Ναός Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη: Τι ισχύει για την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο
Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα που βρίσκεται εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης - Τι δηλώνει στο NouPou ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για όσους θέλουν να περιηγηθούν στον χώρο
- 06/10/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Άλυτο επί δεκαετίες παραμένει το θέμα της επισκεψιμότητας του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα που βρίσκεται εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, παρά την απόφαση που έχει παρθεί εδώ και χρόνια, ώστε ο χώρος να απομονωθεί ως αρχαιολογικός και να καταστεί επισκέψιμος για τους πολίτες.
Μέχρι και σήμερα το έργο δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν τον χώρο μεν, αλλά μόνο αφότου έχουν ενημερώσει στην είσοδο του Αστέρα Βουλιαγμένης και μετά από προετοιμασία και άδεια για να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο.
Ναός Απόλλωνα Ζωστήρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης: Πώς μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο αυτή τη στιγμή
Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NouPou ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υπάρχει σε ισχύ Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Το σχέδιο αυτό αναφέρει ότι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στην Πλαζ του Αστέρα αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και πρέπει να είναι επισκέψιμος. «Η πλευρά του Αστέρα έχει καταρτίσει μελέτη για το πώς αυτό το τμήμα αποκόπτεται από την ευρύτερη λειτουργία της ακτής και αποδίδεται ως αρχαιολογικός χώρος στο κοινό. Η μελέτη υφίσταται, έχει κατατεθεί στις αρχαιολογικές υπηρεσίες (Τοπικό, Περιφερειακό και Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και εκκρεμεί η έγκρισή της τα τελευταία τριάμισι χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα, όποιος θέλει να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, θα πρέπει να καλεί τον Αστέρα ή τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και να έρθει υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού για να τον υποδεχτεί και να τον ξεναγήσει στο χώρο. Καταλαβαίνετε λοιπόν τη δυσκολία που παρουσιάζει αυτό το εγχείρημα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ούτε ο δήμαρχος κατά το ρητό “τα παράπονά σας στον δήμαρχο”, ούτε ο Αστέρας, ο οποίος είχε υποχρέωση να εκπονήσει σχετική μελέτη και το έχει πράξει» συνέχισε ο δήμαρχος 3Β.
Σε άλλη περίπτωση και για να αποφευχθούν αυτές οι διαδικασίες, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο για εισιτήριο εισόδου στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, ώστε εν συνεχεία να έχει πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη
Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα αποκαλύφθηκε περίπου το 1924 όταν παιδιά από το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης έπαιζαν στην ακτή, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως Ακτή του Αστέρα Βουλιαγμένης (Astir Beach). Οι επιγραφές, οι οποίες βρέθηκαν στα ερείπια, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο ναό. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τους αρχαιολόγους Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη και Μ. Πιττίδη από το 1926 έως το 1927.
Ο ναός ιδρύθηκε τον έκτο αιώνα π.Χ. κατά την αρχαϊκή εποχή. Αποτελεί ορθογώνια κατασκευή με διαστάσεις 10,8Χ6,00 μέτρα. Το περιστύλιο προστέθηκε κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνει κιονοστοιχία γύρω από τον ναό, η οποία αποτελούνταν από τέσσερις κίονες στις στενές πλευρές του παραλληλόγραμμου ναού και έξι κίονες κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς του. Μπροστά από τον ναό βρίσκεται η βάση μεγάλου ορθογώνιου βωμού, διαστάσεων 4,25Χ2,25 μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της χριστιανικής – βυζαντινής περιόδου ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.