Γλυφάδα: Τη σχολική χρονιά 2026-27 θα λειτουργήσει το Ειδικό Σχολείο

«Τη σχολική χρονιά 2026-2027, αν όλα πάνε καλά, τα παιδιά θα μπουν στις τάξεις», λέει ο δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου - Τι θα περιλαμβάνει το νέο ειδικό σχολείο Γλυφάδας
- 07/04/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
«Η αγάπη, η φροντίδα, η στήριξη των παιδιών με Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση γίνεται πράξη στη Γλυφάδα. Ένα Ειδικό Σχολείο που θα ζήλευαν τα καλύτερα Εκπαιδευτήρια, ένας χώρος δημιουργίας και ανεμπόδιστης ανάπτυξης ικανοτήτων, με τις καλύτερες υποδομές, δημιουργείται σε μια περιοχή ανοικτή και ηλιόλουστη, μέσα στο πράσινο», αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση του δήμου Γλυφάδας για το Ειδικό Σχολείο που βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό κατασκευή.
Η ανακοίνωση κλείνει αναφέροντας πως ο σκελετός του κτιρίου θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι και το σχολείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του κατά το εκπαιδευτικό έτος 2026-2027.
Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε σχετικά:
«Τα μηνύματα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού ήταν πολλές και αξιέπαινες. Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου; Η απάντηση είναι μία: Απαιτείται διαρκής εγρήγορση και δραστηριοποίηση. Στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης, ενίσχυσης και συμπερίληψης όλων των αυτιστικών συμπολιτών μας.
Δεν θα ξεχάσω τα μηνύματα που λάβαμε όταν είχαμε ανακοινώσει στη Γλυφάδα τη δημιουργία Ειδικού Σχολείου. Θυμάμαι μάλιστα μία υπέροχη μαμά που δίνει και τεράστιο αγώνα για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους που έγραψε τότε: «Χαίρομαι πολύ για αυτή την είδηση – Δεν πρέπει να παρακαλάμε για να γράψουμε το παιδί μας σε σχολείο». Έτσι ακριβώς είναι. Και είναι κάτι περισσότερο μάλιστα αυτό που κάνουμε στη Γλυφάδα:
Όχι ένα απλό σχολείο – ένα πρότυπο ειδικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο του Δήμου μας, για τα παιδιά μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και της νοητικής υστέρησης. Ένα σχολικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας περίπου 4000 τετραγωνικών, με καινοτόμο σχεδιασμό, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο δυναμικότητας περίπου 500 ατόμων, πισίνα με αποδυτήρια, αίθουσες λογοθεραπείας, κινησιολογίας, φυσιοθεραπείας, ψυχολόγων.
Οι εργασίες όπως βλέπετε στις εικόνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Εκεί που κάποτε ήταν το παλιό και εγκαταλελειμμένο 2ο δημοτικό σχολείο (Βέμπο & Λόντου), το καλοκαίρι θα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτιρίου. Έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά: Μελέτη, εγκεκριμένη πλήρης χρηματοδότηση ύψους 10.000.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, οικοδομική άδεια, διεθνής διαγωνισμός, πρόδρομες εργασίες, έναρξη του έργου.
Τη σχολική χρονιά 2026-2027, αν όλα πάνε καλά, τα παιδιά θα μπουν στις τάξεις. Κι ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον θα ξημερώνει μπροστά τους».
Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες
Το νέο ειδικό σχολείο Γλυφάδας θα περιλαμβάνει νηπιαγωγείο και δημοτικό και θα δημιουργηθεί εκεί που ήταν το εγκαταλελειμμένο 18ο δημοτικό σχολείο, επί των οδών Βέμπο και Λόντου. Θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100 παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση από όλη την Αττική, ενώ ο στόχος είναι να λειτουργήσει για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2026-2027.
Με βάση τα όσα αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας στο NouPou, αυτή τη στιγμή η κατασκευή του έργου εξελίσσεται απρόσκοπτα και ήδη το κτίριο βρίσκεται στα μπετά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως και το τέλος του 2026. Την ανέγερση έχει αναλάβει η εταιρεία Καλλίτεχνος, ενώ πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό βρίσκεται το γραφείο KLab του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου.
Με αφορμή τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου σχολείου, το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab εξηγεί μέσα από την ιστοσελίδα του τη φιλοσοφία που επικράτησε ως προς τον σχεδιασμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το σχολείο κυρίως σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ειδικές απαιτήσεις των χρηστών του καθώς και την πιθανότητα να δούμε όταν οι συνθήκες στην κοινωνία μας ωριμάσουν, ένα μικτό σχολείο που παιδιά από τη γειτονιά και τα παιδιά του σχολείου αυτού θα συνυπάρχουν στις ίδιες τάξεις».
Το σχολικό συγκρότημα θα είναι συνολικής επιφάνειας περίπου 4000 τετραγωνικών μέτρων. Θα διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, πισίνα με αποδυτήρια, αίθουσες λογοθεραπείας, κινησιολογίας, φυσιοθεραπείας, ψυχολόγων. Το αμφιθέατρο θα είναι δυναμικότητας περίπου 500 ατόμων, θα χρησιμοποιείται και εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.