Ελληνικό: Τη νέα του θέση πήρε το boeing του Ωνάση
Αξιοποιούνται και παίρνουν τις θέσεις τους ως εκθέματα τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού - Δίπλα στο διατηρητέο κτίριο Σάαρινεν τοποθετήθηκε σήμερα το boeing 747 του Ωνάση
- 21/02/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα ακόμη εμβληματικό αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας παίρνει τη θέση του ως έκθεμα, αυτή τη φορά δίπλα στο κτίριο Σάαρινεν – που έχει χαρακτηριστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ως διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής και πρόκειται να μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο – εντός του χώρου του παλιού αεροδρομίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΟΛΚΕΟΑ (Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας), το αεροσκάφος τοποθετήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στο σημείο. Τη μετακίνησή του εκεί ανέλαβε η εταιρία Athens Aeroservices.
Θυμίζουμε πως, πρόσφατα, τα μη πλόιμα αεροσκάφη που βρίσκονταν στο Νοτιοανατολικό άκρο του αεροδρομίου του Ελληνικού, είχαν βγει σε πλειστηριασμό. Στη συνέχεια, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της εταιρίας Lamda Development και του ΠΟΛΚΕΟΑ και έτσι τα ιστορικά αεροπλάνα του Ελληνικού περιήλθαν στην πλήρη κυριότητα της πρώτης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΟΛΚΕΟΑ:
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ. Ο γίγαντας των αιθέρων, το Boeing 747 «OLYMPIC EAGLE» (SX-OAB) της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που διεσώθη χάρη στους αγώνες της μεγάλης οικογένειας της Ολυμπιακής Αεροπορίας και με πρωτεργάτη το ΠΟΛΚΕΟΑ, παίρνει θέση στην ιστορία.
Σήμερα Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 13.04, η LAMDA DEVELOPMENT, τιμώντας τη συμφωνία που υπεγράφη τον Μάιο του 2023 με το ΠΟΛΚΕΟΑ, προχώρησε στη μετακίνηση του παραπάνω αεροσκάφους, δίπλα στο χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, κτίριο Saarinen, παίρνοντας θέση στο νέο ταξίδι του Ελληνικού.
Το κτίριο Saarinen, εγκαινιάστηκε το 1969, την ίδια χρονιά που ο Αριστοτέλης Ωνάσης έκανε την παραγγελία στην Boeing για το αεροσκάφος αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που το ονομάσαμε «Το αεροσκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση».
Το αεροσκάφος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΩΘΗΚΕ.
Θυμίζουμε πως, πρόσφατα, τα μη πλόιμα αεροσκάφη που βρίσκονταν στο ΝΑ άκρο του Αεροδρομίου του Ελληνικού, είχαν βγει σε πλειστηριασμό. Ο διάλογος και η συνεννόηση, έφεραν το ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και αυτά σήμερα παραδίδονται στις επόμενες γενιές.
Ποιο είναι το κτίριο Σάαρινεν
Το κτίριο Σάαρινεν ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του σχεδιαστή του, του διάσημου Φινλανδού αρχιτέκτονα και βιομηχανικού σχεδιαστή Eero Saarinen, ανάμεσα στα διασημότερα έργα του οποίου συγκαταλέγεται το TWA Flight Center ή Trans World Flight Center, το terminal του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης (που σήμερα αποτελεί μέρος του TWA Hotel). Το TWA Flight Center σχεδιάστηκε για την εταιρία Trans World Airlines και τέθηκε σε λειτουργία το 1962. Γρήγορα μετατράπηκε σε ένα σύμβολο της εποχής του αφού ταυτίστηκε με την εκρηκτική άνοδο των αερομεταφορών τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 ενώ υμνήθηκε για τον αεροδυναμικό, φουτουριστικό σχεδιασμό του.
Λίγο μετά τον σχεδιασμό του TWA Flight Center, ο Eero Saarinen ανέλαβε να σχεδιάσει για την Ελλάδα το νέο terminal του αεροδρομίου του Ελληνικού. Εκείνη την εποχή (τέλη της δεκαετίας του ’50, αρχές της δεκαετίας του ’60), στο Ελληνικό υπήρχε μόνο το επονομαζόμενο Δυτικό Αεροδρόμιο (στην πλευρά του Αλίμου) και η κατασκευή του Ανατολικού Αεροσταθμού κρινόταν αναγκαία, αφού προβλεπόταν ότι η επιβατική κίνηση θα αυξανόταν κατακόρυφα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60.
Πράγματι, ο Eero Saarinen σχεδίασε το -εμβληματικό σήμερα- κτίριο του Ανατολικού Αεροδρομίου του Ελληνικού. Το κτίριο Σάαρινεν κατασκευάστηκε από προτεταμένο εμφανές σκυρόδεμα και χαρακτηρίζεται από τα τεράστια υαλοστάσια που το περιβάλλουν και τη λιτή, δωρική αρχιτεκτονική του. Στις 30 Μαΐου του 1962, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε τον θεμέλιο λίθο του ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1969. Ο Eero Saarinen είχε ήδη πεθάνει από το 1961 και έτσι δεν πρόλαβε ποτέ να δει το σχέδιό του να υλοποιείται.
Μετά την ολοκλήρωσή του, το Ανατολικό Terminal εξυπηρετούσε τις ξένες εταιρίες αερομεταφορών, ενώ ο Δυτικός Αερολιμένας χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο από τον Εθνικό Αερομεταφορέα της Ελλάδας, την Ολυμπιακή του Αριστοτέλη Ωνάση.
Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμη αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Boeing 727, το οποίο έγινε δωρεά από τον ιδιοκτήτη και Κύπριο επιχειρηματία Ανδρέα Χριστοδουλίδη, πρόκειται να τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα ως τουριστικό αξιοθέατο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο ύψος του γηπέδου Σουρμένων στο Ελληνικό.