«Αρίων» για ζιφιό: «Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με ανυπόστατες κατηγορίες δεν μπορεί να μειώσει την αξία μίας συλλογικής προσπάθειας»
Την δική του εξήγηση για τον θάνατο του Σωτήρη, του νεαρού ζιφιού που εν τέλει δεν κατάφερε να σωθεί, έδωσε το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, «Αρίων», το οποίο μάλιστα απαντά με τον δικό του τρόπο στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που μέσα από ανάρτησή του πριν από λίγες ημέρες έκανε λόγο για «ανεπάρκεια γνώσεων, αυτοαποκαλούμενους διασώστες και χρησιμοποίηση του ζώου ως σκηνικό για επικοινωνιακό παιχνίδι».
- 07/02/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Τη δική του εξήγηση για τον θάνατο του Σωτήρη, του νεαρού ζιφιού που τελικά απεβίωσε μετά από μεγάλη προσπάθεια για να επιζήσει στη Σαλαμίνα, έδωσε το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, «Αρίων».
Το Κέντρο σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ειδικοί επιστήμονες και εθελοντές διασώστες τελούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων τους υπό την Αιγίδα του Υ.Π.ΕΝ., και κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να διαχειριστούν το περιστατικό αυτό κάτω από αντίξοες συνθήκες». Ωστόσο, όπως αναφέρει «τα προβλήματα που παρουσίαζε το συγκεκριμένο ζώο αποδείχτηκε πως δεν ήταν ιάσιμα και η οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω περίθαλψης του δεν θα ήταν επιτυχής».
Μέσα από την ανάρτησή του, ο «Αρίωνας» αναφέρει επίσης πως «μια τέτοια κατάσταση απαιτεί δράση και συνεργασία τόσο μεταξύ των φορέων και των υπηρεσιών, αλλά και των εθελοντών και όχι αντιπαραθέσεις και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης». Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο απαντά στο κείμενο που ανήρτησε τις προηγούμενες ημέρες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μέσα στο οποίο κάνει λόγο για «ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, ανεπάρκεια γνώσεων, έλλειψη οποιασδήποτε υποδομής για την περίθαλψη θαλάσσιων ζώων, αλλά και αυτοαποκαλούμενους “διασώστες”» . Το Αρχιπέλαγος επίσης ανέφερε ότι «το καταβεβλημένο ζώο χρησιμοποιήθηκε απλά ως σκηνικό σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι επιφανειακών εντυπώσεων, που τελικά τονίζει ακόμα περισσότερο την νικότερη έλλειψη παιδείας, ευαισθησίας και σοβαρότητας που απαιτούνται σε κάθε επαφή μας με τα άγρια ζώα».
«Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με διασπορά ανυπόστατων κατηγοριών, αντιεπιστημονικών και αυθαίρετων απόψεων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μειώσουν την αξία μίας συλλογικής προσπάθειας διάσωσης και περίθαλψης του ζιφιού, δεκάδων επιστημόνων και φορέων, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που όλοι θα ευχόμασταν να είχε διαφορετική κατάληξη», αναφέρει από την πλευρά του ο «Αρίωνας».
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
Ο ζιφιός (Ziphius cavirostris), παρά τις προσπάθειες άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών και περίθαλψης από μέλη του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ και από άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες και εθελοντές, δυστυχώς, στις 2/2/2022 επαναπροσάραξε στη Σαλαμίνα νεκρός. Το περιστατικό αυτό αν και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα γιατί συνέβη σε πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά εκβρασμών κητωδών που συμβαίνουν στις ελληνικές θάλασσες κάθε χρόνο.
Κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Α.Π.Θ., τον ΑΡΙΩΝ και άλλων επιστημόνων μελών του ΑΡΙΩΝ, για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο και τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων και άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και διαπίστωση τυχόν άλλων παθολογικών προβλημάτων, εκτός αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί κλινικά και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες. Τα παραπάνω έγιναν σύμφωνα με σχετικές εγκυκλίους της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του ΥΠ.Α.Α.Τ., τα διεθνή πρωτοκόλλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ). Τα κύρια ευρήματα της νεκροψίας του ζιφιού ήταν απίσχναση, ανοικτό κάταγμα της κάτω γνάθου, σοβαρή χρόνια αρτηρίτιδα και σοβαρή παρασίτωση των νεφρών. Δείγματα λήφθηκαν από όλα τα όργανα και θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., για περαιτέρω ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις, στο Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Π.Θ, καθώς και στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών-Πέλαγος. Τα παραπάνω ευρήματα είναι σοβαρά και αποτελούν συχνή αιτία θανάτου σε αυτά τα είδη.
Από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν και ειδικοί επιστήμονες του εξωτερικού προκειμένου οι ενέργειες να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα είχαν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες και τα Υπουργεία Υ.Π.ΕΝ., και ΥΠ.Α.Α.Τ.) Οι ειδικοί επιστήμονες και οι εθελοντές διασώστες τελούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων τους υπό την Αιγίδα του Υ.Π.ΕΝ., και κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να διαχειριστούν το περιστατικό αυτό κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα προβλήματα όμως που παρουσίαζε το συγκεκριμένο ζώο αποδείχτηκε πως δεν ήταν ιάσιμα και η οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω περίθαλψης του ζώου δεν θα ήταν επιτυχής. Παρόλα αυτά, το περιστατικό αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για να δημιουργηθεί κατάλληλη και προσβάσιμη μητροπολιτική υποδομή, η οποία θα επικουρείται από περιφερειακές και κινητές μονάδες, ώστε να είναι δυνατόν στο μέλλον να αντιμετωπίζονται περιστατικά εκβρασμών θαλασσιών θηλαστικών με αποτελεσματικό τρόπο.
Στη θέα ενός ζώου που χρειάζεται βοήθεια δεν παραμένουμε αμέτοχοι και η συναισθηματική φόρτιση είναι πάντα μεγάλη. Παρόλα αυτά πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και τις δράσεις μας όχι σε αντιπαραθέσεις αλλά στη προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών που απειλούνται σοβαρά από ασθένειες, μόλυνση του περιβάλλοντος, θαλάσσια ηχορύπανση, συσσώρευση πλαστικών, συγκρούσεις με πλοία, εγκλωβισμούς σε αλιευτικά εργαλεία, κλιματική αλλαγή κ.α., με συχνή κατάληξη τον θάνατο.
Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με διασπορά ανυπόστατων κατηγοριών, αντιεπιστημονικών και αυθαίρετων απόψεων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μειώσουν την αξία μίας συλλογικής προσπάθειας διάσωσης και περίθαλψης του ζιφιού, δεκάδων επιστημόνων και φορέων, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που όλοι θα ευχόμασταν να είχε διαφορετική κατάληξη. Η διαχείριση εν γένει παρόμοιων εκβρασμών θαλασσίων ειδών της άγριας πανίδας απαιτεί τη αρμονική συνεργασία πολλών και διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών, πανεπιστημίων, ειδικών επιστημόνων και ΜΚΟ και ολιστική προσέγγιση σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τα άγρια ζώα είναι πολύτιμο μέρος του Εθνικού πλούτου της χώρας μας και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για την προστασία τους.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέδραμαν.