Μωβ μέδουσα σε παραλίες των νοτίων προαστίων: Πού έχουν εμφανιστεί και πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα
Στο Καβούρι και τη Βουλιαγμένη έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων οι μωβ μέδουσες που έχουν εντοπιστεί σε παραλίες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας- Όλες οι περιοχές που έχουν εμφανιστεί στην Αττική, τα συμπτώματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα
- 01/06/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Ολοένα και σε περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα εμφανίζεται το φαινόμενο της μωβ μέδουσας. Μια από αυτές είναι και η Αττική, όπου ειδικά στον Αργοσαρωνικό υπάρχει έντονο πρόβλημα, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει οι μωβ μέδουσες και σε παραλίες των νοτίων προαστίων.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η φετινή έξαρση στις ελληνικές θάλασσες με τις μωβ μέδουσες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση του αριθμού των φυσικών θηρευτών του είδους. Η αυξημένη θερμοκρασία του νερού ευνοεί την αναπαραγωγή τους και σε συνδυασμό με τη μείωση των ψαριών και των θαλάσσιων χελώνων, ο πληθυσμός τους αυξάνεται.
Μωβ μέδουσα σε παραλίες στην Αττική
Σύμφωνα με τους πίνακες στην πλατφόρμα inaturalist, αναφορές για μωβ μέδουσες στην Ελλάδα έχουν γίνει και σε διάφορες παραλίες της Αττικής, όπως είναι το Καβούρι, η Βούλα και η Βουλιαγμένη. Συγκεκριμένα, η μωβ μέδουσα έχει εμφανιστεί στις παρακάτω περιοχές:
- Καβούρι
- Βουλιαγμένη
- Βούλα
- Πόρτο Ράφτη
- Βραυρώνα
- Αγκίστρι
- Αίγινα
- Σπέτσες
- Μέγαρα
- Σαλαμίνα
- Πειραιάς
- Κινέτα
Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα του τσιμπήματος
- Πόνος σαν κάψιμο
- έντονο κοκκίνισμα του δέρματος
- εμφάνιση σε μέρος του δέρματος του αποτυπώματος της μέδουσας
- ναυτία
- πτώση πίεσης
- ταχυκαρδία
- κεφαλαλγία
- εμετός
- διάρροια
- σπασμός των βρόγχων
- δύσπνοια
Οι πρώτες βοήθειες αν μας τσιμπήσει τσούχτρα
Σύμφωνα με τον Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο Γεώργιο Ζαραφωνίτη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ1, τα βήματα είναι τα εξής:
- Απομακρύνουμε τα τυχόν υπολείμματα από το σημείο με θαλασσινό νερό ή με φυσιολογικό ορό. Δεν χρησιμοποιούμε το γλυκό νερό. Αν είναι δυνατόν, δεν το κάνουμε με γυμνά χέρια, ώστε να μην εξαπλωθεί η τοξίνη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι σκληρό, ακόμη και την πιστωτική μας κάρτα, που είναι το πιο πιθανό να έχουμε μαζί μας.
- Εφαρμόζουμε πάγο ή ένα κρύο μπουκάλι στο τσίμπημα για περίπου 5-10 λεπτά, χωρίς τρίψιμο
- Χρησιμοποιούμε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας (1:1) με θαλασσινό νερό και το απλώνουμε για 3 λεπτά περίπου στην περιοχή γιατί εμποδίζει την απελευθέρωση της τοξίνης
Αν τα συμπτώματα και ο πόνος επιμένουν ή αν υπάρξει κάτι διαφορετικό εκτός του ερεθισμού του δέρματος όπως:
- βράχος φωνής
- εισπνευστικός συριγμός
- γενικευμένο αγγειοοίδημα
- εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα
- διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης
Τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής Ερευνων του ΕΛΚΕΘΕ Νώντας Χρήστου τόνισε επίσης μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ1 πριν από μερικές ημέρες ότι «Παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να εξαφανιστούν οι τσούχτρες. Το καλό είναι ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά παρουσίας και αυτό σημαίνει ότι η παρουσία είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και απ’ ότι φαίνεται το φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο, δεν είναι σαν αυτό που είχε γίνει στον Κορινθιακό. Η παρουσία τους σε μια παραλία θα είναι λίγων ημερών».