Το Δράμι βγήκε από μηχανή του χρόνου
Για να δω χέρια... Πόσοι λατρεύουν την ελληνική κουζίνα και την ατμόσφαιρα του "μπακάλικου"; Α, βλέπω ότι είμαστε πολλοί και χωριζόμαστε σε δύο κατηγορίες: σ' αυτούς που λατρεύουν το Δράμι και σ' αυτούς που θα το λατρέψουν.
- 16/11/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε αυτή την κατηγορία (τα της γιαγιάς) ανήκουν οι γιουζλεμέδες (σ.σ τους είχα μάθει στη Λέσβο και τους έχω λατρέψει έκτοτε), τα μποχταδάκια, το μπουγιουρντί και πολλές ακόμη γεύσεις από τη βόρεια Ελλάδα και τη Μικρασία. Επιλογές δηλαδή όπως τα εκπληκτικά παστουρμαδοπιτάκια (που έρχονται σαν φλογέρες), ή το κωνσταντινοπωλίτικο. Τα πιάτα καταφθάνουν σε λαδόκαλα σε σέσουλες και μεγάλα τηγάνια και πολλά εξ αυτών έχουν “παντρευτεί” και πιο μοντέρνες εκδοχές και προεκτάσεις, όπως για παράδειγμα οι πατάτες ή ορισμένες συνταγές κρεατικών.
Το μόνο σίγουρο ότι για μας – τη νέα γενιά – ο κατάλογος θα προκαλέσει πολλές απορίες, αφού υπάρχει μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά πιάτα της εκάστοτε περιοχής, μαγειρεμένα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που στον… ξένο προκαλεί απορία, τεράστιο ενδιαφέρον και μια πελώρια λιγούρα.
Να σημειωθεί ότι το Δράμι δεν σερβίρει μόνο μεγάλη ποικιλία από κρέατα, ψαρομεζέδες, ενώ περηφανεύεται κιόλας αιγα τη μεγάλη ποικιλία από ούζο, κρασί Ελλήνων μικροπαραγωγών και τσίπουρο.
Το πρώτο άνοιξε στην Αγία Βαρβάρα από τον Ευάγγελο Χατζηβογιατζή ο οποίος μετάφερε με μηχανή του χρόνου το παλιό μπακάλικο του ’50 στο σήμερα .Έβαλε μπαχάρια και γυάλες με τουρσιά στα λευκά ράφια και κρέμμασε αλλαντικά, παστουρμάδες και πλεξούδες σκόρδου στον τοίχο, δημιουργώντας μια εξαιρετική διακόμιση και ένα πολύ διαλεχτό χαρακτήρα.
Φιλικής Εταιρείας & Λαοδίκης 22, Γλυφάδα (210 – 8944959)