Ένα απόγευμα στο περίπτερο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης
Βρεθήκαμε στο περίπτερο του μη κερδοσκοπικού σωματείου της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης και μιλήσαμε για τα ζώα και τη σχέση με τον άνθρωπο στην περίοδο της καραντίνας, τη νομοθεσία που άλλαξε αλλά και την πράξη του Πρωθυπουργού να υιοθετήσει έναν σκύλο από τη Ζ.Ε.Η..
- 30/06/2021
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
Την κατάσταση να αλλάζει με μικρά αλλά σταθερά βήματα σε ό,τι αφορά τα ζώα στην Ελλάδα βλέπει η Άννα Σκαρπέτη, εθελόντρια της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης, την οποία συναντήσαμε στο περίπτερο της Ένωσης, που στήθηκε στην πλατεία Φλέμινγκ της Ηλιούπολης για τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου -δυστυχώς, το προλάβαμε σε μία από τις τελευταίες μέρες της λειτουργίας του. Εκεί, βρήκαμε μαγνητάκια, κούπες και αξεσουάρ για τους τετράποδους φίλους μας, ενώ η Άννα μάς μίλησε για το θέμα της ενημέρωσης και της παιδείας που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες σχετικά με τα ζώα, για την πράξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υιοθετήσει ένα σκυλάκι από τη Ζ.Ε.Η. αλλά και για την αυστηροποίηση των ποινών απέναντι στους βασανιστές ζώων: Μπορεί πλέον η κακοποίησή τους να αποτελεί κακούργημα (νόμος 4745/2020) και να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη και χρηματικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, όμως δεν φτάνει αυτό, τονίζει η νεαρή εθελόντρια.
Ο κόσμος ήρθε για να ενημερωθεί για τα αδέσποτα στο περίπτερο;
«Πέρασε αρκετός κόσμος αλλά το καλοκαίρι πολλοί φεύγουν όταν μπορούν εκτός Αθήνας, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν αρνητικά, οπότε και τα σχετικά με ζώα αιτήματα είναι περιορισμένα σε σχέση με άλλες εποχές. Ελπίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο, που πιθανότατα θα στήσουμε και πάλι το περίπτερο, θα έχουμε ακόμα περισσότερη προσέλευση!».
Βλέπετε τα τελευταία χρόνια κάποια βελτίωση στην κουλτούρα των Ελλήνων απέναντι στα αδέσποτα ζώα;
«Μέσα από την πολύχρονη πορεία μας παρατηρούμε ότι βελτιώνεται η νοοτροπία των πολιτών και ιδιαίτερα των νεότερων ανθρώπων. Το θέμα των αδέσποτων ζώων έχει μπει πλέον σοβαρά στην πολιτική ατζέντα και απασχολεί επίσης τον κόσμο. Εμείς ευχόμαστε το ενδιαφέρον αυτό να επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στο πεδίο της πρόληψης, όσο και στο πεδίο της διαχείρισης με αυστηρό νομικό πλαίσιο, για τους πολίτες, αλλά και για τους Δήμους».
Η ενασχόληση με τα ζώα είναι ψυχοθεραπεία; Πόσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο;
«Αρχικά, οι περισσότεροι εθελοντές ξεκινούν με αποκλειστικό στόχο να παρέχουν βοήθεια στα πιο άδολα πλάσματα του κόσμου μας. Η ικανοποίηση να βλέπεις ένα αδέσποτο ζώο στη δική του οικογένεια είναι μοναδικό συναίσθημα. Δεν αργεί, όμως, το πλήρωμα του χρόνου που ο καθένας από εμάς συνειδητοποιεί πως τελικά ο εθελοντισμός είναι για τον καθένα μας κάτι πολύ περισσότερο. Μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια λειτουργίας μας είδαμε ανθρώπους να μεταμορφώνονται. Έχουμε δει προσωπικότητες να ανθίζουν, να εξελίσσονται και να μεταλαμπαδεύουν την εμπειρία τους σε άλλους. Είναι αυτές οι στιγμές που αναρωτιόμαστε τελικά ποιος έσωσε ποιον. Εμείς τα ζώα ή αυτά εμάς;».
Μέσα στην περίοδο της πανδημίας είχαμε περισσότερες ή λιγότερες κακοποιήσεις ζώων;
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πληροφορίες για κακοποίηση ζώων περιορίστηκαν αισθητά. Αυτό θεωρούμε πως σχετίζεται άμεσα τόσο με τον εγκλεισμό καθώς οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν λιγότερο και αναπόφευκτα παρατηρούσαν λιγότερα, όσο και με το φόβο του θανάτου που οδηγεί σε έντονο στρες. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε αδιαφορία για εξωτερικά ερεθίσματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες ίσως να ενδιέφεραν κάποιον. Δεν σημαίνει πάντως απαραίτητα πως μειώθηκαν και τα περιστατικά κακοποίησης».
Πριν λίγο καιρό ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο καταφύγιο και υιοθέτησε τον Peanut. Αυτή η κίνηση θεωρείτε πως επηρέασε τον κόσμο θετικά, έκανε κάποιους να σκεφτούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο;
«Οι αντιδράσεις ποικίλαν. Υπήρξε, δυστυχώς, μια μερίδα κόσμου που μας κομματικοποίησε λανθασμένα ως σωματείο και θεώρησε -επίσης λανθασμένα- πως είμαστε εντεταλμένοι της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα ανυπόστατα σχόλια μας στεναχώρησαν. Η πλειονότητα του κόσμου όμως, επηρεάστηκε θετικά βλέποντας τον Πρωθυπουργό να υιοθετεί και όχι να αγοράζει κατοικίδιο, βλέποντας ένα ημίαιμο ζώο να κατοικεί στο προεδρικό μέγαρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το πόσο, όμως, επί της ουσίας και σε βάθος χρόνου θα επηρεαστεί το κοινωνικό σύνολο στο θέμα των ζώων θεωρούμε πως θα φανεί, όχι μονάχα από αυτή την επίσκεψη, αλλά από ένα σύνολο δράσεων του πολιτικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα».
Η αλλαγή της νομοθεσίας και οι αυστηρές ποινές πιστεύετε πως είναι ένα βήμα προς την αλλαγή της συνολικής κουλτούρας μας απέναντι στα ζώα;
«Οι νόμοι είναι απαραίτητοι για την ομαλότητα της κοινωνίας και ο νόμος για την κακοποίηση ζώου στη χώρα μας ήταν ελλιπής – και ευτυχώς άλλαξε. Η αυστηροποίησή του είναι ένα πρώτο εμπόδιο στην κακοποίηση, όμως από μόνη της σίγουρα δεν είναι αρκετή. Απαιτούνται μια σειρά παράλληλων μέτρων αν θέλουμε να δούμε διαφορά. Και για εμάς το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών».
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης για το NouPou