Λ. Βουλιαγμένης: Πού ακριβώς τοποθετήθηκε το αεροπλάνο της Ολυμπιακής
Ορατό από όποιον διασχίζει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στα δύο ρεύματα, είναι εδώ και λίγες ημέρες το επιβλητικό αεροσκάφος Boeing 727 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, που αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο.
- 05/03/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Τη νέα του θέση πήρε το εμβληματικό Boeing 727 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο βρισκόταν μέχρι πρότινος εντός της έκτασης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
Το εντυπωσιακό αεροσκάφος – αν και ακόμη βρίσκεται σε στάδιο συναρμολόγησης – τοποθετήθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο επί του παραδρόμου της λεωφόρου Βουλιαγμένης, μπροστά στο γήπεδο των Σουρμένων. Στην πραγματικότητα, το αεροσκάφος είναι ορατό κυρίως από όποιον κινείται στο ρεύμα της λεωφόρου από Αθήνα προς Γλυφάδα, λίγο μετά το μετρό του Ελληνικού, ωστόσο, το μέγεθός του επιτρέπει να το εντοπίσει κανείς και από το αντίθετο ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο πρόκειται να δημιουργηθεί πλατεία, ώστε να αναδειχθεί το αεροσκάφος περαιτέρω ως αξιοθέατο και να αποτελέσει οργανικό κομμάτι της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης αποδέχθηκε τη δωρεά και την τοποθέτηση του ενός από τα αεροπλάνα Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης από Κύπριο επιχειρηματία, ο οποίος το είχε αγοράσει από τη Lamda Development. Πριν από αυτό, η εταιρία είχε έρθει σε συμφωνία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία (ΠΟΛΚΕΟΑ) με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη των τεσσάρων μη πλόιμων αεροπλάνων που συνδέονται με τον άλλοτε εθνικό αερομεταφορέα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο NouPou o δωρητής, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας «Helios» και νυν ιδιοκτήτης της Κυπριακής αεροπορικής ιδιωτικών αεροσκαφών, Zela Aviation, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, «ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ήταν ο πιο θετικός στο να τοποθετήσει στον δήμο του το αεροσκάφος και, εδώ που τα λέμε, σε αυτόν τον δήμο αξίζει και ανήκει».
Το σκεπτικό για τη λήψη της απόφασης για τοποθέτηση του αεροπλάνου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης είναι πως το αεροσκάφος θα αποτελέσει ένα σημαντικό αξιοθέατο, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παράλληλα θα συμβολίζει την αεροναυτική ιστορία της πόλης και τη σύνδεσή της με την Ολυμπιακή Αεροπορία.
Όσο για την επιλογή της τοποθεσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι έγινε έρευνα σε κάποια σημεία και, τελικά, επιλέχθηκε το συγκεκριμένο γιατί εκεί το αεροπλάνο είναι καλύτερα ορατό προς τους περαστικούς.
Στο πλαίσιο της απόφασης αναφέρεται πάντως ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και να διατηρείται συνεχής επιτήρηση για την προστασία του κοινού. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεχής συντήρηση του αεροσκάφους με έμφαση στην ασφάλεια και την ακεραιότητά του.
Η δωρεά της κυπριακής αεροπορικής Zela Aviation
Όπως είχε εξηγήσει εκτενώς στο NouPou, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δεχθεί πιέσεις καθώς το αεροσκάφος έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα από την έκταση του παλιού αεροδρομίου, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες του mega project του Ελληνικού. Το συγκεκριμένο βρισκόταν μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου. «Πρέπει να πούμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η συμφωνία με το Π.Ο.Λ.Κ.Ε.Ο.Α. δυστυχώς άργησε αρκετά να γίνει, με αποτέλεσμα τώρα, καθώς προχωρούν τα έργα του Ελληνικού, τα αεροπλάνα να κινδυνεύουν να χαθούν», είχε τονίσει ο ίδιος στην προηγούμενη επικοινωνία του με το NouPou.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε εξηγήσει ότι ο λόγος που προχώρησε στην αγορά των αεροπλάνων είναι καθαρά συναισθηματικός και, δεδομένου ότι ασχολείται με τα αεροσκάφη εδώ και 30 χρόνια, θεώρησε ότι τα συγκεκριμένα αποτελούν αντικείμενα ιστορικής κληρονομιάς και «είναι αδύνατο να χαθούν».
«Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Ξοδεύω χρήματα στα αεροπλάνα γιατί θεωρώ ότι είνα κομμάτι της ιστορίας και θέλω πραγματικά να διασωθούν, ώστε ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να τα δει. Δεν μπορούσα να δω αυτά τα αεροπλάνα να δολοφονούνται και να γίνουν “κατσαρόλες”», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2024 συμπληρώνονται 23 χρόνια από το τελευταίο δρομολόγιο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ενός αεροπλάνου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τον Μάρτιο του 2001 ο κρατικός αερολιμένας Αθηνών έπειτα από 63 χρόνια λειτουργίας παραχώρησε τη θέση του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Δείτε το drone video που κατέγραψε από το σημείο ο φακός του λογαριασμού Up Stories.
Η δήλωση του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου
Από το σημείο όπου μεταφέρθηκε το επιβλητικό αεροσκάφος, ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος, προέβη σε δηλώσεις, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «μπροστά από την ιστορική έδρα του γηπέδου των Σουρμένων, αναβιώνει η σύγχρονη ελληνική ιστορία της πόλης, που δεν είναι άλλη από την ιστορία του παλιού αεροδρομίου».