Εκλογές: Πώς εξαιρείται κάποιος από την εφορευτική επιτροπή -Τα 3 δικαιολογητικά
Εκλογές 2023Τα διαδικαστικά που αφορούν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στις εθνικές εκλογές και ποια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση κωλύματος.
- 11/05/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα (4) μέλη τακτικά και τέσσερα μέλη (4) αναπληρωματικά, τα οποία δεν πληρώνονται (δεν προβλέπεται εκλογική αποζημίωση). Όσοι ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Οι κληρωθέντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Εφορευτική επιτροπή: Ποια είναι η διαδικασία και ποια τα δικαιολογητικά σε περίπτωση κωλύματος
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ενημερώνεται για τα ονόματα των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της εφορευτικής επιτροπής.
Αν κάποιο από τα οκτώ (8) μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος έχει την δυνατότητα:
α) να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και
β) να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης κληθεί ως μέλος, αλλά δηλώσει κόλλημα θα πρέπει να προσκομίσει σχετικό αποδεικτικό, ενώ θα πρέπει να γνωρίζει πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται τελικά στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής για τυχόν κωλύματα θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως, κυρίως για πρακτικούς λόγους (αντικατάσταση του μέλους, ανάθεση αρμοδιοτήτων στα λοιπά μέλη, κ.ο.κ.). Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση κωλύματος είναι τα εξής:
- Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
- Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη
- Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.
Σε περίπτωση που μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν για οποιοδήποτε λόγο, τη θέση τους παίρνουν τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρο της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.
Ποιοι εξαιρούνται από την εφορευτική επιτροπή
Από την εφορευτική επιτροπή αποκλείονται δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής. Το ίδιο ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και εκείνους που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά την τελευταία τριετία.
Από την εφορευτική εξαιρούνται οι δικηγόροι αν διοριστούν αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, καθώς υποχρεούνται να εκπληρώσουν τα καθήκοντα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.