Εστιατόρια μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτά; 3 νότιοι επιχειρηματίες απαντούν
Στον απόηχο των νέων μέτρων για την εστίαση που θα ισχύσουν από 15 Ιουλίου και προβλέπουν τον διαχωρισμό των εστιατορίων σε "αμιγώς εμβολιασμένων" και "μεικτά" (όπου θα μπορούν να μπουν όμως μόνο όσοι έχουν ήδη κάνει rapid ή μοριακό test), τρεις επιχειρηματίες της εστίασης, με εστιατόρια στα νότια προάστια, μας λένε την άποψή τους και εξηγούν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν.
- 01/07/2021
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Με μια ακόμη πρωτόγνωρη κατάσταση καλείται να έρθει αντιμέτωπος ο επιχειρηματικός κόσμος της εστίασης, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες από τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν την Τρίτη 29/6 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, θα υπάρχουν δύο κατηγορίες χώρων: οι αμιγείς, που θα δέχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και οι μεικτοί, που θα δέχονται όσους έχουν κάνει νωρίτερα rapid ή μοριακό τεστ. Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες καλούνται να επιλέξουν αν το μαγαζί τους θα δέχεται πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή όχι.
Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν σε ειδική πλατφόρμα σε ποια κατηγορία θα ανήκουν και θα φέρουν ειδική σήμανση στις εισόδους τους. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι στους πελάτες θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα και η πιστοποίηση του εμβολιασμού ή του τεστ θα γίνεται με τον αριθμό ταυτότητας ή τον ΑΜΚΑ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα φτάνει το 85%, ενώ στην περίπτωση των μεικτών χώρων δεν θα ξεπερνά το 50%.
Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της εστίασης, αλλά και των χώρων ψυχαγωγίας, οι οποίοι καλούνται να κάνουν συνεχείς ελέγχους πιστοποιητικών στους πελάτες προτού τους επιτρέψουν την πρόσβαση στα καταστήματά τους. Το NouPou μίλησε με τρεις επιχειρηματίες οι οποίοι μοιράστηκαν τις πρώτες τους σκέψεις:
Λευτέρης Λαζάρου – Ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Βαρούλκο” στον Πειραιά
Μας βρήκε κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο, ωστόσο περιμένουμε να διαβάσουμε την επίσημη ΚΥΑ, να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα και να δούμε τι θα κάνουμε. Πρέπει επίσης να δούμε τι θα γίνει με τους εργαζομένους. Αν θα εμβολιαστούν ή όχι. Εγώ προσωπικά έχω εμβολιαστεί και μάλιστα θεωρώ πως δεν είναι δυνατόν να εργάζομαι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και να μην το έχω κάνει. Γι’ αυτό κιόλας έχω θερμοπαρακαλέσει το προσωπικό μου, το οποίο μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας είναι οικογένεια για εμένα, να εμβολιαστεί, χωρίς βέβαια να το αναγκάσω. Περνάμε περισσότερες ώρες μαζί απ’ ό,τι περνάμε με τις οικογένειές μας και τους σέβομαι απόλυτα.
Όσον αφορά τους πελάτες και το θέμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, εμείς θα λειτουργήσουμε με αμιγείς εσωτερικούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς θα μπορούν να κάθονται όλοι. Ευτυχώς για εμάς, οι χώροι μας είναι μεγάλοι και μας επιτρέπουν να φιλοξενούμε γενικώς και εμβολιασμένους αλλά και μη. Σίγουρα θα υπάρχει μια καθυστέρηση σε σχέση με πριν, για να γίνεται ο έλεγχος των σχετικών πιστοποιητικών, όμως το θετικό για τα μαγαζιά που γίνονται κρατήσεις, όπως σε εμάς, είναι ότι ο πελάτης που κλείνει τραπέζι θα γνωρίζει από πριν τη διαδικασία, αλλά και εμείς θα ξέρουμε ήδη ότι είναι εμβολιασμένος. Μετά βέβαια θα πρέπει να το ελέγξουμε, ωστόσο η διαδικασία είναι λίγο πιο εύκολη από αυτή που θα ισχύει σε ένα μαγαζί όπου ο άλλος περνάει απ’ έξω και λέει “ας μπω να κάτσω για φαγητό”.
Κώστας Κακριδάς- Ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Τρελός Γάιδαρος” στη Γλυφάδα
Κατά πάσα πιθανότητα, το κατάστημά μας θα είναι μεικτό. Δηλαδή και για εμβολιασμένους αλλά και για ανεμβολίαστους. Όπως και να έχει δεν είναι ακόμη πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Θα περιμένουμε την επίσημη ΚΥΑ η οποία δεν έχει βγει ακόμη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει τον αστυνομικό. Θα χάσουμε κόσμο, θα πρέπει να πάρουμε κι άλλο προσωπικό. Δεν μπορούν να γίνουν αυτά. Ουσιαστικά θα πρέπει να αστυνομεύσουμε την πελατεία μας, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο.
Γιώργος Κιρμίζογλου- Ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Σαρδελάκι” στη Βουλιαγμένη
Εμείς είμαστε ίσως από τους πιο τυχερούς της κατάστασης. Το μαγαζί μας, λόγω ειδικής νομιμοποίησης που έχουμε κάνει μπορεί να είναι είτε ολόκληρο ανοιχτό, είτε ολόκληρο κλειστό. Επομένως, όλο το καλοκαίρι και για όσο μας το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ο χώρος μας θα είναι όλος ανοιχτός και δεν θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα νέα μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει τον αστυνομικό. Το κάνουμε ήδη με το θέμα του τσιγάρου και τώρα πια με τις μάσκες, τις αποστάσεις κλπ. Τα νέα δεδομένα θα φέρουν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο θα πρέπει να κάνουμε τον χωροφύλακα. Ωστόσο, αν χρειαστεί οπωσδήποτε να χωρίσουμε τον κόσμο, θα το κάνουμε. Κύριο μέλημά μας είναι να υπάρξει η ασφάλεια όλων στο μαγαζί μας.