Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το χειμερινό εξάμηνο
Το ΔΕΑΠ αποτελεί έναν θεσμό εκπαίδευσης που προσφέρει στους πολίτες πρόσβαση σε ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου
- 26/09/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το χειμερινό εξάμηνο του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας (ΔΕΑΠ), το οποίο αναμένεται να αρχίσει στις 14 Οκτωβρίου με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα ενδιαφερόντων.
Το ΔΕΑΠ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως πρωτοβουλία του Δήμου Γλυφάδας, στοχεύοντας στη διάχυση της γνώσης σε πολίτες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Δεν ακολουθεί τη συμβατική ακαδημαϊκή δομή, καθώς δεν προσφέρει πτυχία, αλλά βεβαιώσεις παρακολούθησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επεκτείνουν τις γνώσεις τους μέσα από ένα ευέλικτο και ενδιαφέρον πρόγραμμα διαλέξεων και σεμιναρίων.
Τι είναι το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας
Το ΔΕΑΠ ορίζεται ως «Πανεπιστήμιο» και έχει χαρακτηριστικά που διακρίνουν παρόμοια ιδρύματα παιδείας, ωστόσο δεν ακολουθεί την τυπική δομή των ΑΕΙ. Ειδικότερα, στόχος του είναι να παρέχει ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, με διευρυμένα γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών όσο και των θετικών επιστημών, με όρους και προϋποθέσεις που θα αποβλέπουν στην ικανοποίηση των ενδιαφερόντων των πολιτών της Γλυφάδας και στην κάλυψη των πνευματικών τους αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν εξασφαλίζει στους «φοιτητές» του κάποιον τίτλο σπουδών, παρέχεται ωστόσο βεβαίωση παρακολούθησης.
Ο σκοπός του ΔΕΑΠ Γλυφάδας
Σκοπός του ΔΕΑΠ είναι η πνευματική δραστηριοποίηση των πολιτών με διαλέξεις, ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια ή και σειρές επιμορφωτικών σεμιναρίων. Στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων, με μοναδικά κριτήρια τα πνευματικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα των πολιτών, γι’ αυτό και είναι ευέλικτο και μπορεί να διευρύνεται με γνωστικά αντικείμενα σε κάθε τομέα.
Στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΕΑΠ Γλυφάδας αναφέρεται ότι αποτελεί μορφωτική προσφορά του δήμου προς τους πολίτες, ώστε μέσα από τον συνδυασμό ελεύθερης επιλογής, πρόσβασης και παροχής ποιοτικού επιπέδου πνευματικών συναντήσεων, να συμβάλλει στη δημιουργία πραγματικής πολιτιστικής, πνευματικής και ποιοτικής ζωής στην πόλη.
Στόχος, μέσα από τις διαλέξεις, τις συνομιλίες και τις ανταλλαγές απόψεων και ιδεών, να αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα και οι πολίτες να μπορούν να έρθουν σε επαφή με ποικίλα γνωστικά πεδία. Έτσι η δια βίου παιδεία να αρχίσει να υλοποιείται ουσιαστικά και η ακαδημαϊκή γνώση να γίνει πιο προσιτή στους πολίτες.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών
Το ΔΕΑΠ χωρίζεται σε δύο εξάμηνα – το χειμερινό, που διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, και το εαρινό, που διαρκεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο.
Κάθε εξάμηνο η επιστημονική επιτροπή του ΔΕΑΠ -που αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της σύνταξης των προγραμμάτων σπουδών και της επιλογής των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν- σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή, ορίζουν ένα πρόγραμμα επιστημονικών διαλέξεων. Ο κάθε κύκλος σπουδών έχει δικό του γνωστικό αντικείμενο ή επιστημονικά θέματα, ωστόσο το ενδεικτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Ιστορία, Φιλολογία, Αρχαιολογία
- Παιδαγωγικές Επιστήμες: Παιδαγωγική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία
- Κοινωνικές Επιστήμες: Οικονομία, Κοινωνιολογία, Διοίκηση, Ανθρωπολογία
- Θετικές Επιστήμες: Χημεία, Φυσική, Πληροφορική, Μαθηματικά
- Επιστήμες Υγείας: Ιατρική, Βιολογία, Βιοτεχνολογία
- Τέχνες: Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο, Ιστορία Τέχνης
- Ξένες γλώσσες
- Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Συμβουλευτική
- Γεωπονία, Ζωική και φυτική παραγωγή
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
- Τουρισμό και Ναυτιλία
Ποιοι συμμετέχουν ως ομιλητές στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας
Στις επιστημονικές διαλέξεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας συμμετέχουν έγκριτοι Πανεπιστημιακοί, Διδάκτορες ή Ερευνητές, οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους στους εγγεγραμμένους «φοιτητές» που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Έπειτα από κάθε διάλεξη ακολουθεί διάλογος ή συζήτηση, ενώ στους συμμετέχοντες παρέχονται σημειώσεις, χρήσιμο υλικό και βιβλιογραφία αν κρίνεται σκόπιμο από τον διδάσκοντα.
Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες
Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι οι πολίτες (και όχι αποκλειστικά οι κάτοικοι του Δήμου Γλυφάδας), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι απόφοιτοι Λυκείου. Οι «φοιτητές» – πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την αντίστοιχη αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Γλυφάδας. Ωστόσο, προτεραιότητα όσον αφορά την συμμετοχή θα δοθεί σε δημότες και κατοίκους της Γλυφάδας με τη δημοτική αρχή να τονίζει ότι θα κάνει το μέγιστο για να δεχθεί όλους τους πολίτες που θα δηλώσουν συμμετοχή.
Αξίζει να αναφέρουμε οι συμμετέχοντες δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων, αλλά ούτε και σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ -όπως προαναφέρθηκε- όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Πού πραγματοποιούνται οι διαλέξεις
Τα μαθήματα – διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο παρέχει προσβασιμότητα και σε ΑμεΑ. Οι διαλέξεις προγραμματίζονται συνήθως για Δευτέρα, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που αναγράφονται ωστόσο στο πρόγραμμα που ανακοινώνει ο Δήμος Γλυφάδας πριν την έναρξη του κάθε εξαμήνου.
Οι διαλέξεις ξεκινούν στις 19:00 και η διάρκειά τους ορίζεται στη μιάμιση ώρα. Σημειώνεται ότι το ΔΕΑΠ Γλυφάδας χορηγεί Βεβαίωση Παρακολούθησης κατά τη λήξη του εξαμήνου για τον κάθε «φοιτητή» – πολίτη, όπου αναφέρονται οι ώρες συμμετοχής και τα γνωστικά αντικείμενα που παρακολούθησε.
Μπορεί κάποιος να κάνει «απουσίες»;
Η γραμματεία του ΔΕΑΠ Γλυφάδας τηρεί παρουσιολόγιο. Οι «φοιτητές» υπογράφουν για την παρουσία τους κατά την προσέλευσή τους, ενώ έχουν δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.
Μπορεί κάποιος να γραφτεί στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας μετά την έναρξη του εκάστοτε εξαμήνου;
Ναι, η εγγραφή μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν σε κάθε εξάμηνο όσες διαλέξεις επιθυμούν, ακόμα και μόνο μία ή δύο. Ο περιορισμός για τις απουσίες αφορά τη Βεβαίωση Παρακολούθησης και όχι το δικαίωμα για τη συμμετοχή.
Το πρόγραμμα του Χειμερινού Εξαμήνου 2024
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΟΜΙΛΙΑ + ΑΓΙΑΣΜΟΣ
Ομιλητής: Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θέμα: “Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ομιλήτρια: Άννα Καραμάνου, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Ευρωβουλευτής.
Θέμα: “100 χρόνια Τουρκία: Εξευρωπαϊσμός και Πολιτικό Ισλάμ”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ομιλήτρια: Κέλυ Βέτσικα, MPhil/PhD Βιοχημικός – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Πρωτεομικής Ανάλυσης Μοναδιαίων Κυττάρων Κέντρου Νέων Βιοτεχνολογιών και ιατρικής Ακριβείας (ΚΕΝΕΒΙΑ).
Θέμα: “Η μαγεία της Εξατομικευμένης Ιατρικής: Υγεία στα μέτρα μας”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ομιλητής: π. Θεόδωρος Κουμαριανός, Αφυπηρετήσας Λέκτορας Θεολογικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάσκων Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.
Θέμα: “Πρόσωπο του Ανθρώπου και Τεχνητή Νοημοσύνη – Υπάρχει μέτρο συγκρίσεως;”
ΤΡΙΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ομιλητής: Ιωάννης Χριστοφίλης, Πρέσβης ε.τ.
Θέμα: “Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ομιλήτρια: Βούλα Λαμπροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θέμα: “Γυναικεία Δικαιώματα και Κακοποίηση”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Ομιλητής: Διονύσιος Τσιριγώτης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Θέμα: “Οι ελληνοτουρκικές κρίσεις την εικοσαετία 1976 – 1996 και τα αποτελέσματά τους στο σήμερα”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Ομιλητής: Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρ. Πρόεδρος Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρ. Διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Ακαδημαϊκός ΙΜΑ.
Θέμα: “Τοπική Ανάπτυξη, Διαπραγμάτευση και το υπόδειγμα win-win-win”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Ομιλητής: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Πρύτανης, πρ. Υφυπουργός.
Θέμα: “Πως μάθαμε να συζητάμε”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ομιλήτρια: Κυριακή Τσίρτση, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Αρχαιολόγος για την Μεσογειακή
Διατροφή από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα.
Θέμα: “Αρχαιοβοτανολογικά κατάλοιπα ως ένα εργαλείο για την κατανόηση της διατροφής στο παρελθόν: Η περίπτωση της Βόρειας Πελοποννήσου”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ομιλητής: Θεοχάρης Παταργιάς, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής, πρ. Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Θέμα: “Κλωνοποίηση: ευχή ή κατάρα;”
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ομιλητής: Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.
Θέμα: “Το Στρες ως Παράγοντας Οξέων και Χρόνιων Νόσων”