Πώς μπορώ να γίνω Εθελοντής Πυροσβέστης;
Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες από την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών για το πώς μπορεί κανείς να συνδράμει εθελοντικά στο πολύτιμο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
- 18/08/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Μετά τις δύσκολες ώρες που πέρασε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική η ανάδειξη της πολύτιμης βοήθειας που προσφέρουν οι Εθελοντές Πυροσβέστες.
Οι Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υπάγονται επιχειρησιακά και διοικητικά αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα, υποστηρίζονται λειτουργικά από τον οικείο Δήμο, λειτουργούν σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή τους υπηρεσίες έκτακτων αναγκών και άμεσης βοήθειας 24ωρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Έχουν καθορισμένο τομέα ευθύνης, Προϊστάμενο και το εθελοντικό πυροσβεστικό προσωπικό ανταποκρίνεται στα συμβάντα που καλείται (κατάσβεση αστικών και δασικών πυρκαγιών, παροχή βοηθείας σε τροχαία και διάφορα άλλα τεχνολογικά ατυχήματα, πλημμύρες κ.ά.), όπως και το έμμισθο πυροσβεστικό προσωπικό.
Ποιοι μπορούν να γίνουν Εθελοντές Πυροσβέστες
Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες – από τα κριτήρια μέχρι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να αποκτήσει κανείς την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το site της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών, την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη μπορούν να αποκτήσουν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία, και έχουν ηλικία 18-55 ετών.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως οι Εθελοντές Πυροσβέστες διακρίνονται, ανάλογα με τα προσόντα τους, σε δύο κατηγορίες προσωπικού:
- μάχιμοι εθελοντές πυροσβέστες
- οδηγοί-χειριστές πυροσβεστικών οχημάτων – μηχανημάτων.
Από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτος, μπορεί κανείς να καταθέσει αίτηση (μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά) στην πλησιέστερη Επαγγελματική ή Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής του. Δείτε εδώ αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η εκπαίδευση ενός Εθελοντή Πυροσβέστη
Η Βασική εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) των υποψηφίων εθελοντών πυροσβεστών γίνεται υπό την ευθύνη και εποπτεία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Έχει διάρκεια 120 ώρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των κατά τόπους Επαγγελματικών ή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ως παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η εκπαιδευτική περίοδος ξεκινά κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα το 1ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και λήγει το 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μέσα σε αυτή την περίοδο διαμοιράζονται οι 120 ώρες ύστερα από συνεννόηση των εκπαιδευτών με τους εκπαιδευόμενους.
Η Θεωρητική Εκπαίδευση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
- Πυροσβεστική Νομοθεσία
- Πυροσβεστική Τέχνη – Κανονισμός Ασκήσεων
- Δασικές Πυρκαγιές
- Διασώσεις, Πυροσβεστικά Οχήματα
- Κανόνες Επικοινωνίας
- Πρώτες Βοήθειες
Η Πρακτική Εκπαίδευση περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα:
- Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός
- Αναπνευστικές συσκευές
- Στολές προστασίας
- Πυροσβεστικά οχήματα
- Φορητές αντλίες
- Εγκαταστάσεις ύδατος – Εγκαταστάσεις προσβολής
- Κλίμακες, Κάλοι διάσωσης
- Βοηθητικά πυροσβεστικά εργαλεία
- Συσκευές κοπής
- Φορητοί πυροσβεστήρες – μόνιμα πυροσβεστικά συστήματα
- Διασωστικά οχήματα, εργαλεία και μέσα
- Ασύρματες επικοινωνίες
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι εθελοντές πυροσβέστες υποβάλλονται σε γραπτή και πρακτική εξέταση.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των Εθελοντών Πυροσβεστών
Ίσως η πιο πιθανή ερώτηση που μπορεί κάποιος να σκεφτεί αφορά το ποιες είναι ακριβώς οι υποχρεώσεις των εθελοντών πυροσβεστών. Σύμφωνα με το site της Ένωσης, αυτές είναι:
1. Να προσέρχονται έγκαιρα στην Υπηρεσία, όταν καλούνται για αντιμετώπιση συμβάντος ή για εκτέλεση υπηρεσίας.
2. Να φέρουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους την πυροσβεστική τους στολή και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
3. Να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους κανόνες της πυροσβεστικής τέχνης και τις οδηγίες των εκάστοτε επικεφαλής των συμβάντων.
4. Οι εθελοντές πυροσβέστες που προσφέρουν υπηρεσία σε επαγγελματικές και εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να εκτελούν τρεις τουλάχιστον οκτάωρες υπηρεσίες ανά μήνα στην Υπηρεσία όπου ανήκουν. Δύνανται δε να απουσιάζουν από τα καθήκοντα τους μέχρι δύο μήνες συνεχόμενα ανά έτος, χωρίς να διακόπτεται η συνέχεια της εθελοντικής ιδιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλόμενες υποχρεωτικές Υπηρεσίες για το διάστημα απουσίας θα εκτελεστούν επιπρόσθετα, εντός του τετραμήνου που ακολουθεί από την επιστροφή τους.
3. Σε κάθε περίπτωση, οι εθελοντές πυροσβέστες υποχρεούνται να προσφέρουν τουλάχιστον τριάντα έξι (36) οκτάωρες Υπηρεσίες κάθε ημερολογιακό έτος.
4. Προσφέρουν υπηρεσία σε εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια που λειτουργούν σε εποχική βάση, δεν υποχρεούνται σε εκτέλεση υπηρεσιών μετά την αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω κλιμακίων. Δύνανται όμως εφόσον το επιθυμούν, να εκτελούν υπηρεσία στον οικείο επαγγελματικό Πυροσβεστικό Σταθμό.
5. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος οι Εθελοντές Πυροσβέστες δύνανται, κατόπιν αίτησης τους, να μετακινηθούν σε άλλη Επαγγελματική ή Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Πώς εκτελείται η υπηρεσία
Όσοι υπηρετούν σε Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία υποχρεούνται να εκτελούν τρεις τουλάχιστον οκτάωρες υπηρεσίες (βάρδιες) ανά μήνα στην Υπηρεσία όπου ανήκουν. Κάθε εβδομάδα ή 15θημερο ο Προϊστάμενος επικοινωνεί με τους εθελοντές προκειμένου να προβεί στον προγραμματισμό των υπηρεσιών αυτών. Επιπρόσθετα των τριών υποχρεωτικών υπηρεσιών που εκτελούν στην Υπηρεσία οι εθελοντές ορίζονται σε 8ωρη ή 24ωρη επιφυλακή από την οικία ή την εργασία τους βάσει των δυνατοτήτων τους. Σε κάθε περίπτωση ο ορισμός των υπηρεσιών (με παρουσία ή σε επιφυλακή), θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες 24ωρης λειτουργίας της Εθελοντικής Υπηρεσίας με 2 τουλάχιστον εθελοντές πυροσβέστες (ένας οδηγός και ένας μάχιμος).
Οι εθελοντές πυροσβέστες μπορούν να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους μέχρι δύο μήνες συνεχόμενα ανά έτος, χωρίς να διακόπτεται η συνέχεια της εθελοντικής ιδιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλόμενες υποχρεωτικές Υπηρεσίες για το διάστημα απουσίας θα εκτελεστούν επιπρόσθετα, εντός του τετραμήνου που ακολουθεί από την επιστροφή τους.
Για χρήσιμες απαντήσεις σε πολλές ακόμη σχετικές ερωτήσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών.