Εστίαση: Ο βασικός ένοχος ή το εξιλαστήριο θύμα;
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς μιλά στο NouPou για το κλείσιμο της εστίασης, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης και τους λίγους που πήραν στον λαιμό τους τους πολλούς.
- 03/11/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα νέα, έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης -με εξαίρεση το takeaway και το delivery- για την Αττική και τις υπόλοιπες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδας. Λίγη ώρα αργότερα, οι άνθρωποι της εστίασης παρακολούθησαν μουδιασμένοι τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να γνωστοποιεί μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται.
Ήταν το κλείσιμο της εστίασης αναγκαίο; Μπορούν να ελπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε ένα βιώσιμο μέλλον; Είναι τα νέα μέτρα ικανοποιητικά ή, έστω, στοιχειωδώς επαρκή για να αντέξουν οι επιχειρήσεις ένα δεύτερο lockdown σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Και Συναφών Επαγγελμάτων) απαντά.
Η άδικη στοχοποίηση, οι λίγοι που πήραν στον λαιμό τους τους πολλούς και η ευθύνη των ΜΜΕ
»Θεωρώ πραγματικά ότι ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί. Πρόκειται για έναν κλάδο που δεν έχει δώσει συρροή κρουσμάτων, έναν κλάδο που τηρεί τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχοντας μια παραβατικότητα -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας- της τάξεως του 1%. Και μάλιστα με ευθύνη της Πολιτείας που αυτό το 1% έχει επιτραπεί να λειτουργεί με αντικοινωνική συμπεριφορά.
»Στα ελληνικά, η λέξη lockdown μεταφράζεται σε κλείσιμο της εστίασης. Φταίει βέβαια και η εικόνα που δείχνουν τα ΜΜΕ. Μπορεί αυτό να είναι και κομμάτι της αιτίας-ή η αφορμή αν θέλετε-για τη λήψη τέτοιων μέτρων. Δεν μπορεί μια μικρή μειονότητα να χαρακτηρίζει τον κλάδο και η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα κατά ολόκληρου του κλάδου επειδή υπάρχει αυτή η μειονότητα. Όταν δεν αναδεικνύουμε το 99% της εστίασης, που δουλεύει τηρώντας τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής και προστασίας, αλλά δείχνουμε το 1% που λειτουργεί παραβατικά, όσο και να επιχειρηματολογήσω εγώ, δεν μπορώ να αλλάξω τη γνώμη του κόσμου».
Μέτρα ελλιπή, «υποδεέστερα» του πρώτου lockdown
«Θα έχουμε τεράστια προβλήματα γιατί και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν δίνουν τη δυνατότητα ανάταξης και ελπίδας στον κλάδο. Τα μέτρα είναι όχι απλώς ανεπαρκή αλλά και υποδεέστερα των μέτρων του πρώτου lockdown. Θα σας αναφέρω μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.
»Στο πρώτο lockdown, δόθηκε το επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο του Μαρτίου και του Απριλίου όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στις επιχειρήσεις που είχαν μέχρι 20 εργαζόμενους. Αυτό το μέτρο δεν υπάρχει στα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι μιλούν για αναστολή ΦΠΑ όταν ξέρουμε όλοι ότι ο κλάδος έχει στην πλειονότητά του μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας, που αποδίδουν ΦΠΑ τον Ιανουάριο γιατί η απόδοση είναι τριμηνιαία και όχι μηνιαία.
»Ένα τρίτο παράδειγμα είναι ότι δεν υπάρχει στα μέτρα καμία αναφορά για την απαλλαγή από τέλη πεζοδρομίων, πλατειών, δημοτικά τέλη προς τους ΟΤΑ – πολύ χαρακτηριστικά μέτρα που είχαν παρθεί στον πρώτο κύκλο. Και επίσης το ενοίκιο: Ανακοίνωσαν -40% στα ενοίκια για έναν μήνα, όταν η ισχύουσα νομοθεσία μεταξύ ιδιοκτήτη ακινήτου και ενοικιαστή δεν έχει λειτουργήσει -και ήταν σίγουρο ότι δεν θα λειτουργήσει. Και έρχονται τώρα να μειώσουν το ενοίκιο για τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο, που τα καταστήματα θα έχουν μείνει κλειστά για ένα μήνα, πού θα βρουν να καταβάλουν το πλήρες ενοίκιο;
»Και, τέλος, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση; Το πάει με αναστολές με την υποχρέωση μετά το πέρας της αναστολής να κρατήσεις τους εργαζόμενους για ένα μήνα, αντί να έρθει και να επιδοτήσει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Αυτό είναι κάτι που θα στοίχιζε πολύ λιγότερα από ό,τι στοιχίζει το πρόγραμμα “Συνεργασία” το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει στον κλάδο.
»Δυστυχώς, η εστίαση μπαίνει σε μια δύσκολη -ή, μάλλον, ακόμα δυσκολότερη- περίοδο. Μετά από 7 μήνες αναστολής αρχικά λειτουργίας και στη συνέχεια λειτουργίας με μειωμένο κύκλο εργασιών στο επίπεδο του -60% , φορτωμένη ήδη με υποχρεώσεις και βρισκόμενη ουσιαστικά στο κόκκινο, μπαίνει ξανά σε lockdown. Κι αυτό το lockdown θα οδηγήσει σε πολλά λουκέτα, σε έναν κλάδο που θεωρείται – και είναι- ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά το Δημόσιο».