Imperfecto: Το εστιατόριο των Ελλήνων (και μάλιστα νότιων) όπου δείπνησε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Jo Biden
Ένα εστιατόριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διακόσμηση (σχεδιασμένο μάλιστα από ένα ελληνοσουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο), με γεύσεις που γεφυρώνουν τη Μεσόγειο με τη Λατινική Αμερική και μια δυνατή ομάδα στην οποία βρίσκονται μάλιστα και δυο Έλληνες.
- 16/02/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Το Imperfecto βρίσκεται στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. Πίσω του κρύβεται μια δυνατή ομάδα, μέσα στην οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων και δυο Έλληνες και μάλιστα νότιοι, ο Παναγιώτης Ψαρομμάτης, ο οποίος ζει στην Αμερική εδώ και περίπου 17 χρόνια και ο Αλέξης Αλευράς. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο και ο σχεδιασμός του εστιατορίου είναι εμπνευσμένος από την ελληνική κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη για την τελειότητα. Την υπογραφή των πιάτων φέρει ο chef Enrique Linardo (που είναι και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου), ο οποίος κατάγεται από τη Βενεζουέλα και φυσικά το μενού είναι επηρεασμένο από την καταγωγή του.
Συνδυάζοντας μεσογειακές γεύσεις με αυτές τις Λατινικής Αμερικής, το Imperfecto άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2021 και ήδη έχει κατακτήσει τις καρδιές του κοινού που αγαπά τη δημιουργική κουζίνα. Οι ιδιοκτήτες πάλι θεωρούν πως τίποτα δεν είναι τέλειο, ενώ με την ονομασία «Imperfecto» θέλησαν να δηλώσουν τη διαρκή τους προσπάθεια για εξέλιξη, ώστε να φτάσουν την τελειότητα, αποδεχόμενοι ωστόσο τις ατέλειές τους.
Πρόσφατα μάλιστα, το εστιατόριο έγινε talk of the town, καθώς το επισκέφθηκε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Jo Biden, προκειμένου να δειπνήσει μαζί με την οικογένειά του, ένα βράδυ Παρασκευής του Δεκέμβρη. Όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Biden και η παρέα του κάθισαν στην ιδιωτική σάλα του Imperfecto ενώ το μενού τους περιελάμβανε έναν ιδιαίτερο μουσακά, burrata, ταρτάρ τόνου με πουρέ από πιπεριές shishito και χαβιάρι πέστροφας, ριζότο άγριων μανιταριών με χτένια και αργοψημένο χοιρινό.
‘Όπως αναφέρει το περιοδικό EK Architecture Plus Design, το εστιατόριο των 98 θέσεων χωρίζεται σε τρία μέρη: Το bar, το chef’s table και τη μεγάλη σάλα, με το καθένα να προσφέρει τη δική του καθορισμένη ενέργεια. Σε κάθε χώρο μάλιστα, τα ειδικά χωρίσματα έχουν διαφορετικές υφές και αντανακλούν το φως με διαφορετικούς τρόπους. Ο σχεδιασμός του χώρου είναι φανερά επηρεασμένος από τα μεσογειακά πρότυπα, με μια παλέτα χρωμάτων που περιλαμβάνει το λευκό και το μαύρο, αποχρώσεις του μπλε αλλά και θερμές πινελιές. Ο χώρος απαρτίζεται από στρογγυλά τραπέζια, γυάλινους λαμπτήρες, έπιπλα που δημιουργήθηκαν κατά παραγγελία, χειροποίητα κεραμικά πλακάκια, ελληνικά και ιταλικά μάρμαρα και άλλες λεπτομέρειες που συνθέτουν μια ιδιαίτερη αισθητική. Τον σχεδιασμό υπογράφει το ελληνο-σουηδικό στούντιο OOAK Architects, με τη συμβολή του φωτογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Κορδάκη. Αυτό μάλιστα ήταν το πρώτο τους έργο σχεδιασμού εσωτερικών χώρων στις Η.Π.Α. Μπαίνοντας κανείς στο εστιατόριο, βρίσκει επίσης χειροποίητα κεραμικά κομμάτια της καλλιτέχνιδας Μελίνας Ξενάκη, η οποία έχει ως έδρα την Αθήνα αλλά και το Λονδίνο.
Στη μία πλευρά του λόμπι βρίσκεται το μπαρ, το οποίο διαθέτει μεγάλες καμάρες μαζί με μια αφηρημένη τοιχογραφία-φωτογραφία ενός ελληνικού λατομείου από τον Κορδάκη. Στην άλλη πλευρά, βρίσκεται η κύρια τραπεζαρία, στην οποία υπάρχουν ξύλινα τραπέζια. Υπάρχουν επίσης γυάλινα φωτιστικά σε σχήμα σταγόνας, από τον Σουηδό καλλιτέχνη Simon Klenell.