Μαρίνα Αλίμου: Γιατί καθυστερούν και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα
Καθυστερεί σημαντικά η έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου - Τα νέα καταστήματα και οι 900 θέσεις ελλιμενισμού που αναμένεται να δημιουργηθούν - Εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου
- 10/11/2022
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Σημαντική χρονική καθυστέρηση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού που καλείται να εγκρίνει το master plan υλοποίησης του έργου, εμφανίζει η έναρξη των εργασιών στη Μαρίνα Αλίμου. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το ρεπορτάζ του NouPou, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού καθυστέρησε σημαντικά να εξετάσει τον φάκελο του master plan, κάτι που εν τέλει έγινε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι κάτι που θα έχει συμβεί ήδη από τον Μάρτιο.
Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία Άκτωρ Παραχωρήσεις που έχει αναλάβει το φιλόδοξο εγχείρημα της ανάπλασης της Μαρίνας έχει έρθει σε επαφή με την εν λόγω επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επιμέρους τροποποιήσεις του σχετικού φακέλου κατόπιν σχετικών επισημάνσεων. Βάσει των επισημάνσεων αυτών άλλαξαν ορισμένες παράμετροι που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου έτσι ώστε να καταστούν πιο σαφείς.
Η Άκτωρ Παραχωρήσεις αφού προέβη στις απαιτούμενες αλλαγές στον φάκελο, τον κατέθεσε εκ νέου στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να ορίσει την Επιτροπή Λιμένων. Η επιτροπή με τη σειρά της θα κληθεί να υπογράψει την έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ανοίγει το δρόμο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και στη συνέχεια για την έναρξη του έργου. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα πρέπει στη συνέχεια να διέλθει από τα γραφεία των τριών συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού, Οικονομίας και Περιβάλλοντος για να λάβει αντίστοιχες υπουργικές υπογραφές που θα επιτρέψουν στην Άκτωρ Παραχωρήσεις να προχωρήσει στις απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Εφόσον όλα τα παραπάνω στάδια εξελιχθούν ομαλά, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του 2022, η εταιρεία ανάπτυξης της Μαρίνας – και αφού εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες – θα μπορέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να ξεκινήσει την κατασκευή.
Να σημειωθεί ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καλούνται να συνυπογράψουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, είναι μία διαδικασία που απαιτεί 35 εργάσιμες ημέρες και ουσιαστικά ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του master plan για το έργο αλλά και τις χρήσεις που θα έχει η Μαρίνα Αλίμου.
Μαρίνα Αλίμου: Με ποιον τρόπο θα γίνουν οι κατασκευαστικές εργασίες
Η κατασκευή θα πραγματοποιείται με μία μορφή κυκλικότητας ως προς την εκτέλεση των εργασιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εκτελούνται οι εργασίες εκ περιτροπής σε συγκεκριμένες προβλήτες της Μαρίνας και μετά την ολοκλήρωσή τους θα προχωράει η κατασκευή σε άλλα σημεία της εγκατάστασης. Η Μαρίνα στο σύνολό της θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά υποδεχόμενη τα ελλιμενιζόμενα σκάφη σε όλο το διάστημα της ανακατασκευής της.
Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο δημοτικό κολυμβητήριο Αλίμου, θα παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα κλειστό για την ανακατασκευή του. Η διάρκεια διακοπής της λειτουργίας του θα καθοριστεί με απόφαση του οικείου δήμου που έχει και την ευθύνη λειτουργίας της εγκατάστασης, ήτοι του δήμου Αλίμου. Την ανάπλαση του κολυμβητηρίου θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ανάδοχος εταιρεία Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Τι θα συμβεί με τα υπάρχοντα και πόσα νέα καταστήματα δημιουργούνται
Αναφορικά με τα καταστήματα εστίασης, θυμίζουμε ότι ήδη το θρυλικό καφέ Skipper’s έκλεισε ήδη πριν από λίγες ημέρες μετά από προσωπική επιλογή του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Μελίτα, μετά από 35 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά το καφέ Dia Noche αλλά και την ψαροταβέρνα, Porto Spyros, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά έως και την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια και οι δύο αυτές επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον για τη μίσθωση χώρου στην Μαρίνα Αλίμου μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης. Συνολικά είναι προγραμματισμένα να δημιουργηθούν 30 καταστήματα στη νέα εποχή της Μαρίνας, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκονται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης καθώς και ένα σούπερ μάρκετ που θα εξυπηρετεί κυρίως τα ελλιμενιζόμενα σκάφη αλλά και τους περίοικους.
Η εμπορική πολιτική που σχετίζεται με τη μίσθωση των χώρων που θα δημιουργηθούν στη Μαρίνα, πρόκειται να καταρτιστεί έως και τον Μάιο του 2023. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας Άκτωρ Παραχωρήσεις είναι να έχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση του έργου. Βάσει αυτής θα ακολουθήσει και η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι εν δυνάμει μισθωτές.
900 θέσεις ελλιμενισμού και για μεγάλα σκάφη
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα δημιουργηθούν περίπου 900 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αλλά και μεγάλων σκαφών, ενώ στη χερσαία ζώνη της μαρίνας με συνολική έκταση 18.000 τετραγωνικών μέτρων προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων που εκτός από τους μόνιμους χρήστες τους θα είναι διαθέσιμες και ανοιχτές για τους διερχόμενους πολίτες. Θα αποτελέσει ουσιαστικά και έναν ολοκληρωμένο χώρο λησης και ψυχαγωγίας φιλικό προς τους πεζούς αλλά και προς τους ποδηλάτες. Ταυτόχρονα όμως εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά το χώρο διαχείμασης – απόθεσης των σκαφών προς επισκευή, θα είναι σαφώς μικρότερος από τον σημερινό χώρο με έκταση που θα ανέρχεται στα 15 στρέμματα