Η φάλαινα στο Φάληρο είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση – Έχει σπασμένη γνάθο
Εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται, στο πλαίσιο των ερευνών για φυσικό αέριο, συνεχείς εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί το εν λόγω κητοειδές, αποκαλύπτει ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».
- 28/01/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Πολύ σοβαρή κρίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων, η κατάσταση της υγείας του ζιφιού που βρίσκεται στην παραλία της ΕΔΕΜ στο Φάληρο.
Από τη λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα.
Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία. Αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξειδικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί. Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Για τον άτυχο ζιφιό μίλησε στην ΕΡΤ ο βιολόγος και ωκεανογράφος Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασωθεί.
«Δεν πρόκειται για φάλαινα φυσητήρα, αλλά για ζιφιό. Ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας» αποκάλυψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο επιστήμονας. Όπως εξήγησε ο κ. Φραντζής, το ζώο αυτό ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται στην ελληνική τάφρο: από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο. Όπως δήλωσε, πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κητώδες που ανάλογα την ηλικία του και το φύλο του φτάνει στη Μεσόγειο τα 5,5 μ.
Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται, στο πλαίσιο των ερευνών για φυσικό αέριο, εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί ο ζιφιός (σ.σ.: εκ παραδρομής αρχικά ειπώθηκε πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο, ωστόσο ο κ. Φραντζής αργότερα κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ έκανε τη σχετική διόρθωση). «Όλο τον χρόνο εκβράζονται κητώδη στην Ελλάδα και βρίσκουν τραγικό θάνατο εξαιτίας των ανθρώπινων ενεργειών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο κέντρο του σπιτιού των Ζιφιών η Ελληνική Πολιτεία κάνει έρευνες για πετρέλαιο. Εδώ και οκτώ μέρες γίνονται εκρήξεις που μπορεί να ακούγονται μέχρι την Αφρική. Συγκινούμαστε σήμερα που το γεγονός είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά δεν συγκινούμαστε 365 ημέρες το χρόνο όταν οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Ίσως είναι η ευκαιρία (να ακουστεί αυτό), με αφορμή αυτό το ζωάκι που από χθες ταλαιπωρείται στον Σαρωνικό», επεσήμανε.