Ένα μουσείο για τους «δεσμώτες του Φαλήρου»
Θα είναι δωρεά του ΚΠΙΣΝ και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει μόλις ξεπεραστούν τα πολύπλευρα θέματα που προκύπτουν.
- 06/02/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να κατασκευαστεί ένα μουσείο που θα φιλοξενήσει το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα του 2016 για την χώρα μας. Οι «δεσμώτες του Φαληρικού Δέλτα» θα στεγαστούν σε μουσείο, το οποίο θα κατασκευάσει ο αρχιτέκτοντας Ρέντσο Πιάνο.
Ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος Σ. Νιάρχο, μίλησε στην ΑΠΕ –ΜΠΕ σχετικά, δηλώνοντας:
«Είναι θετική η πρόθεση του Ιδρύματος και προχωρεί στη διερεύνηση όλων των παραμέτρων για τη δημιουργία του μουσείου. Το έργο είναι πολύ σύνθετο από κάθε πλευρά, τόσο ως προς την αρχαιολογική εκσκαφή, όσο και πολεοδομικά, μελετητικά και κατασκευαστικά» ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «Ο Ρέντσο Πιάνο έχει αποδεχτεί το αίτημα και τώρα εξετάζονται όλοι οι παράμετροι για να ωριμάσει αυτή η υπόθεση».
Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχίζονται οι συνεννοήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού που έκανε το σχετικό αίτημα, οι οποίες ξεκίνησαν με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ. Η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, επικεφαλής των ανασκαφών στο ΚΠΙΣΝ, δήλωσε πως «το μουσείο θα προστατεύει τα ευρήματα τα οποία δε θα μετακινηθούν, λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τους».
Θυμίζουμε ότι το 2016 σημαδεύτηκε αρχαιολογικά από την εύρεση, εντός του ΚΠΙΣΝ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Εσπλανάδα, ομαδικής ταφής 80 «δεσμωτών» χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς. Το εύρημα, που συμπεριλήφθηκε στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς από το αμερικανικό περιοδικό Archaeology (μαζί με τον σκελετό του Ναυαγίου των Αντικυθήρων), χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π. Χ. Μια εποχή γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και επίδοξων ανατροπέων (τυράννων), η οποία μπορεί να συσχετιστεί, όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον άγος είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα. Τα ευρήματα αυτά εντοπίστηκαν στο αρχαϊκό νεκροταφείο του Φαληρικού Δέλτα όπου από τον 19ο αιώνα έχει φέρει στο φως, χιλιάδες ταφές ανθρώπων αλλά και ζώων. Στο σημείο είχε βρεθεί και ο σκελετός των δύο ανθρώπων που ήταν πιασμένοι χέρι- χέρι πριν μερικά χρόνια.