Φάλαινα στο Φάληρο: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υποφέρει»
Εξειδικευμένος κτηνίατρος πήρε ήδη αίμα από το κήτος και τα δείγματα έχουν σταλεί για ανάλυση στα εργαστήρια- «Δεν υπάρχει υποδομή για την περίθαλψη τέτοιου ζώου. Προσπαθούμε επί χρόνια να φτιάξουμε ένα “νοσοκομείο” για τέτοια θαλάσσια θηλαστικά και ταλαιπωρούμαστε από την γραφειοκρατία» δηλώνει η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»
- 28/01/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Δύσκολη είναι η μάχη που δίνουν οι αρχές για τη διάσωση της φάλαινας που βρίσκεται από το πρωί στην παραλία της ΕΔΕΜ, στο Φάληρο, στα όρια με την παραλία του Αλίμου
Επιστρατεύτηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, ενώ εξειδικευμένος κτηνίατρος πήρε ήδη αίμα από το κήτος, τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει με τηφάλαινα. Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου άμεσα να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υποφέρει, η πρόγνωση δεν είναι καλή», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς από τον Άλιμο, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για φάλαινα – φυσητήρα αλλά για φάλαινα – Ζιφιό, δηλαδή μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χλμ. Το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι προφανώς αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Ακόμη, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ανέφερε πως «δεν υπάρχει υποδομή για την περίθαλψη τέτοιου ζώου. Προσπαθούμε επί χρόνια να φτιάξουμε ένα “νοσοκομείο” για τέτοια θαλάσσια θηλαστικά και ταλαιπωρούμαστε από την γραφειοκρατία. Μόνο επί τόπου περίθαλψη μπορεί να υπάρξει στην προκείμενη περίπτωση».
«Είναι ασυνήθιστο ο ζιφιός να βρεθεί στα ρηχά. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και είναι λίγες οι ελπίδες για να μπορέσει να επανέλθει. Τα ζώα αυτά δεν χάνουν τον προσανατολισμό τους είτε είναι τραυματισμένα είτε άρρωστα. Για να είναι εκεί, σημαίνει πως έχει πρόβλημα» σημειώνει.
«Ο ζιφιός είναι πολύ ευαίσθητος στην έντονη υποβρύχια ηχορύπανση. Συνήθως αποφεύγει πολύ έντονα την παρουσία του ανθρώπου, καθώς κρύβεται. Ακόμη και αν το δει κάποιος στα ανοιχτά, θα είναι για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς σπεύδει να απομακρύνεται» καταλήγει η Αναστασία Μηλιού.
Όπως εξήγησε μιλώντας και στο OPEN ο κ. Αμυράς, «περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Το ζώο προς το παρόν δεν μπορεί να μετακινηθεί. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για το σώσουμε».