Προσβασιμότητα ΑμεΑ στον Δήμο 3Β: Σε αναμονή για τις επόμενες κινήσεις
Η μελέτη του 2022, οι προσβάσιμες διαδρομές, τα προβλήματα και οι επόμενες κινήσεις για μια πόλη πιο φιλική σε άτομα με αναπηρία.
- 03/12/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει περίπου 60.000 κατοίκους από τους οποίους στατιστικά περισσότεροι από το 7,5% είναι άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα (ηλικιωμένοι, παιδάκια σε καρότσι κά). Εντός του 2022, ο Δήμος παρουσίασε μελέτη προκειμένου να καταγράψει και αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση στην πόλη, σε ό, τι αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και την άμεση παρέμβαση για την εναρμόνιση όλων τον δημόσιων κτιρίων, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, με τις απαιτούμενες συνθήκες πλήρους εξυπηρέτησης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
Σύμφωνα με τον Δήμο 3Β, οι στόχοι του προγράμματος -την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η εταιρία City4all- είναι να βοηθήσει την προσβασιμότητα σε άτομα με βαριά κινητική αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και τις οικογένειές τους, στις καθημερινές τους ανάγκες για εργασία, άθληση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, καθώς και να βοηθήσει τις τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν στοχευμένες κινήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος για να βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάσταση προσβασιμότητας στις υποδομές της πόλης.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Δήμου σε σχετικό ερώτημα του NouPou, έχει γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της προσβασιμότητας σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, σε δημοσίους χώρους, πλατείες, διαδρομές και πεζοδρόμους, ενώ έχουν ακολουθήσει ορισμένες παρεμβάσεις -όπως ράμπες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. «Οι δυο παραπάνω κινήσεις έχουν γίνει εντός του 2022. Επόμενος στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πλάνο για τις ελεύθερες διαδρομές εντός του Δήμου. Έχουν καταρτιστεί οι προτάσεις για τις αρχικές διαδρομές, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά τις πρώτες αρτηρίες προσβάσιμων διαδρομών και στη συνέχεια σε αυτές θα συνδεθούν κι άλλες οδοί, δημιουργώντας ένα δίκτυο προσβασιμότητας. Τις επόμενες εβδομάδες οι άνθρωποι με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα θα μπορούν να κάνουν διαδρομές 10 χιλιομέτρων στη Βούλα και στο Καβούρι, ετοιμάζονται ήδη 4 χιλιόμετρα ελεύθερων διαδρομών στη Βουλιαγμένη και το επόμενο πλάνο είναι μια προσβάσιμη διαδρομή 3,5 χιλιομέτρων στη Βάρη και τη Βάρκιζα. Επιπλέον, σχεδόν σε όλα τα σχολεία έχουν γίνει παρεμβάσεις για να καταστούν προσβάσιμα σε άτομα με κινητική αναπηρία. Έχουν φτιαχτεί ειδικά WC, ράμπες και ασανσέρ όπου ήταν απαραίτητο. Στα ελάχιστα εκπαιδευτήρια που υπολείπονται, έχουν ήδη προγραμματιστεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις και σε λίγο χρόνο θα είναι και εκείνα προσβάσιμα», μας ενημερώνει το Γραφείο Τύπου του Δήμου.
Στο πλαίσιο οδοιπορικού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το NouPou έκανε μία από τις χαρακτηριζόμενες ως προσβάσιμες διαδρομές της Βούλας (επί της Αγίου Ιωάννου και της Ζεφύρου), μαζί με ένα άτομο που κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο και αντιμετώπισε δυσκολίες, όπως έλλειψη σε ράμπες, αλλά και εμπόδια, όπως δέντρα ή σπασμένα πεζοδρόμια. Το οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε στο Γραφείο Τύπου, το οποίο μας ενημέρωσε πως στο διάστημα μετά τις 17 Νοεμβρίου και πριν τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου, έγιναν στο συγκεκριμένο σημείο επιπρόσθετα έργα και προστέθηκαν ράμπες, που κατά τη δική μας επίσκεψη δεν υπήρχαν.
Παράλληλα, ο Δήμος ετοιμάζει μια εφαρμογή για smart phones που θα απευθύνεται στα άτομα με κινητική αναπηρία. «Μέσω της εφαρμογής αυτής ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει όλες τις υπάρχουσες θέσεις parking ΑμεΑ, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να τοποθετηθούν αισθητήρες για να γνωρίζει αν είναι ελεύθερες. Παράλληλα, θα βλέπει το επίπεδο προσβασιμότητας του κάθε χώρου στην πόλη, αλλά και αξιολογήσεις, φωτογραφίες και φυσικά τα εξειδικευμένα σχόλια που τον ενδιαφέρουν. Όμως το πιο πρωτοποριακό εγχείρημα είναι ο σχεδιασμός της ελεύθερης διαδρομής που θα ακολουθήσει, για να φτάσει στον προορισμό του. Για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι σε περιοχή που δεν γνωρίζει, δεν μπορεί να εντοπίσει τις ράμπες και δεν γνωρίζει αν το κάθε πεζοδρόμιο οδηγεί κάπου. Η εφαρμογή αυτή τού δείχνει τη διαδρομή, αλλά και τα εμπόδια που πιθανόν να συναντήσει για να φτάσει στον προορισμό του, με περιγραφή αλλά και με εικόνες», αναφέρουν από το Γραφείο Τύπου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στο NouPou, ο χρήστης θα μπορεί ακόμη να δει και να σχεδιάσει τη διαδρομή που επιθυμεί να ακολουθήσει ενώ βρίσκεται στο σπίτι του και να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες αρχές αν στη διαδρομή συναντήσει κάποιο εμπόδιο που παρουσιάστηκε, είτε μόνιμο είτε προσωρινό. «Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και θα παρουσιαστεί στο κοινό τους επομένους μήνες. Μάλιστα, θα συνδεθεί με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος δημιουργώντας μια εθνική εφαρμογή ΑμεΑ. Όμως η πόλη πιλότος, που ξεκινάει αυτή την πρωτοποριακή για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα εφαρμογή είναι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης», τονίζουν.
Τέλος, ο Δήμος 3Β έθεσε από την Τρίτη 28 Νοεμβρίου σε εφαρμογή την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη νοηματική γλώσσα. «Η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής να παρακολουθούν απευθείας τις συνεδριάσεις του Δ.Σ, υπογραμμίζοντας πως για τη δημοτική αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα θέματα που αφορούν του πολίτες με αναπηρία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα», καταλήγουν.