Μωβ μέδουσα: Συνεχίζονται οι εμφανίσεις στις νότιες παραλίες
Σε παραλίες της Βουλιαγμένης και της Βούλας εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων ξανά τις τελευταίες μέρες οι μωβ μέδουσες- Πού παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική- Τα συμπτώματα και χρήσιμες συμβουλές
- 07/06/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Μωβ μέδουσες συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε αρκετές παραλίες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Αττικής, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Αργοσαρωνικό.
Και στα νότια προάστια, όπως μαρτυρούν λουόμενοι που έσπευσαν στις ακτές τις τελευταίες ημέρες, έρχονται αντιμέτωποι με τις μωβ μέδουσες, οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει αναφορά για παραλίες στο Καβούρι και τη Βουλιαγμένη, ενώ τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με κατοίκους του Δήμου 3Β τέτοιες μέδουσες εμφανίστηκαν ξανά σε παραλίες της Βουλιαγμένης (Αστέρας, Πλαζ Βουλιαγμένης) στο Καβούρι, στην Ά Πλαζ Βούλας, αλλά και το Λαγονήσι.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η φετινή έξαρση στις ελληνικές θάλασσες με τις μωβ μέδουσες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση του αριθμού των φυσικών θηρευτών του είδους. Η αυξημένη θερμοκρασία του νερού ευνοεί την αναπαραγωγή τους και σε συνδυασμό με τη μείωση των ψαριών και των θαλάσσιων χελώνων, ο πληθυσμός τους αυξάνεται.
Οι παραλίες της Αττικής με τις περισσότερες εμφανίσεις
Σύμφωνα με τον χάρτη της πλατφόρμας «iNaturalist», κάποιες από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εντοπίστηκαν μωβ μέδουσες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:
- Παραλία Καβούρι
- Ακτή Βουλιαγμένης
- Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
- Παραλία Νησάκι Λαυρίου
- Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Βραυρώνα
- Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)
Τα πιθανά συμπτώματα από την επαφή με τη μέδουσα:
- Πόνος σαν κάψιμο
- έντονο κοκκίνισμα του δέρματος
- εμφάνιση σε μέρος του δέρματος του αποτυπώματος της μέδουσας
- ναυτία
- πτώση πίεσης
- ταχυκαρδία
- κεφαλαλγία
- εμετός
- διάρροια
- σπασμός των βρόγχων
- δύσπνοια
Χρήσιμες συμβουλές:
- Απομακρύνουμε τα υπολείμματα από το σημείο με θαλασσινό νερό ή με φυσιολογικό ορό και όχι γλυκό νερό.
- Δεν το κάνουμε με γυμνά χέρια, ώστε να μην εξαπλωθεί η τοξίνη.
- Εφαρμόζουμε πάγο ή ένα κρύο μπουκάλι στο τσίμπημα για περίπου 5-10 λεπτά, χωρίς τρίψιμο
- Χρησιμοποιούμε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας (1:1) με θαλασσινό νερό και το απλώνουμε για 3 λεπτά περίπου στην περιοχή γιατί εμποδίζει την απελευθέρωση της τοξίνης