Επιχείρηση αντιμετώπισης των κουνουπιών στις περιοχές της Αττικής από την Περιφέρεια
Με drones και εφαρμογή προνυμφοκτονιών συνεχίζεται η επιχείρηση αντιμετώπισης των κουνουπιών στην Αττική από την Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
- 05/08/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Με τη χρήση μέσων όπως τα drones συνεχίζεται το τριετές πρόγραμμα εφαρμογών προνυμφοκτονιών για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στην Αττική, μέσω των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και των Τεχνικών τους Επιτροπών Παρακολούθησης-Παραλαβής των έργων που υλοποιούνται σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες.
Σημαντικός αρωγός της προσπάθειας αυτής αποτελεί το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με το οποίο έχει συνάψει αντίστοιχη προγραμματική Σύμβαση για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών της Περιφέρεια Αττικής».
«Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η Ασφάλειας των πολιτών. Βασική ασπίδα προστασίας των πολιτών, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική πρόληψης. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τη συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα. Από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Πατούλης.
Οι κύκλοι εφαρμογής στα νότια προάστια
Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί (ή πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα) κύκλοι εφαρμογών από εδάφους ή αέρος σε διάφορους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής. Στον νότιο τομέα, έχουν γίνει 12 κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα των Δήμων, 6 από αέρος με χρήση drone στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου και υπολειμματικός ψεκασμός ακμαίων στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.
Παράλληλα με τις εφαρμογές προνυμφοκτονιών, προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί ακμαίων κουνουπιών όπου κρίνεται αναγκαίο, κατόπιν και των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.
Μετά από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, εκδόθηκε και η απόφαση της «Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Κατ’ εξαίρεση τροποποίηση του αριθμού εφαρμογών για το έτος 2022 των εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία Bacillus thuringiensis (serotype H-14)» (ΑΔΑ: 6Ρ2Ε4653ΠΓ-ΚΑΕ ) και την επέκταση του αριθμού των ψεκασμών με εγκεκριμένο βιοκτόνο σκεύασμα από 8 σε 16 εφαρμογές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής.
Από τα έως τώρα δεδομένα καταγράφεται ότι εφόσον η υλοποίηση των ενεργειών που προτείνονται γίνει έγκαιρα και σωστά, παρατηρείται μείωση του αριθμού των κουνουπιών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.