Orilina Properties: Απέκτησε το ιστορικό ξενοδοχείο «Παρθενών» στον Πειραιά
Το νεοκλασικό κτίριο του ξενοδοχείου «Παρθενών» (γνωστό και ως οικία Καλαμάρη), που αποτέλεσε πολιτικό «μπαλκόνι» του Βενιζέλου, απέχει 150 μέτρα από την Ακτή Μιαούλη και 100 μέτρα από τον πύργο του Πειραιά – Η ιστορία του και όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του NouPou για τη μελλοντική του αξιοποίηση
- 30/06/2022
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Με στόχο τη δημιουργία εγκαταστάσεων γραφείων, η Orilina Properties, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, προχώρησε στην απόκτηση του ιστορικού ακινήτου γνωστού ως «οικία Καλαμάρη – Ξενοδοχείο Παρθενών», το οποίο βρίσκεται έναντι της πλατείας Θεμιστοκλέους και της πλατείας Αγίας Τριάδας στον Πειραιά. Το παραπάνω αναφέρουν στελέχη κοντά στην εταιρεία αναφορικά με την προοπτική αξιοποίησής του κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Το νεοκλασικό κτίριο μεγάλης προβολής βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεγάλης Στοάς, Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού. Όπως αναφέρουν στο NouPou οι ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο ακίνητο είναι διατηρητέο αποκλειστικά ως προς την όψη του, γεγονός που διευκολύνει την αξιοποίησή του για την χορήγηση των απαιτούμενων αδειών ανακατασκευής. Οι εργασίες ανακατασκευής του είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν εκτός απροόπτου εντός του 2023, μας ενημερώνει το ίδιο πρόσωπο.
Σημειώνεται ότι υπήρξε ενδιαφέρον από τρίτους προς την Orilina, ούτως ώστε να δημιουργηθεί κτίριο για φοιτητικές κατοικίες στην περιοχή του Πειραιά, ωστόσο πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν φαίνεται να προκρίνεται, ενώ αρκετά περιορισμένη είναι η πιθανότητα αξιοποίησής του με τη μορφή ενός ξενοδοχείου. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την Ακτή Μιαούλη και τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου και 100 μέτρα μακριά από τον πύργο του Πειραιά.
Η ιστορία της οικίας Καλαμάρη και η μετατροπή της στο ξενοδοχείο «Παρθενών»
Η οικία Καλαμάρη δημιουργήθηκε το 1880 και ανήκε σε έναν από τους σημαντικούς εμπόρους της εποχής, τον Νικόλαο Καλαμάρη. Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του το 1901, το σπίτι πωλήθηκε, ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο που έφερε την ονομασία «Ο Παρθενών». Ιδιοκτήτες του ήταν οι Α. Στεφανίδης, Ι. Κονιάρης και Σ. Μαρούτσης.
Μάλιστα το ξενοδοχείο των 50 δωματίων ήταν αποκλειστικά διαθέσιμο αρχικά σε επιβάτες των καραβιών που έφταναν ή αναχωρούσαν από τον Πειραιά. Αυτός άλλωστε ήταν και ο χαρακτήρας των περισσότερων ξενοδοχείων της εποχής, καθώς διέθεταν τα δωμάτιά τους αποκλειστικά για τους ταξιδιώτες, είτε για διανυκτέρευση, είτε για διημέρευση. Καθώς όμως το ξενοδοχείο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον αρχικό του στόχο ως ξενοδοχείο για τους επιβάτες του λιμανιού, έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, η διεύθυνσή του ανατέθηκε στους Εμμανουήλ Μαρσέλο και Ιωάννη Δεσάρτη, οι οποίοι ήδη είχαν υπό την ευθύνη τους την λειτουργία του Grand Hotel στην πλατεία Συντάγματος.
Υπό νέα διεύθυνση το ξενοδοχείο μειώνει τα διαθέσιμα δωμάτιά του σε 40, αυξάνοντας το μέγεθός τους – καθότι έως τότε ήταν μονόκλινα – και επαναλειτουργεί τον χειμώνα του 1904, γνωρίζοντας σημαντική επιτυχία και ενισχύοντας τον αριθμό των επισκεπτών του.
Η σύνδεση με τον Βενιζέλο
Η ιστορική του διαδρομή συνδέθηκε με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το διάλεξε ως εκλογικό κέντρο για το κόμμα των Φιλελευθέρων στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές. Αργότερα μάλιστα αρκετοί από τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες – δημάρχους του Πειραιά χρησιμοποιούσαν τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου για τις προεκλογικές τους ομιλίες. Τέτοιες περιπτώσεις πολιτικών ήταν ο Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος και μετέπειτα ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Έχοντας αποκτήσει εκτεταμένη φήμη στην εποχή του, το ξενοδοχείο «Παρθενών», χρησιμοποιήθηκε ακόμα και από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο, μετά την κατάλυση της δημοκρατίας το 1925, ο οποίος προχώρησε στη χρήση του ως εκλογικό κέντρο έναν χρόνο αργότερα. Το χρησιμοποιούσε για την εκφώνηση δημόσιων ομιλιών έως και το καλοκαίρι του 1926, όταν και ανατράπηκε από το κίνημα του Κονδύλη.
Το πέρασμα στον όμιλο Χαραγκιώνη και η πολυδιάσπαση της ιδιοκτησίας
Αρκετά χρόνια αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1990, ο όμιλος Χαραγκιώνη ήταν εκείνος που ανέλαβε να προχωρήσει στην αποκατάσταση του κτιρίου. Επιπλέον προστέθηκε και ένας ακόμη όροφος, καθιστώντας το αρχικά τριώροφο κτίριο τετραώροφο, με συνολική επιφάνεια 3.500 τετραγωνικών μέτρων.
Το νέο ακίνητο έλαβε στην πορεία την ονομασία «Ρολόι» και λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο, ένα από τα πρώτα εμπορικά κέντρα που λειτούργησαν στον Πειραιά την περίοδο εκείνη. Σε αυτό φιλοξενήθηκαν εμπορικά καταστήματα στους ισόγειους χώρους, ενώ στους ορόφους ανωδομής κατά καιρούς υπήρχαν γραφεία, φροντιστήρια και διάφορες ακόμα ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σημαντική δυσχέρεια οι 25 διαφορετικοί ιδιοκτήτες για την απόκτησή του από την Orilina
Μετά τη ριζική ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε στο ακίνητο από τον όμιλο Χαραγκιώνη, στη συνέχεια το κτίριο διατέθηκε σε επιμέρους ακίνητα σε 25 διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των συμβαλλομένων ήταν και αυτός που δημιούργησε και τις μεγαλύτερες δυσχέρειες στην Orilina κατά την απόκτησή του. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσε και έναν βασικό λόγο, για τον οποίο τα τελευταία χρόνια το κτίριο παρέμενε αναξιοποίητο λόγω της πολυπλοκότητας στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς.