Κρούσματα στα σχολεία: Πώς κύλησε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων
Όσα δηλώνει στο NouPou ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου 3Β Γιώργος Ντούτσουλης, πόσα ήταν κατά μέσο όρο τα κρούσματα στα σχολεία ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και τι προβλέπει η διαδικασία των self tests για την επόμενη εβδομάδα.
- 15/01/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Στο τέλος της έφτασε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το ερώτημα αν έπρεπε ή όχι να έχουν ανοίξει στη συγκεκριμένη συγκυρία οι σχολικές δομές μπορεί να μην έχει λάβει ξεκάθαρη απάντηση, πάντως η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως χιλιάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν χάρη στα self tests δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν είχαν τελικά ανοίξει.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν δηλωθεί, κατά τον τρίτο εβδομαδιαίο έλεγχο με self test στα σχολεία, 6.364 κρούσματα σε παιδιά και καθηγητές.
Από την άλλη, γονείς και εκπαιδευτικοί αναδεικνύουν τα προβλήματα που συνόδευσαν αυτήν την πρώτη εβδομάδα διά ζώσης μαθημάτων. Σε επικοινωνία του NouPou με τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου 3Β, Γιώργο Ντούτσουλη, ο ίδιος ανέλυσε τα προβλήματα εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο που η Ένωση προτείνει για να λυθούν:
«Πρώτον, σε περίπτωση κρούσματος οι μαθητές όλων των σχολείων των 3Β καλούνται να κάνουν το rapid test μόνο στο Κέντρο Υγείας Βάρης. Λόγω του ότι οι ενημερώσεις στους γονείς για κρούσμα έρχονται μετά το κλείσιμο των σχολείων και πολλές φορές και αργά το απόγευμα, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τους μαθητές να κάνουν το rapid test έγκαιρα. Πολλοί λοιπόν απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Μετά από επικοινωνία της Ένωσης με πολλά διαγνωστικά και φαρμακεία των 3Β ζητήσαμε την βοήθειά τους στο θέμα τιμών αλλά και διευκολύνσεων π.χ. προτεραιότητας προς τους μαθητές. Προς τιμής αυτών που ανταποκρίθηκαν, κατέβασαν τις τιμές για τους μαθητές μας πολύ κάτω της μέσης τιμής».
«Δεύτερον, η διεξαγωγή του επιπλέον αυτοδιαγνωστικού τεστ το οποίο πρέπει να κάνει ένας μαθητής σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα του. Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι το επιπλέον τεστ θα διανέμεται από τα σχολεία. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει παρά μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις διότι όπως πληροφορηθήκαμε η διανομή των τεστ γίνεται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας μόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο Διευθυντής ή κάποιος από το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να αφήσει το μάθημα και να μεταβεί στις Διευθύνσεις προκειμένου να παραλάβει τα τεστ ο αριθμός των οποίων θα είναι βέβαια κατ᾽ εκτίμηση μιας και ο αριθμός κρουσμάτων και άρα και αναγκών αλλάζει καθημερινά. Η Ένωση σε συνεργασία με τα σχολεία αλλά και επικοινωνία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Αττικής εξετάζει την περίπτωση μαζικής μεταφοράς και διανομής των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα σχολεία μας ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στους γονείς».
«Τρίτον, σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν αναπληρωτές και άρα το τμήμα μένει εκτός σχολείου για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να επιστρέψει ο εκπαιδευτικός».
«Τέλος, η ενημέρωση των γονέων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημιουργεί κάποια προβλήματα ιδιαίτερα αν υπάρξει ενημέρωση για ασθένεια ή κρούσμα μαθητή ή εκπαιδευτικού αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί. Έτσι πολλοί γονείς προσέρχονται στα σχολεία μόνο και μόνο για να αποχωρήσουν. Μετά από πληροφόρηση, αρκετά σχολεία εξετάζουν παράλληλα με την αποστολή μέιλ και την αποστολή μαζικών μηνυμάτων σε κινητά για την ακόμα πιο έγκαιρη ειδοποίηση των γονέων και μαθητών».
«Κατανοούμε τις δυσκολίες της περιόδου και επίσης επαινούμε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας που σε πολλές περιπτώσεις έπραξαν υπέρ του δέοντος. Ελπίζουμε σύντομα να πάμε σε πιο ήρεμες περιόδους και να αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας. Η Ένωση όπως και πολλοί Σύλλογοι είναι σημείο αναφοράς και προτρέπουμε τους γονείς να απευθύνονται σε αυτούς αναφέροντάς την όποια δυσκολία ώστε συνεργατικά να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις» καταλήγει ο κ. Ντούτσουλης.
Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NouPou, τα εβδομαδιαία κρούσματα που καταγράφηκαν στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κυμάνθηκαν ως εξής:
- Στα 12 Νηπιαγωγεία του Δήμου, 0 – 4 κρούσματα ανά σχολείο
- Στα 9 Δημοτικά του Δήμου, 2 – 5 κρούσματα ανά σχολείο
- Στα 5 Γυμνάσια του Δήμου, 8 – 9 κρούσματα ανά σχολείο
- Στα 5 Λύκεια του Δήμου, 10 – 14 κρούσματα ανά σχολείο
«Για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να ξέρουμε τον δείκτη θετικότητας, πόσα δηλαδή ήταν τα tests που έγιναν και πόσα από αυτά βγήκαν τελικά θετικά. Ωστόσο, ένας παράγοντας που σίγουρα επηρεάζει αυτό το ποσοστό είναι ο δείκτης κινητικότητας, πόσο δηλαδή τα παιδιά κινούνται σε άλλους χώρους πέραν του σχολείου και του σπιτιού. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και άρα απομακρύνονται από την οικογένεια και κινούνται περισσότερο ανεξάρτητα, είναι λογικό να έχουμε και περισσότερα κρούσματα» αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Ντούτσουλης.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, τα self tests είναι υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Αν και την εβδομάδα που πέρασε υπήρχε η υποχρέωση για τρία self tests, από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται δύο self test την εβδομάδα. Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.