διοίκησης και Υποστηρικτικών Λειτουργιών.
- Ακαδημία Καλαθοσφαίρισηςπου περιλαμβάνει κλειστή αρένα για τέλεση και αγώνων και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια.
- Ακαδημία Αντισφαίρισης (Τένις)η οποία θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 20 Γήπεδα Αντισφαίρισης που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ένα κεντρικό κτήριο διοίκησης και υποστηρικτικών λειτουργιών. Μετά την αποπεράτωση της προτεινόμενης χάραξης της γραμμής του τραμ, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη 8 Γήπεδα Αντισφαίρισης, καθώς και ένα επιπλέον κτήριο που θα φιλοξενεί χρήσεις εστίασης και αναψυχής (F&B).
- Τέσσερα υπαίθρια γήπεδα beach volleyκαι κτήριο διοίκησης – βοηθητικών χώρων
- Τρία υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης και 1 υπαίθριο γήπεδο αντισφαίρισης στην περιοχή που κάποτε υπήρχαν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για Κανόε – Καγιάκ.
- Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό περιλαμβάνουν επίσης ξενώνεςδιαμονής αθλητών με 272 κλίνες (121 κλειδιών). Το κτήριο θα αναπτυχθεί σε 2 επίπεδα ανωδομής και 2 επίπεδα υπογείων με συνολική κάλυψη 6.252 τ.μ., μικρότερη της επιτρεπόμενης. Οι μονάδες φιλοξενίας χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, δίκλινων των 25τ.μ., και τετράκλινων των 50τ.μ. και των 70τ.μ
Παρατηρήσεις-Επισημάνσεις
Από τους περιβαλλοντικούς όρους που περιλαμβάνονται στην απόφαση, ιδιαίτερα επισημαίνονται τα εξής:
- Θα πρέπει να προηγηθεί των έργων επαρκής εδαφολογικός έλεγχος του χώρου μέσα από ένα καταλλήλως πυκνό κάναβο σημείων ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση ο σχετικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τον εντοπισμό πιθανώς ιδιαίτερα ρυπασμένων περιοχών, ώστε να προσδιορισθεί η απαιτούμενη κατά περίπτωση κατάλληλη μεθοδολογία διαχείρισης και η πιθανή απαίτηση για εξυγίανσή τους. Σχετικές διαδικασίες έχουν προβλεφθεί και στην ΚΥΑ του Πόλου γενικότερα.
- Να προηγηθεί επίσης η εξασφάλιση επαρκούς αντιπλημμυρικής προστασίας του χώρου, με τη διαμόρφωση κατάλληλων διόδων διάθεσης των ομβρίων, αλλά και της ανασύστασης και διευθέτησης των εγγύς ρεμάτων και των κλάδων τους. Να συμπεριληφθεί η απαραίτητη παραρεμάτια ανάπλασή τους.
- Οι στεγανές (τσιμεντοστρωμένες και ασφαλτοστρωμένες) επιφάνειες να περιορισθούν στις ελάχιστες αναγκαίες για τη λειτουργία της δραστηριότητας. Στη σχετική φυτοτεχνική μελέτη για τον ελεύθερο χώρο των εγκαταστάσεων του θέματος, να προτιμηθούν φυτά προσαρμοσμένα στο ελληνικό τοπίο και τις τοπικές μικροκλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες όπως και στις τοπικές συνθήκες διαθεσιμότητας νερού. Η μελέτη να συνταχθεί υπό το πρίσμα της μεγιστοποίησης του διαμορφούμενου πρασίνου στο χώρο και υπέρ της υψηλής βλάστησης.
- Το έργο (λόγω και του μεγέθους του) οφείλει να περιλαμβάνει έργα αξιοποίησης των ομβρίων, π.χ. μέσω ενός δικτύου συλλογής, πρωτοβάθμιου καθαρισμού ή όπως άλλως απαιτείται ανάλογα με την προσδοκούμενη χρήση τους, άντληση και διάθεσή τους. Πιθανή αξιοποίησή τους μπορεί να αφορά την άρδευση πρασίνου, τον καθαρισμό αύλειων χώρων, τις ανάγκες πυρόσβεσης καθώς και ως λοιπό γκρίζο νερό.
- Ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός και οι σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του χώρου θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της χρήσης ποδηλάτου, της πεζής διάβασης αλλά και των δημοτικών και διαδημοτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
- Ο τελικός σχεδιασμός του έργου δεν θα πρέπει να αποκλείει αλλά να διευκολύνει την ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών στο Πάρκο και στο παραλιακό μέτωπο. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ενότητα του εν λόγω χώρου με το λοιπό Πάρκο, μειώνοντας στο ελάχιστο τις απαιτούμενες, για λόγους ασφαλείας, περιοχές περιορισμένης πρόσβασης. Μέσω ενός διευρυμένου δικτύου πρασίνων διαδρομών του Πάρκου να διερευνηθεί αντίστοιχη ελεγχόμενη διασύνδεση του Πάρκου και με το εγγύς όρος του Υμηττού.
- Τα αποξηλώμενα υλικά να αξιοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού στο έργο ή διαφορετικά με εναλλακτική διάθεσή τους.
- Για τα απόβλητα τεχνητού πρασίνου (φύλλα γρασιδιού κλπ) ή μεικτών αποβλήτων στα οποία αυτά εμπεριέχονται, να ακολουθούνται κατάλληλα προσαρμοσμένες διαδικασίες διαχωρισμού τους (συνήθως από την οργανική τους συνιστώσα) και τελικής διάθεσης και αξιοποίησής τους. Να καταρτισθεί σχετικό σχέδιο τακτικής συλλογής και διαχείρισής τους.
- Σε όλες τις εγκαταστάσεις και χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση ατόμων με κινητικούς περιορισμούς.
- Η λειτουργία των σχεδιαζόμενων αθλητικών εγκαταστάσεων να γίνεται κατά προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση του μαζικού, σχολικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού διατηρώντας το χαρακτήρα των υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά.
- Σε περίπτωση εντοπισμού αξιόλογων μνημείων να διερευνάται διεξοδικά πιθανή επιτόπια ανάδειξή τους και η διαμόρφωση δυνατών αρχαιολογικών διαδρομών.
Στόχος η αναβάθμιση του παρακτίου μετώπου
Η δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου & Αναψυχής (ΜΠΠΑ) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του παρακτίου μετώπου στη θέση του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού, που σήμερα εξακολουθεί να καταλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά.
Το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, που δημιουργήθηκε ως κέντρο μαζικούλαϊκού αθλητισμού ακριβώς πριν από 60 χρόνια, μετεξελίχθηκε σε ένα Προπονητικό Κέντρο με προσωρινές εγκαταστάσεις για τις Εθνικές Ομάδες πριν από 20 χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Οι εγκαταστάσεις αυτές απέκλεισαν σημαντικό τμήμα του παρακτίου μετώπου στη θέση αυτή και επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους, μέσω της μετεξέλιξης του υφιστάμενου ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά σε ένα συγκρότημα που θα αποτελεί μέρος του ΜΠΠΑ.
Όπως προαναφέραμε παραπάνω, οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΜΠΠΑ, δεν σχεδιάζονται ως ένα συμβατικού τύπου συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων. Σχεδιάζονται ως αναπόσπαστο τμήμα ενός Μητροπολιτικού Αστικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός Πάρκου από τα μεγαλύτερα στον Ευρωπαϊκό Χώρο.
Η βασική αρχή του σχεδιασμού
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο επιδιώκεται στη θέση όπου αυτό χωροθετείται, η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου το οποίο περιλαμβάνει αθλητικές κτηριακές εγκαταστάσεις και όχι αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο.
Αυτή είναι η βασική αρχή σχεδιασμού του συγκεκριμένου έργου και με βάση αυτήν την αρχή επιδιώκεται παράλληλα η επαναφορά της φύσης στον γειτνιάζοντα αστικό ιστό, η αρμονική συνύπαρξη κτισμένου περιβάλλοντος με φυσικό περιβάλλον, ο συνδυασμός της φύσης με τις λειτουργικές απαιτήσεις κάθε αθλητικής εγκατάστασης και τέλος η σύνδεση κτηρίων και ανοικτών γηπέδων μέσω του πρασίνου