Από πού θα περνάει ο νέος ποδηλατόδρομος της Παραλιακής
13,5 χιλιόμετρα θα καλύπτει ο νέος ποδηλατόδρομος - πεζόδρομος που θα δημιουργηθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, έως το τέλος του 2025, όπως εκτιμάται - Από πού θα ξεκινά και πού θα τελειώνει
- 01/08/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Έως τον Ιανουάριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη και την κατασκευή του ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου στο παραλιακό μέτωπο, που θα ξεκινά από την Καλλιθέα και θα φτάνει ως το Δημαρχείο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Αναθέτουσα αρχή στο έργο «Αστικός Περίπατος», όπως ονομάστηκε, ορίστηκε η Περιφέρεια Αττικής, ενώ φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος θα καλύπτει συνολικά έξι Δήμους (Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης), και θα είναι στην ουσία ένα ενιαίο δίκτυο με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, ενοποιήσεις χώρων και άλλες εγκαταστάσεις.
Υπολογίζεται ότι το έργο θα καλύψει περί τα 13,5 χιλιόμετρα, παρότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα κάλυπτε 22. Η τροποποίηση αυτή συνέβη διότι ήδη ο δήμος Γλυφάδας έχει αναθέσει μέρος του έργου που αφορά στην περιοχή που διαχειρίζεται, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με τον δήμο Καλλιθέας, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης να τρέξει το έργο για λογαριασμό του. Σε κάθε περίπτωση, το έργο που αφορά στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου θα πρέπει να έχει ανάλογες προδιαγραφές με αυτές που έχει και το υπόλοιπο τμήμα του ποδηλατοδρόμου, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ομοιομορφία.
Επίσης, στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στον δήμο Αλίμου, έγινε γνωστό ότι ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάκαμψης και Επενδύσεων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προορίζεται για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου. Η κατασκευή θα εκτείνεται από την παραλία του Αλίμου και θα φτάνει έως και το μετρό στο Άνω Καλαμάκι, ενώ θα διέρχεται από τις κατοικημένες περιοχές του δήμου και θα ενώνεται με τον μεγάλο ποδηλατόδρομο της παραλιακής.
Γενικότερα, μια από τις ιδιαιτερότητες του έργου είναι ο συντονισμός του με άλλα τέσσερα προγράμματα ανάπλασης, μεταξύ των οποίων και η επένδυση στο Ελληνικό, ώστε το έργο να έχει ενιαία μορφή και προδιαγραφές, αλλά και η συμμετοχή του κοινού στο στάδιο της ωρίμανσης των μελετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική χάραξη (κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος) βασίζεται σε μια αναφορά που υπάρχει στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο της Αθήνας – Αττικής του 2014 (άρθρο 30) για το μητροπολιτικό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών.
Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου
Οι διαδικασίες που αφορούν στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, ο διαγωνισμός για το έργο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, καθώς το βήμα που έχει να κάνει με την υποβολή του σχετικού τεχνικού δελτίου, το οποίο θα υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, αναμένεται να επιτευχθεί άμεσα.
Σύμφωνα μάλιστα με τo kathimerini.gr, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε την προμελέτη (έπειτα από συναντήσεις με την Περιφέρεια, τους δήμους της περιοχής, την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος), η οποία τώρα θα τεθεί υπόψη των βασικών αδειοδοτικών οργάνων του ΥΠΕΝ (λ.χ. ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ΚΕΣΑ) και του ΥΠΠΟ (ΚΑΣ) και κατόπιν θα εγκριθεί με κοινή υπουργική απόφαση. Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά είναι σημαντικό για έργα με μητροπολιτικό χαρακτήρα, είναι αν θα υπάρξει ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού πριν από την οριστικοποίηση του έργου.
Στη συνέχεια το έργο θα δημοπρατηθεί ως «μελετοκατασκευή», με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την οριστική μελέτη, τη μελέτη εφαρμογής και την κατασκευή του έργου (σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο τον Ιανουάριο, αν και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει μέσα στο φθινόπωρο).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ενώ ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ποσό των 24.713.200 ευρώ.