Στον δρόμο για τις Εκλογές: Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών του Νότιου Τομέα την περίοδο 2019 – 2023
Εκλογές 2023Στον δρόμο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το NouPou αναλύει και παρουσιάζει σε διαδραστικά γραφήματα τα στοιχεία για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών του Νότιου Τομέα την τετραετία 2019 - 2013.
- 02/05/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Μία από τις βασικές αρμοδιότητες της Βουλής είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στα μέλη της Κυβέρνησης. Tα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου περιλαμβάνουν, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, τις αναφορές, τις ερωτήσεις, τις επίκαιρες ερωτήσεις, τις αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων, τις επερωτήσεις, τις επίκαιρες επερωτήσεις και, τέλος, τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών.
Ερωτήσεις
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.
Επίκαιρες ερωτήσεις
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερωτήσεις
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρες επερωτήσεις
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Αναφορές
Οι αναφορές μπορεί να κατατεθούν από οποιονδήποτε πολίτη ή φορέα. Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Νότιος Τομέας: Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών
Το NouPou ανέλυσε τα στοιχεία του vouliwatch.gr για την τετραετία 2019-2023 και παρουσιάζει σε διαδραστικά γραφήματα τα δεδομένα για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών που εκλέχθηκαν στη Β3′ Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο που επιμελήθηκε το Vouliwatch αποκλειστικά για το NouPou, με τίτλο “Η ακτινογραφία του Νότιου Τομέα”, οι περισσότεροι από τους βουλευτές της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας θα υπερασπιστούν την έδρα τους και στις εκλογές του 2023. Πιο συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα όλοι οι βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2019, το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και για το ΚΚΕ. Αναφορικά με το ΜέΡΑ25, η Σοφία Σακοράφα δεν θα διεκδικήσει την έδρα του Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, ενώ η Ελληνική Λύση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις υποψηφιότητές της.
Ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές του Νοτίου Τομέα Αθηνών μέσω ερωτήσεων -και αφορούν την εκλογική περιφέρειά τους- άπτονται της αστυνομικής βίας, μετά το περιστατικό τον Μάρτιο του 2021 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ζητήματα υποδομών, όπως αναδείχθηκαν από τις πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2021, καθώς και θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία σχολείων, προσεισμικών ελέγχων, περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα μεταφορών.
Τα πρωτεία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Πιο δραστήριοι ήταν, όπως είναι αναμενόμενο, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τη Ραλλία Χρηστίδου να αναδεικνύεται η πιο ενεργή κοινοβουλευτικά νότια βουλευτής, με 2.389 ερωτήσεις, 2 επίκαιρες ερωτήσεις, 27 επερωτήσεις και 146 αναφορές προς την Κυβέρνηση. Ακολουθεί η Θεανώ Φωτίου με 1.625 ερωτήσεις, 15 επίκαιρες ερωτήσεις, 25 επίκαιρες επερωτήσεις και 94 αναφορές.
Τις κυρίες Χρηστίδου και Φωτίου ακολουθούν σε δράση ο Γιάννης Μουζάλας, με 1.122 ερωτήσεις, 25 επίκαιρες ερωτήσεις, 18 επίκαιρες επερωτήσεις και 81 αναφορές, ο Νίκος Παππάς, με 902 ερωτήσεις, 7 επίκαιρες ερωτήσεις, 19 επίκαιρες επερωτήσεις και 57 αναφορές και, τέλος, ο Γιάννης Μπαλάφας με 793 ερωτήσεις, 13 επίκαιρες ερωτήσεις, 16 επίκαιρες επερωτήσεις και 85 αναφορές.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στο διαδραστικό γράφημα:
Τι έκαναν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Αν και είθισται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να είναι λιγότερο δραστήριοι με ερωτήσεις προς την κυβέρνηση που στηρίζουν, ο Βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος (με 200 ερωτήσεις και 1 αναφορά) και ο Βασίλης Σπανάκης (με 174 ερωτήσεις, 3 επίκαιρες ερωτήσεις και 13 αναφορές) επέδειξαν εκτεταμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο την τελευταία τετραετία. Ακολουθούν οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Διονύσης Χατζηδάκης, Άννα Καραμανλή με μονοψήφιο αριθμό ερωτήσεων, ενώ οι Χάρης Θεοχάρης, Σοφία Βούλτεψη, καθώς και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν κατέθεσαν κάποια ερώτηση.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στο διαδραστικό γράφημα:
Τα στοιχεία για τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης
Τα υπόλοιπα κόμματα έλαβαν από μία έδρα στον Νότιο Τομέα στις εκλογές του 2019. Από τους συνολικά τέσσερις βουλευτές αυτών των κομμάτων, πιο δραστήριος αναδείχθηκε ο Χρήστος Κατσώτης του ΚΚΕ με 755 ερωτήσεις, 44 επίκαιρες ερωτησεις, 3 επίκαιρες επερωτήσεις και 500 αναφορές. Ακολουθεί η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 με 241 ερωτήσεις, 35 επίκαιρες ερωτήσεις, 1 επερώτηση και 101 αναφορές, η Τόνια Αντωνίου του ΚΙΝΑΛ (που πήρε την έδρα της Φώφης Γεννηματά μετά τον θάνατο της τελευταίας το 2021) με 149 ερωτήσεις, 21 επίκαιρες ερωτήσεις, 5 επίκαιρες επερωτήσεις και 3 αναφορές, και, τέλος, ο Δημήτρης Βαγενάς από την Ελληνική Λύση με 35 ερωτήσεις προς την Κυβέρνηση.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στο διαδραστικό γράφημα:
Οι θεματικές
Οι κύριες θεματικές των παρεμβάσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το Ασφαλιστικό/ Εργασία, η Οικονομία και η Προστασία του Πολίτη, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία οι θεματικές με τις περισσότερες ερωτήσεις ήταν η Προστασία του Πολίτη, η Οικονομία και η Παιδεία/ Έρευνα.
Η Προστασία του Πολίτη υπήρξε εκ των βασικών θεματικών και στις ερωτήσεις των βουλευτών των υπόλοιπων συνολικά κομμάτων. Οι κ. Σακοράφα από το ΜέΡα25 και Αντωνίου από το ΚΙΝΑΛ έθεσαν επίσης συχνά ερωτήσεις σχετικές με τις θεματικές Παιδεία/Έρευνα και Οικονομία, ενώ για τον κ. Κατσώτη του ΚΚΕ κυρίαρχη από άποψη ερωτήσεων θεματική ήταν το Ασφαλιστικό / Εργασία.