Σε Σπάτα και Κορωπί τα νέα data centers της Microsoft – Στα 75 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του project
Οι άνθρωποι που χτίζουν τα νέα νότια προάστιαΚατατέθηκε ο φάκελος της επένδυσης - Το υπό μελέτη έργο αφορά στη δημιουργία ενός συγκροτήματος αποτελούμενου από 3 Data Centers
- 18/01/2022
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Σε Σπάτα και Κορωπί θα κατασκευαστούν τα νέα data centers της Microsoft σε μία επένδυση η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ. Ο τεχνολογικός κολοσσός κατέθεσε σχετική αίτηση στην Enterprise Greece, προκειμένου να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επενδυτικό φάκελο «Investment in Data Centers in Greece» που κατέθεσε η εταιρεία ειδικού σκοπού, «Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member», το υπό μελέτη έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από 3 Data Centers, στο νομό Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα.
Αλληλεξάρτηση
Τα τρία Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης.
Το γήπεδο εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 εντοπίζεται στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στο Δήμο Κρωπίας.
Τα συγκεκριμένα γήπεδα δε χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους.
Ο τυπικός προϋπολογισμός του έργου μπορεί να είναι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης προβλέπεται να ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των 100 νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στην απασχόληση σε ορίζοντα δεκαετίας καθώς και στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας.
Αειφόρος προσέγγιση
Η επένδυση έχει το χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική “Carbon Negative, Water Positive and Zero Wasteby 2030” σύμφωνα, με την οποία η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.