Καπνός στην Αττική: Οδηγίες προστασίας – Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στα νότια προάστια
Τι κάνουμε για να προφυλαχθούμε από τον καπνό - Τι ισχύει για τα κλιματιστικά: Καθώς ο καπνός καλύπτει την Αττική και τα τοξικά σωματίδια στάχτης ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα, είναι σημαντικό να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία μας
- 12/08/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Οι κάτοικοι των περισσότερων περιοχών της Αττικής ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας με έντονη τη μυρωδιά του καμένου λόγω της φωτιάς που εξελίσσεται στη βορειοανατολική Αττική. Πυκνός καπνός έχει σκεπάσει από το απόγευμα της Κυριακής πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου – μεταξύ άλλων και τα νότια προάστια.
Οι στάχτες της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και έχει φτάσει στο πεντελικό όρος ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Αττική. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα περίπου στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας 12/08 από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring, με τη μέτρηση στην περιοχή της Γλυφάδας να δείχνει πάνω από 150. Στην πλατφόρμα ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των PM2.5 ανά περιοχή. Βρείτε τον χάρτη για το live tracking εδώ.
Ο καπνός της πυρκαγιάς ερεθίζει τα μάτια, τη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπενθυμίσουμε τους κατάλληλους τρόπους για να προστατεύσουμε την υγεία μας καθώς η σωματιδιακή ρύπανση από τις δασικές πυρκαγιές είναι πιο τοξική από τη ρύπανση από άλλες πηγές και αποτελεί τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία.
Οδηγίες για να προστατεύσουμε την υγεία μας
Η γενική οδηγία η οποία έχει δοθεί από την Πολιτική Προστασία είναι οι πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να περιορίσουν την κυκλοφορία τους.
- Αποφεύγουμε και το κάπνισμα στον καθαρό εσωτερικό χώρο, όπως και τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.
- Αν πρέπει να κινηθούμε σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ95 ή FFPU) και γυαλιά ηλίου. Προσέχουμε ώστε η μάσκα να εφαρμόζει (σφραγίζει) καλά στη μύτη και στο πιγούνι προκειμένου η προστασία να είναι αποτελεσματική.
- Φοράμε γυαλιά αντί για φακούς επαφής. Τα σωματίδια κολλάνε στους φακούς επαφής και προκαλούν δυσφορία. Προσοχή! Αν αισθανθούμε πως θέλουμε να τρίψουμε τα μάτια μας, δεν το κάνουμε γιατί θα επιδεινώσουμε τις συνέπειες της εισβολής των σωματιδίων στην περιοχή. Πλένουμε τα χέρια μας και μετά καθαρίζουμε τα μάτια μας, με ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια ρίχνουμε σε όλο το πρόσωπο νερό και έπειτα κάνουμε ένα ντους.
- Aν τυχόν νιώθουμε τον καπνό στο εσωτερικό της μύτης, χρησιμοποιούμε φυσικό ορό για να καθαρίσουμε τη ρινική κοιλότητα (1 ή 2 φορές), αφού πρώτα φυσήξουμε δυνατά σε ένα μαντήλι.
- Αν χρειαστεί να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητο ανάβουμε τα φώτα ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα και ρυθμίζουμε το σύστημα κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα
- Εάν παρουσιάσουμε επίμονο βήχα, δυσκολία ή/και συριγμό στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη απευθυνόμαστε ΑΜΕΣΑ σε ειδικό υγείας. Σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάποιο από τα συγκεκριμένα συμπτώματα ενώ βρίσκεστε κοντά σε πυρκαγιά επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με πνευμονολόγο.
- Διατηρούμε κλειστά τα παράθυρα αλλά χρησιμοποιούμε άφοβα τον κλιματισμό στη λειτουργία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ
Τι ισχύει για τα κλιματιστικά
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές τις μέρες άφοβα, καθώς ανακυκλώνουν τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού, επομένως δεν επηρεάζονται από τα τοξικά σωματίδια του καπνού.
Σχετικά με το κλιματιστικό του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται κανονικά, με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι σε λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα και όχι σε λειτουργία ανανέωσης του εξωτερικού
Οδηγίες για την προστασία των κατοικιδίων
Προκειμένου να προστατεύσουμε τα κατοικίδια από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού και των σωματιδίων περιορίζουμε την έκθεσή τους σε εξωτερικούς χώρους, όπως περιορίζουμε και εμείς την κυκλοφορία μας.
Εφόσον βγάλουμε το κατοικίδιό μας για μια μικρή βόλτα καθαρίζουμε τη μουσούδα, τα πόδια και το σώμα του με ένα υγρό πανί, ενώ όσο βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο ελέγχουμε την αναπνοή του και, εφόσον δείχνει να δυσανασχετεί, επιστρέφουμε αμέσως σπίτι. Στη συνέχεια μένουμε σε επιφυλακή σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν.
Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού από τη σωματιδιακή ρύπανση
Είναι σημαντικό εφόσον τα επιβλαβή σωματίδια στάχτης, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, εισέλθουν στο χώρο, να καθαρίσουμε με τον σωστό τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε την απομάκρυνσή τους.
Για να τα αφαιρέσουμε από τα ρούχα και τα υφάσματα των επίπλων, πρώτα περνάμε με μια ηλεκτρική σκούπα που έχει φίλτρο αέρα HEPA, μετά ρίχνουμε λίγη μαγειρική σόδα και έπειτα από 15 λεπτά ξαναπερνάμε με ηλεκτρική σκούπα. Σημειώνεται ότι πρέπει η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας να περιορίζεται εν μέσω πυρκαγιάς! Εφόσον το ύφασμα μπορεί να μπει στο πλυντήριο, το πλένουμε κατ’αυτόν τον τρόπο
Αν η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι έντονη μέσα στο σπίτι είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε έναν καθαριστή αέρα. Πρώτα, όμως, ελέγξτε πως δεν παράγει όζον, καθώς αυτό μπορεί να κάνει χειρότερη τη ρύπανση. Αν το κλιματιστικός μας δεν διαθέτει λειτουργία καθαρισμού αέρα χρησιμοποιούμε άλατα Ιμαλαΐων, τα οποία εφόσον θερμανθούν απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα τα οποία εξαφανίζονται όπου υπάρχει καπνός -ακόμα και τσιγάρου- ή /και ηλεκτρικές συσκευές.
Για να καθαρίσουμε τον αέρα του περιβάλλοντος μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαρύφαλλο, λεβάντα, δενδρολίβανο ή μέντα -όλα στη φυσική τους έκδοση, ενώ για την απομάκρυνση των σωματιδίων από τους τοίχους χρησιμοποιούμε ένα πανί που προηγουμένως βουτάμε σε νερό με μαγειρική σόδα και λίγο ξύδι για απολύμανση.