Η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων και το InfraAI Summit 2025 στην Αθήνα το απέδειξε

Από τεχνολογία και υποδομές, μέχρι επενδύσεις, AI και γεωπολιτική, το InfraAI Global Summit 2025 συγκέντρωσε στην Αθήνα - και συγκεκριμένα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης - τα μεγάλα μυαλά πίσω από τον νέο ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης. Το NouPou ήταν εκεί.
- 03/04/2025
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Το πρωί εκείνης της μέρας, τα social media και όλο το ιντερνετ είχαν γεμίσει από φωτογραφίες εμπνευσμένες από το Studio Ghibli του ιάπωνα Hayao Miyazaki. Αυτό είχε συμβεί γιατί μόλις είχε ανακοινώσει η OpenAI τις νέες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων του ChatGPT. Για άλλη μια φορά η δύναμή του προσπερνούσε τα όρια της φαντασίας μας. Λίγο αργότερα, βρισκόμουν στο Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη για τη δεύτερη μέρα του InfraAI Summit’25 και από την πρώτη ομάδα ομιλιών κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο για απλώς ένα συνέδριο τεχνολογίας. Ήταν μια δήλωση – ότι η Αθήνα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των ψηφιακών υποδομών, των data centers και του ΑΙ με σοβαρότητα και προοπτική.
Με πάνω από 50 συνεργαζόμενους φορείς, 50 διεθνείς και εγχώριους ομιλητές και 153 συμμετέχοντες, η αίσθηση ήταν πως βρισκόμασταν σε μια μικρή “νέα Ευρώπη” όπου τα data centers, η τεχνητή νοημοσύνη, το regulation και τα κεφάλαια συνομιλούσαν σε πρώτο ενικό.
Το συνέδριο που έφερε τους παγκόσμιους παίκτες στην Αθήνα
Το InfraAI Summit’25 έφερε στην Αθήνα ορισμένα από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα του digital infrastructure και της τεχνολογίας παγκοσμίως. Εκπροσώπους κολοσσών του χώρου, επενδυτικών funds, data center operators, real estate εταιρειών και στελέχη με επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, τεχνολογίας και χρηματοδότησης. Στην ατμόσφαιρα υπήρχε ένα καθαρό μήνυμα: η Ελλάδα έχει πλέον θέση στην παγκόσμια αλυσίδα της ψηφιακής οικονομίας.
Data centers: Μια νέα γεωγραφία γεννιέται
Στον ψηφιακό κόσμο, τα data centers είναι οι νέες πόλεις. Έχουν ανάγκες σε χώρο, σε ενέργεια, σε σύνδεση, σε σταθερότητα. Δεν είναι απλώς μία τεχνολογία με servers – είναι οι υποδομές που θα τρέχουν το 90% της καθημερινής τεχνολογίας μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Και η Ελλάδα – για πρώτη φορά εδώ και καιρό – είναι γεωγραφικά και στρατηγικά ελκυστική: έχει ήλιο, θάλασσα (aka καλωδιακή πρόσβαση) και πλέον το βλέμμα πολλών μεγάλων παικτών στραμμένο πάνω της.
Το συνέδριο έδειξε ακριβώς αυτό: πως οι υποδομές του σήμερα δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας – είναι και real estate, είναι και χρηματοοικονομικά εργαλεία, είναι και πολιτική βούληση.
Το παρών έδωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της θεσμικής προετοιμασίας απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας αναφορά στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε άλλη ομάδα ομιλητών, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος εστίασε στις ηθικές διαστάσεις του AI, επιμένοντας στην ανάγκη για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ότι η τεχνολογία υπηρετεί την κοινωνία — και όχι το αντίστροφο.
Η συζήτηση δεν έμεινε όμως στην πολιτική σφαίρα. Η Γιάννα Ανδρονοπούλου της Microsoft μίλησε ανοιχτά για την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη cloud και AI υποδομών, ενώ ο Avner Papouchado, CEO της ServerFarm, αναρωτήθηκε αν η AI θα μας κάνει τεμπέληδες – και απάντησε μόνος του: «Η ιστορία δείχνει ότι πάντα βρίσκουμε νέους τρόπους να εξελιχθούμε. Θα κάνουμε άλλα πράγματα, όχι λιγότερα».
Το βάρος των επενδυτών και των real estate players φάνηκε έντονα: ο Αχιλλέας Ρισβάς της Dromeus Capital μίλησε για την ανάγκη συντονισμένων τοποθετήσεων που να βλέπουν το μέλλον μακροπρόθεσμα, ενώ οι Olivier Michelli (Data4) και Guillaume Sampic με τον Αλέξανδρο Μπεχράκη (Digital Realty) έθεσαν στο τραπέζι την ανάγκη της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργό κόμβο στην ευρωπαϊκή αγορά data centers — όχι ως “εναλλακτική λύση”, αλλά ως στρατηγική τοποθεσία. Η τοποθέτηση του Dr. Κυριάκου Σαμπατακάκη από την Accenture έδεσε τον σχεδιασμό με τη στρατηγική, εξηγώντας πως η τεχνολογία πρέπει να συνοδεύεται από κουλτούρα και διορατικότητα.
Η Αφροδίτη Σεβαστή, CTO του Growthfund, έφερε τη ματιά του δημοσίου κεφαλαίου στο τραπέζι, μιλώντας για συνέργειες και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε projects υποδομών, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Μαριάννα Ναθαναήλ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανάμεσα στην ουτοπία και τη δυστοπία
Η AI βρέθηκε στο επίκεντρο σχεδόν κάθε συζήτησης. Από το αν η Ευρώπη μπορεί να παρακολουθήσει τον ρυθμό των ΗΠΑ και της Κίνας, μέχρι το πώς θα επηρεάσει τον τρόπο που δουλεύουμε. Κάποια στιγμή ακούστηκε και το όνομα του Deepseek — το οποίο μέσα σε ένα βράδυ έφερε κρίση στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Αμερικής και έκανε την Ευρώπη να αναρωτιέται γιατί έχει μείνει τόσο πίσω.
Τέθηκε ξεκάθαρα το δίλημμα και για το πώς θα βρούμε την ισορροπία που χρειαζόμαστε ανάμεσα στην τεχνολογική ουτοπία και τη δυστοπία. Το ερώτημα δεν είναι μόνο το “τι μπορεί να κάνει η AI”, αλλά και το “τι πρέπει να κάνει”. Κι εκεί μπαίνουν η ηθική, η λογοδοσία και η νομοθεσία.
Η Ελλάδα παύει να είναι θεατής
Το πραγματικά εντυπωσιακό όμως ήταν κάτι άλλο: η Ελλάδα δεν ήταν παρατηρητής στη συζήτηση. Ήταν κομμάτι της. Δεν μιλήσαμε μόνο για “τι κάνουν οι άλλοι”, αλλά για “τι κάνουμε εμείς” – σε υποδομές, νομοθεσία, επενδύσεις και στρατηγική. Κι αυτό το “εμείς” ακούστηκε σε panels, στους διαδρόμους, σε post-panel πηγαδάκια. Ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο αποτύπωμα του συνεδρίου: ότι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, η Ελλάδα μπαίνει στο τραπέζι με ιδέες, πρόσωπα και πρόθεση. Όχι για να προλάβει το μέλλον. Αλλά για να το σχεδιάσει.
Η τοποθεσία του συνεδρίου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Το Four Seasons στη Βουλιαγμένη, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο την επιχειρηματική σοβαρότητα με τη σύγχρονη ταυτότητα της χώρας: μια Ελλάδα που μπορεί να φιλοξενήσει, να δικτυώσει και, τελικά, να εμπνεύσει.
Το InfraAI Global Summit πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Athens Riviera Forum, που είναι ο αποκλειστικός Strategic Partner για την Ελλάδα, με στόχο την ενισχυμένη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, φορέων και της κυβέρνησης στο πολύ σημαντικό αυτό διεθνές συνέδριο, το οποίο για πρώτη φορά διεξήχθη στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας την αναδυόμενη θέση της Ελλάδας στον τομέα αυτό.