Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έγραφε μουσική με έμπνευση τη Γλυφάδα
«Ήθελα πολύ τη μουσική μου να τη χορεύουν τα νεαρά ζευγάρια στα πολύ ρομαντικά κέντρα της εποχής. Θυμάμαι ένα στη Γλυφάδα, ανάμεσα στα πεύκα, δίπλα στη θάλασσα. Εκείνο το κέντρο φανταζόμουν», είχε δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης, για την εποχή που έγραψε τη μουσική για τον πρώτο κύκλο τραγουδιών του, τους «Λιποτάκτες». Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 χρόνων, αφήνοντας ένα τεράστιο καλλιτεχνικό κενό αλλά και μια ακόμα μεγαλύτερη μουσική παρακαταθήκη.
- 02/09/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε ηλικία 96 έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης. Ο Θεοδωράκης άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη μουσικού έργου που συνδέθηκε άρρηκτα με σημαντικές ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές του Ελληνισμού. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς», βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Το πλούσιο έργο του χωρίζεται σε τρεις κύριες περιόδους: 1937 – 1960: έγραψε έργα συμφωνικά και μουσική δωματίου, σύμφωνα με τις παραδοσιακές δυτικοευρωπαϊκές φόρμες, 1960 – 1980: επεδίωξε τη σύνδεση της νεοελληνικής ποίησης με τη σύγχρονη λαϊκή μουσική, καθιερώνοντας το «έντεχνο λαϊκό τραγούδι», και από το 1981, επέστρεψε στις συμφωνικές μορφές και ασχολήθηκε με την όπερα.
Εκτός από το μουσικό του έργο, υπήρξε έντονα πολιτικοποιημένος, διατηρώντας πάντα το θάρρος της γνώμης του. Πήρε μέρος στην Αντίσταση εναντίον των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, συνελήφθη και βασανίστηκε από τις ιταλικές αρχές, εξορίστηκε λόγω του αγώνα του για μια ελεύθερη δημοκρατική Ελλάδα, ενώ μέχρι το τέλος είχε ακτιβιστική δράση και αγωνιζόταν για την προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Πηγή έμπνευσης για το έργο του αποτέλεσαν μεταξύ άλλων και τα νότια προάστια και συγκεκριμένα η Γλυφάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώτος δισκογραφημένος κύκλος τραγουδιών του, οι “Λιποτάκτες”. Τον Οκτώβρη του 1960 ηχογραφήθηκαν τα τέσσερα τραγούδια («Όμορφη πόλη», «Αυγή αφράτη», «Δακρυσμένα μάτια», «Χάθηκα») τη μουσική των οποίων έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στα Χανιά, την Αθήνα και το Παρίσι, πάνω σε ποιήματα του αδελφού του, Γιάννη Θεοδωράκη.
Η μελοποίησή τους χρονολογείται στο διάστημα 1952-1954. Τα ποιήματα αυτά, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, τα μάζευε από πεταμένα χαρτάκια που έβρισκε στον κήπο τους στα Χανιά, όπου τα σκορπούσε ο αδελφός του, γιατί δεν τα θεωρούσε άξια λόγου και γιατί ένιωθε ενοχές που άλλοι έχυναν το αίμα τους για τον αγώνα κι αυτός βολεμένος έγραφε στιχάκια!
Ο συνθέτης δήλωσε σχετικά:
«Την ίδια εποχή ηχογραφήθηκαν και οι ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ στο παλιό στούντιο της Columbia με βασικούς εκτελεστές τον Μανώλη Χιώτη, τον Δημήτρη Φάμπα (κιθάρα) και τον Καζάνα (κρουστά).
Ήθελα πολύ τη μουσική μου να τη χορεύουν τα νεαρά ζευγάρια στα πολύ ρομαντικά κέντρα της εποχής. Θυμάμαι ένα στη Γλυφάδα, ανάμεσα στα πεύκα, δίπλα στη θάλασσα. Εκείνο το κέντρο φανταζόμουν, όταν προσπαθούσα να βγάλω στην επιφάνεια της ενορχήστρωσης τα κρουστά, δίνοντας όσο γίνεται περισσότερο χορευτικό ρυθμό στο έργο
Τραγούδησα ο ίδιος για πρώτη φορά. Αυτό άρεσε σε πολλούς, ενώ άλλοι βρήκαν τη φωνή μου απαίσια. Ένας απ’ αυτούς κι ο Σάκης Πεπονής, που, όταν ήταν διευθυντής του ΕΙΡ, μου δήλωσε ότι διέταξε να μη μπαίνουν οι ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ γιατί ήμουν φάλτσος…».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τον Ιούνιο του 1997, η νεοσύστατη τότε Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” έδωσε την πρώτη της συναυλία στη Γλυφάδα, στο θέατρο Αιξωνή. Η Ορχήστρα αποτελούταν τότε από μουσικούς-συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Μετά την εμφάνισή της στη Γλυφάδα, έδωσε πολλές λαϊκές συναυλίες στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα συμπράττοντας με καταξιωμένους αλλά και νεώτερους ερμηνευτές. 17 χρόνια μετά, με αφορμή τα 90στα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε στη Γλυφάδα μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο “Μάκης Λιούγκας”.
Πηγές: naftemporiki.gr, diskovolos58.blogspot.com, ogdoo.gr, mikistheodorakisorchestra.gr