Επιστρέφουν στο Δημόσιο 7 παραλίες του Σαρωνικού
Άκυρη έκρινε το ΣτΕ τη μεταβίβαση εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο Αττικής - Οι εκτάσεις αφορούν περιοχές από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια.
- 21/11/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Στο Δημόσιο επιστρέφουν επτά παραλιακά φιλέτα της Αττικής σε συνολική έκταση 263 στρεμμάτων, που βρίσκονται στο Λαγονήσι και την Ανάβυσσο, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη τη μεταβίβαση σε εταιρείες του Δημοσίου μεγάλων τουριστικών και μη εκτάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν στην κυριότητα του Ε.Ο.Τ., στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια. Με την απόφαση αυτή μπαίνει φρένο στην ιδιωτικοποίηση παράλιων της Αττικής.
Οι εκτάσεις είχαν μεταβιβαστεί το 2014 με υπουργική απόφαση στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης εταιρίας από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4321/2015.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού και το Δ΄ Τμήμα με την υπ΄ αριθμ. 2298/2020 απόφασή του την έκανε δεκτή και ακύρωσε την μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι:
-Η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.
-Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν, εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και τους αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμα της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.
-Όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , εξαιρούνται της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε
Τα επτά παραλιακά ακίνητα είναι τα εξής:
1) Το τεράστιο παραλιακό τμήμα του ακινήτου Αλυκών Αναβύσσου που εκτείνεται κάτω από τη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου σε 108 στρέμματα.
2) Εκταση 34,6 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου στην Παλαιά Φώκαια, που είχε απαλλοτριωθεί υπέρ του ΕΟΤ το 1973, αλλά με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2017 η απαλλοτρίωση έχει ανακληθεί.
3) Κοινόχρηστη έκταση 5,5 στρεμμάτων στην Π. Φώκαια.
4) Εκταση αιγιαλού και παραλίας, που συμπεριλαμβάνει και αρχαιολογικό χώρο στη χερσόνησο Αγ. Νικολάου, έκτασης 5.000 τ.μ., καθώς και τους αγροτικούς δρόμους στην ίδια χερσόνησο, έκτασης 4.220 τ.μ.
5) Δύο ζώνες αιγιαλού, μία 34,3 στρεμμάτων και μία 46,32 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, που βρίσκονται πολύ κοντά στο «Grand Resort».
6) Ζώνη αιγιαλού 1.000 τ.μ. στο Μαύρο Λιθάρι.
7) Ζώνη αιγιαλού 24 στρεμμάτων στην Π. Φώκαια.
Η ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού:
«ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ».
“Πώς τέθηκε εκτός διαχείρισης των παραλιών μας η ΕΤΑΔ”
Η Δημοτική Αρχή του Πέτρου Φιλίππου διαχρονικά είχε και έχει την πάγια θέση ότι η διαχείριση των παραλιών πρέπει να ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αυτή μας την αταλάντευτη θέση έχουμε αγωνιστεί και έχουμε διωχθεί δικαστικά επανειλημμένα και ποινικά και αστικά. Μέχρι σήμερα από όλες αυτές τις διώξεις έχουμε δικαιωθεί και ειδικά για την παραλία της Αναβύσσου που ο Δήμος είχε τη διαχείρισή της μέχρι το 2014.
Η Δημοτική Αρχή του Πέτρου Φιλίππου στη θητεία 2011-2014 οργάνωσε και αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των παράλιων.
Ας μιλήσουμε με αποδείξεις: Στις 29/4/2014 με την 155 Α απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ‘’ορίζει τον Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, δικηγόρο Αθηνών, πληρεξούσιο δικηγόρο …… και την παράσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε οποιαδήποτε δικάσιμο αυτά συζητηθούν, τον οποίο εξουσιοδοτεί να εισπράττει και την τυχόν υπέρ του Δήμου και της Εταιρείας δικαστική δαπάνη’’.
H απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να θέσει εκτός διαχείρισης την ΕΤΑΔ, αποτελεί τον καρπό μιας στρατηγικής επιλογής του δημάρχου Πέτρου Φιλίππου, την οποία στη συνέχεια υλοποίησε η επόμενη δημοτική αρχή.
Το ΣτΕ δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση την προηγούμενη δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια της οποίας:
- Οι περισσότερες παραλίες μας χάθηκαν λόγω κακής διαχείρισης.
- Τεράστια ήταν τα ανείσπρακτα έσοδα από τις καντίνες και τις παραλίες.
- Η Δημοτική Επιχείρηση που διαχειριζόταν τις ακτές σήμερα είναι σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης λόγω των χρεών που παραλάβαμε.
- Υψηλά πρόστιμα καταλογίστηκαν στον Δήμο από την Κτηματική Υπηρεσία λόγω μη τήρησης της νομοθεσίας.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η προηγούμενη διοίκηση είχε ακολουθήσει νόμιμες διαδικασίες δηλαδή δημοπράτηση των καντινών με νόμιμο και διαφανή τρόπο.
Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια για το ζήτημα των παραλιών, εμείς σταθερά και με συνέπεια θα διεκδικήσουμε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία περιέρχονται οι παραλίες μετά την απόφαση του ΣτΕ, να μας αποδοθούν. Να αποδοθούν στους δημότες. Να αποδοθούν στον Δήμο Σαρωνικού.
Σε αυτή τη διεκδίκηση πρέπει να είμαστε όλοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ πέρα από μικρόψυχες πολιτικές σκοπιμότητες.
Διαχρονικά άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι για αυτά που θεωρούμε δημόσια αγαθά, αγωνιζόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, διοίκηση και δημότες, και πετυχαίνουμε.
«ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ…
Δημοσιεύτηκε από Δήμος Σαρωνικού στις Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020