Help Horses Ymittos: Ποιος προσπάθησε να «εξαφανίσει» τα άλογα του Υμηττού;
Αρπαγή και κακοποίηση 9 αλόγων καταγγέλει η οργάνωση Help Horses Ymittos - «Δεν είναι δική μας ευθύνη» λέει ξανά η Περιφέρεια Αττικής - «Δεν είναι γάτες και σκύλοι για να είναι δική μας αρμοδιότητα», απαντάει ο Δήμος Κρωπίας
- 17/09/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των αλόγων του Υμηττού (αλλά και η διαμάχη μεταξύ φορέων για το ποιος πρέπει τελικά να αναλάβει την ευθύνη και την περίθαλψή τους). Τα άλογα, που βρέθηκαν σε κακή κατάσταση να κυκλοφορούν αδέσποτα τον Αύγουστο του 2023, έχει αναλάβει και φροντίζει η εθελοντική ομάδα Help Horses Ymittos, η οποία απευθύνει εδώ και έναν περίπου χρόνο συνεχώς εκκλήσεις για θεσμική βοήθεια.
Το τελευταίο δραματικό επεισόδιο στην ιστορία των αλόγων έλαβε χώρα την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, όταν -όπως καταγγέλει η Help Horses- κάποιοι «απήγαγαν» και προσπάθησαν παρανόμως να μεταφέρουν κάποια από τα ζώα προς άγνωστο μέχρι στιγμής προορισμό, ενώ οι καταγγελίες κάνουν επίσης λόγο για κακοποιήση των αλόγων κατά τη διάρκεια του συμβάντος.
Το ιστορικό των αλόγων του Υμηττού
Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2023, όταν η ιδρύτρια της ΑΜΚΕ «Ηelp Horses Ymittos», Μαρία Μαρώλια, η οποία είχε πρόσφατα μετακομίσει στην περιοχή (στο Κορωπί, στους πρόποδες του Υμηττού), είδε ένα κοπάδι αλόγων να κυκλοφορεί εντός του αστικού ιστού. Κατόπιν αυτού, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να βρεθεί ο υπεύθυνος για τη φροντίδα αυτών των αλόγων, που, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Help Horses, ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες και αναπαράγονταν ανεξέλεγκτα. Τόσο ο Δήμος Κρωπίας όσο και η Περιφέρεια Αττικής αρνούνται πως τα ζώα εμπίπτουν στις δικές τους αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το πρόβλημα έγκειται σε ένα νομικό κενό καθώς τα αδέσποτα άλογα του Υμηττού δεν έχουν δηλωθεί ποτέ από τους πρώην ιδιοκτήτες τους στην Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών (ΚΗΒΔΙ), η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2022. Ετσι, η Περιφέρεια επιμένει πως εμπίπτουν στην κατηγορία «άγρια ζώα» και η διαχείρισή τους δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κατά τόπους περιφέρειες, όπως συμβαίνει με τα δηλωμένα άλογα.
Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη, με ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2024, κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας, εξέφρασε την άποψη ότι τα άλογα του Υμηττού δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία (άγρια), καθώς η διαβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από την ανθρώπινη μέριμνα. Παράλληλα, συνιστά, μεταξύ άλλων, την άμεση ταυτοποίηση των ζώων και τον χαρακτηρισμό τους, ώστε το έργο να ανατεθεί στην καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία.
Η προσπάθεια αρπαγής των αλόγων την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Η εθελοντική ομάδα που φροντίζει τα άλογα του Υμηττού καταγγέλλει ότι το απόγευμα της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου η ιδρύτρια της ομάδας ενημερώθηκε ότι φορτηγό προσέγγιζε την οικία πρώην εθελόντριας, η οποία, όπως αναφέρουν, αυτονομήθηκε από την οργάνωση ακολουθώντας ένα διαφορετικό πρόγραμμα για τη φροντίδα των αλόγων. Το φορτηγό στάθμευσε εντός της οικίας της πρώην εθελόντριας και ξεκίνησε τη φόρτωση των αλόγων. Οι εθελοντές, στο μεταξύ, είχαν καλέσει την αστυνομία και την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερη και δεν είχε εκδώσει άδεια μετακίνησης ή άλλα σχετικά έγγραφα.
Οι εθελοντές έκλεισαν τον δρόμο σε αναμονή για την αστυνομία και σταμάτησαν το φορτηγό που αναχωρούσε, ζητώντας τα σχετικά έγγραφα και ρωτώντας ποιος ήταν ο εντολέας της μεταφοράς. Κατόπιν, καθώς δεν άφηναν τον οδηγό να αναχωρήσει, αυτός άνοιξε τη ράμπα του φορτηγού, με αποτέλεσμα τα εννέα άλογα να ξεφύγουν. Στο μεταξύ, κατέφτασε η αστυνομία και οι εθελοντές έκαναν τη σχετική καταγγελία για το περιστατικό. Εκ των υστέρων, από την ανάλυση των βίντεο που κατά τη διάρκεια του περιστατικού τραβήχθηκαν από τους εθελοντές, προέκυψε -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – ότι κατά την απόπειρα μεταφοράς των αλόγων χρησιμοποιήθηκαν μαστίγια και tazer (η χρηση των οποίων είναι παράνομη και αποτελεί κακοποίηση) και έτσι έγινε συμπληρωματική καταγγελία για κακοποίηση των ζώων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Help Horses:
Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Κρωπίας
Ποιος είναι όμως τελικά υπεύθυνος για αυτά τα ζώα; Το μπαλάκι ευθυνών συνεχίζεται και κανένας επίσημος φορέας μέχρι στιγμής δεν εμφανίζεται ως αρμόδιος για το ζήτημα. Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, η Περιφέρεια Αττικής επιρρίπτει τις ευθύνες για την φροντίδα των αλόγων στον Δήμο Κρωπίας και αναφέρει ότι βάσει νομοθεσίας του 2018 μόνο ο εκάστοτε δήμος είναι αρμόδιος για να «τσιπάρει» τα αδέσποτα ιπποειδή και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Εκτός αυτού, σημειώνει ότι έχει συμβάλει στην φροντίδα των αλόγων με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, παρέχοντας ζωοτροφές και προχωρώντας σε στείρωση των αρσενικών. Τέλος, αφήνει αιχμή ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν προϊόν διένεξης νυν και πρώην μελών τοπικών ζωοφιλικών οργανώσεων η οποία δεν αφορά την Περιφέρεια.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:
«Με αφορμή τις αναφορές σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, σχετικά με υποτιθέμενη εμπλοκή της Περιφέρειας Αττικής σε περιστατικό απόπειρας μεταφοράς αδέσποτων ιπποειδών στον Υμηττό, επισημαίνονται τα εξής: Σε περιπτώσεις αδέσποτων ιπποειδών, αρμόδιος για τη διαχείρισή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι ο Δήμος στον οποίο αυτά βρέθηκαν (Ν. 4555/2018, άρ.83, 84).
Ο Δήμος οφείλει να «τσιπάρει» τα αδέσποτα ιπποειδή καθώς μόνο εκείνος νομιμοποιείται, αποκλειστικά και ΡΗΤΑ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που ενδεχομένως προκύπτουν (π.χ. κατάσχεση αλόγων που διατηρούν σωματεία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, αιτήσεις σε Εισαγγελία, ασφαλιστικά μέτρα, κ.λπ.).
Αναφορικά με το περιστατικό το οποίο καταγγέλλεται, μόλις αυτό γνωστοποιήθηκε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, ενημερώθηκαν άμεσα οι Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος, καθότι – όπως ήδη επισημάνθηκε – η επίλυσή του δεν εμπίπτει επ’ ουδενί στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.
Εξάλλου, η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ιπποειδών και δεδομένων των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν (ατυχήματα, ζωοανθρωπονόσοι, κ.λπ.), αποτελεί τον μοναδικό μέχρι στιγμής φορέα που έχει χρηματοδοτήσει και συνάψει από το 2023 σχετική σύμβαση για τη στείρωση όλων των αρσενικών ίππων, ενώ τον Ιούλιο εγκρίθηκε και επιπλέον κονδύλι για την παροχή ζωοτροφών».
Μια ημέρα αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Κρωπίας εξέδωσε ανακόινωση προς απάντηση στις δηλώσεις της Περιφέρειας σημειώνοντας ότι έχει προσπαθήσει να φροντίσει για τα άλογα του Υμηττού με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όμως καθώς αυτά δεν είναι επαρκή έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια, η οποία βάσει νομοθεσίας του 2022 είναι υποχρεωμένη, από κοινού με την αρμόδια αντιπεριφερειακή διοίκηση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και τη συνδρομή του Δήμου, να κάνει τις βασικές ενέργειες περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, διατροφής και διατήρησης των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Μάλιστα, καταγγέλει ότι η Περιφέρεια από σκοπιμότητα ή άγνοια νόμου επιχειρεί να αποκρύψει την αρμοδιότητά της και ταυτίζει τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι – γάτες) με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, επικαλούμενη γενικά άρθρα της σχετικής μεταρρύθμισης, ενώ τονίζει πως ο Περιφερειάρχης Αττικής πρέπει να ενημερωθεί άμεσα για την ύπαρξη της σχετικής ευθύνης και την αρμοδιότητά του επι των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων αλόγων του Υμηττού.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Κρωπίας:
Ο Δήμος Κρωπίας, με τα αιρετά πρόσωπα που τον εκπροσωπούν, το δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, με τη συνεργασία εθελοντών και προσώπων με ειδικές γνώσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την όξυνση του ζητήματος των 100 και πλέον ανεπιτήρητων δεσποζόμενων αλόγων.
Κάθε σενάριο αντιμετώπισης που τέθηκε, ερχόταν σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητές μας ως ΟΤΑ Α’ βαθμού για μια μόνιμη λύση με στόχους εφικτούς. Απαιτούσε προσφυγή στο αρμόδιο Υπουργείο και στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής). Συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία μας και το αποτέλεσμα πέρα από ορισμένες συμφωνίες για τη διατροφή, την τροφοδοσία σε νερό και ορισμένες στειρώσεις δεν κατέληξε σε πρακτικές και ορθές λύσεις.
Με βάση την Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2028, 21.04.2022) στο άρθρο 15 προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια Αττικής -με την αρμόδια αντιπεριφερειακή διοίκηση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και τη συνδρομή απλά του Δήμου μας- υποχρεούται να κάνει τις βασικές ενέργειες περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, διατροφής και διατήρησης των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια έπρεπε να ιδρύσει και να λειτουργήσει στην περιφερειακή ενότητα Αν. Αττικής μια τουλάχιστον εγκατάσταση για αυτή την κατηγορία ιπποειδών με πολλές δυνατότητες συνεργασίας με φορείς δημοσίου και ιδιωτών.
Τέλος, με απόφαση της Περιφέρειας συγκροτείται και συνεργείο για να επιτελέσει το έργο της περισυλλογής με τη συνδρομή και άλλων κρατικών φορέων με διαδικασία διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας επιχειρεί να αποκρύψει την ξεκάθαρη αρμοδιότητά του και ταυτίζει τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι-γάτες) με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή (!) επικαλούμενη γενικά άρθρα της μεταρρύθμισης Κλεισθένης περί αρμοδιοτήτων που αφορούν αδέσποτα ζώα! (Ν. 4555/2018, άρ.83, 84). Άγνοια νόμου ή σκόπιμη αποποίηση ευθύνης;
Είναι επίσης αξιομνημόνευτο ότι υπηρεσιακή Κτηνιατρική δομή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής έχει κάνει ορθά την κατάταξη των ιπποειδών του Υμηττού ως ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ενώ η κεντρική θεματική αντιπεριφέρεια, Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, υπηρεσιακή και αιρετή, επιχειρεί να αποκρύψει την ευθύνη της και τα ονομάζει άγρια και αδέσποτα!
Είναι φανερό ότι ο Δήμος, ορισμένα σοβαρά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και εθελοντές κινούνται στη σωστή πλευρά της ιστορίας αυτής της υπόθεσης που αποκαλύπτει την λανθασμένη προσέγγιση αποποίησης της ευθύνης αρμοδιότητας, που σύμφωνα και με την Υπ. Απόφαση εκθέτει την αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και την Ελληνική Δημοκρατία μας.
Η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και η υπηρεσιακή δομή οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον Περιφερειάρχη Αττικής για την αρμοδιότητά που έχει για τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα άλογα του Υμηττού και να μην υπεκφεύγει κραυγαλέα και ανεπίτρεπτα!
Υπάρχουν λύσεις που απαιτούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη διαχείριση των ιπποειδών αυτής της κατηγορίας (ανεπιτήρητα δεσποζόμενα άλογα) με βασικό οργανωτή την Περιφέρεια Αττικής που έχει και τις οικονομικές δυνατότητες να χρηματοδοτήσει ότι προβλέπει το άρθρο 15.
Η κοινή γνώμη επιζητεί την άμεση συνεργασία όλων των φορέων, κρατικών και αυτοδιοικητικών, σε ότι αναλογεί στον καθένα βάσει νομοθεσίας τόσο, για την προστασία των Δικαιωμάτων των ζώων όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη ατυχημάτων από την παρουσία τόσων ανεπιτήρητων δεσποζόμενων αλόγων. Περιμένουμε τον Περιφερειάρχη Αττικής να ενεργήσει.
Ο Δήμος Κρωπίας και η Περιφέρεια Αττικής μπορούν να συνεργαστούν όπως προβλέπεται, με τη συνδρομή μας.