Εμπόδιο στην επένδυση του Ελληνικού από το Υπουργείο Πολιτισμού
Τρία κτίρια που βρίσκονται μέσα στην έκταση βάζουν φρένο στη φιλόδοξη επένδυση.
- 04/05/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Νέο εμπόδιο εμφανίστηκε στην επένδυση του Ελληνικού και αυτή τη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκτός από το άλυτο ζήτημα με τη δασική υπηρεσία και την κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικό χώρο, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου επαναφέρει το θέμα κήρυξης ως διατηρητέων ενός αριθμού επιπλέον των προβλεπομένων στη σύμβαση κτιρίων με τον επενδυτή που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Και όλα αυτά, συμβαίνουν δύο ημέρες πριν τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει ως υποχρέωση την ολοκλήρωση της αδειοδότησης για την ανάπτυξη του χώρου του πρώην αεροδρομίου και να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή έως και τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού (αρ. πρωτ. 3288/317/51 από 13/4/2017) προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που κοινοποιείται σε πολλαπλούς αποδέκτες και φέρει την υπογραφή της υπουργού, αναπέμπει προς επανεξέταση την απόφαση περί μη κήρυξης ως διατηρητέων ορισμένων από τα κτίρια στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Ζητεί να εξεταστούν ξανά ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και o αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που στεγάζει σήμερα την ΥΠΑ. Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά ανίσχυρες στη διάρκεια της πολύωρης πρώτης συνεδρίασης για την τύχη των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα όρια της επένδυσης. Και για τον λόγο αυτό δεν κρίθηκαν διατηρητέα μνημεία. Ομως η υπουργός επικαλείται «Αίτηση Θεραπείας» της «Επιτροπής Αγώνα» για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού κατά της προηγούμενης απόφασης. Να σημειωθεί πως η «Επιτροπή Αγώνα» στο παρελθόν συνδέθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε πολιτικά τις αντιδράσεις της για την επένδυση αλλά μετά την άνοδό του στην εξουσία και ειδικά μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας το καλοκαίρι του 2015 κινήθηκε αριστερότερα».
Παράγοντες της αγοράς αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν πως τα κτίρια είναι αμφιλεγόμενης αξίας. Το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού προέκυψε μετά από διαδοχικές παρεμβάσεις, αλλοιώσεις, καταστροφές και μεταπλάσεις αρχής γενομένης το 1948 όταν ανεγέρθηκε και έως το 1985, οπότε και οι πιο πρόσφατες προσθήκες, ενώ το 2005 το κτίριο κάηκε. Η θέση της «Επιτροπής Αγώνα» είναι ότι το αρχικό κτίσμα του 1948 είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή. Αλλά εκείνο το κτίριο του 1948 δεν υπάρχει.
Όμως και ο Πύργος Ελέγχου που κατασκευάστηκε το 1948, ενσωματώθηκε η αρχική κατασκευή σε νεότερα κτίρια εξαφανίζοντας έτσι τον αρχικό πυρήνα. Τέλος, το συγκρότημα του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων αποτελεί κτίριο του Μεσοπολέμου χωρίς αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.