Καίτη Θεοχάρη: «Στην Ανατολική Αττική βιώνουμε την πλήρη απουσία κοινωνικής πρόνοιας»
Εκλογές 2023Η Καίτη Θεοχάρη, υποψήφια βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφεί στο NouPou για την απουσία υποδομών στην περιοχή, τα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας, τα προβλήματα στις μετακινήσεις και τους οδικούς άξονες και τις στοχευμένες παρεμβάσεις που χρειάζονται για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
- 12/05/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Ζω στην Ανατολική Αττική από το 1997 και συγκεκριμένα στον Γέρακα, του δήμου Παλλήνης. Μια περιοχή χωρίς υποδομές και με μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από την υπόλοιπή Αττική.
Μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις και σοβαρά προβλήματα δεκαετιών. Η αναθεώρηση του χωροταξικού χάρτη, η ολοκλήρωση πολεοδομικών μελετών, η ανάρτηση δασικών χαρτών, οι χρήσεις γής, η επανεξέταση οριοθέτησης ορεινών όγκων, όσο και σοβαρά οικιστικά προβλήματα, αυθαίρετα και η διαχείριση των απορριμμάτων, ταλανίζουν ακόμη την Ανατολική Αττική και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σοβαρά ζητήματα αφορούν επίσης η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και οι μετακινήσεις των πολιτών. Μιλάμε για μία περιοχή που η μία πόλη απέχει πολλές φορές ακόμη και 50 χιλιόμετρα από την άλλη και το ζήτημα σήμερα έχει αφεθεί στους ιδιώτες, κυρίως στα ΚΤΕΛ με ακριβό εισιτήριο, μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια και ταλαιπωρία των κατοίκων, ακόμη και το έτος 2023. Επίσης, χρειάζεται ανανέωση του στόλου, αλλά και των αστικών συγκοινωνιών, αύξηση δρομολογίων, τα οποία έχουν παραμείνει τα ίδια από το 1997, όσο και αύξηση δρομολογίων τις νυχτερινές ώρες για τους εργαζόμενους και τους νέους.
Για εμάς το κοινωνικό κράτος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι τομείς της υγείας, παιδείας κοινωνικής πρόνοιας, είναι ψηλά στην ατζέντα, την ώρα που και στην περιοχή μας φτωχοποιούνται τα μεσαία στρώματα και οι φτωχοί οδηγούνται σε ανθρωπιστική κρίση. Το δωρεάν δημόσιο κοινωνικό κράτος αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την αξιοπρέπεια των πολιτών και της Ανατολικής Αττικής.
Η κοινωνική πρόνοια αφορά οποιονδήποτε αντιμετωπίζει στη διάρκεια της ζωής του μια δυσάρεστη κατάσταση (παιδιά, στεγαστικό, ασθένεια, αναπηρία και προβλήματα ηλικιωμένων). Δυστυχώς, και στην Ανατολική Αττική βιώνουμε την πλήρη απουσία τέτοιων πολιτικών. Τα κέντρα υγείας είναι υποστελεχωμένα και έτοιμα να κλείσουν με την διαχείριση των πολιτικών της ΝΔ και μέσω πανδημίας όπου έγινε μετακίνηση προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα και σήμερα με τις συνταξιοδοτήσεις και το brain drain, την απουσία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την κατεύθυνση της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της υγεία οδηγούνται σε κλείσιμο.
Η εποχή μετά τον covid χρειάζεται ένα νέο όραμα για την υγεία με μοχλό την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με νέες υπηρεσίες εκτός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού όπως γηριατρική, αποκατάσταση, ανακουφιστική φροντίδα, στοματική υγεία και κυρίως πρόληψη κάτω στην κοινότητα.
Πρέπει να υπάρξει επίσης διαγενεακή αλληλεγγύη και επιβάλλεται να ιδρυθούν σε όλους τους δήμους Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων, ώστε να μην μένει κανείς ηλικιωμένος μόνος και αβοήθητος, κάτι που υπάρχει σε ελάχιστους δήμους της περιοχής.
Τέλος, μιλώντας για το μεγάλο θέμα προσβασιμότητας των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων στις πόλεις χρειάζεται άμεση παρέμβαση, ώστε να είναι όλα τα δημόσια κτίρια προσβάσιμα την επόμενη τριετία. Πρέπει να είναι στόχος του επίσημου κράτους, κάτι που δεν είναι σήμερα.
Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων των πόλεων μας είναι μη προσβάσιμες, οι γειτονιές μας δε απροσπέλαστες και ας μην αναφερθούμε καν στις ράμπες, σε οδηγούς όδευσης τυφλών, σε φανάρια για άτομα με πρόβλημα ακοής. Απαιτούνται λοιπόν στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο για την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, όσο και την ίδρυση αναπηρικών δομών στην Ανατολική Αττική.
Να μην ξεχνάμε ότι τα ανάπηρα άτομα και οι χρόνιοι ασθενείς αποτελούν το 15% του πληθυσμού. Επιπλέον, Δημόσια ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ) παιδιών και αναπήρων ατόμων, αλλά και δομές υποστηριζόμενης/ανεξάρτητης διαβίωσης και ημερήσιας φροντίδας λείπουν παντελώς από την Ανατολική Αττική, όσο και ο θεσμός του προσωπικού βοηθού (όχι το πιλοτικό πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα για ελάχιστους αναπήρους), ένας ολοκληρωμένος θεσμός που θα καλύψει αρκετά μεγάλο αριθμό αναπήρων, ώστε να μπορέσουμε να πάμε στην πλήρη αποϊδρυματοποίηση των αναπήρων και όχι να βλέπουμε τις τραγικές εικόνες σε δομές αναπήρων παιδιών και όχι μόνο.
Κατά την δική μου θητεία ως περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την Δύναμη Ζωής-Ρένα Δούρου στη Διοίκηση είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναπηρική πολιτική ακόμη και με 17 seatrac σε όλη την Αττική και ενίσχυση φορέων αναπηρίας, αλλά και για τη δημιουργία κέντρων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Κάναμε επίσης παρεμβάσεις με τους Ανάπηρους Καλλιτέχνες στον Πολιτισμό.
Οφείλουμε να στηρίξουμε και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, όπως η πολυπληθής ομάδα των αναπήρων και όχι μόνο, και να αντιμετωπισουμε όλες αυτές τις συνθήκες που δημιουργούν “αόρατους ανθρώπους”. Να στηρίξουμε τους γονείς με συμβουλευτικά κέντρα, τους νέους με κέντρα νεότητας.
Οι πολίτες, οι ευάλωτες ομάδες, οι ανάπηροι, όλοι έχουν την ανάγκη για πολιτικές ένταξης και όχι από πολιτικές ελεημοσύνης, γι’ αυτό χρειάζονται δωρεάν παροχές φροντίδας που θα στηρίξουν και θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με ασφάλεια στη ζωή για αυτούς και για τις οικογένειες τους. Η Ανατολική Αττική χρειάζεται ένα νέο όραμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Καίτη Θεοχάρη
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής από το 2015
Αναπληρώτρια τμήματος Αναπηρικής Αττικής
Υποψήφια Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανατολικής Αττικής
Ποια είναι η Καίτη Θεοχάρη
Η Καίτη Θεοχάρη γεννήθηκε στον Βύρωνα, ωστόσο μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργ Νοτίου Αφρικής. Είναι άτοικος Γέρακα Ανατολικής Αττικής από το 1997 και καθηγήτρια Αγγλικών. Είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με τη Δύναμη Ζωής από το 2014 μέχρι σήμερα, με ατζέντα κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών.
Είναι επίσης Αναπληρώτρια Συντονίστρια τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετέχει ενεργά στον χώρο των Σπάνιων Νοσημάτων από το 1997. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος & Ένωσης Σπάνιων Ασθενών Ελλάδας και του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων EURORDIS, εκπροσωπώντας τον φορέα της διεκδικώντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.