ΣΠΑΥ: «”Βουνά” σκουπιδιών από τους μελισσοκόμους στον Υμηττό»
Την άμεση δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας προτείνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών από τους μελισσοκόμους που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του βουνού και αποτελούν «"βόμβα" καύσιμης ύλης».
- 29/07/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε “χωματερή” μελισσοκόμων έχουν μετατραπεί σημεία του Υμηττού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΠΑΥ, ο οποίος πραγματοποίησε κοινή αυτοψία στην περιοχή, με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «σε ορισμένα σημεία που υπάρχουν μελίσσια στον Υμηττό, βρέθηκαν κυψέλες θαμμένες μέσα στα ξερόχορτα, στοίβες από ξερά κλαδιά, λάστιχα, γυαλιά και παλέτες μέσα στο δάσος, με αποτέλεσμα το βουνό να αποτελεί μία “βόμβα” καύσιμης ύλης, έτοιμη να αναφλεγεί εν μέσω καλοκαιρού και καύσωνα».
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ΣΠΑΥ προτείνει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας από την 1η κυψέλη, πλήρως ψηφιοποιημένο, το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά και μόνο ένας φορέας που θα έχει την πλήρη καταγραφή όλων των μελισσοκόμων – ερασιτεχνών και επαγγελματιών – σε εθνική εμβέλεια.
Όπως αναφέρεται, κατά την ψηφιακή καταγραφή είναι σημαντικό πέρα από τη θέση των υφιστάμενων κυψελών να υπάρχει υποχρέωση του μελισσοκόμου να καταχωρεί και την μετακίνησή του ώστε να υπάρχει συνεχής εποπτεία και να αποφεύγονται περιπτώσεις που αφήνουν απορρίμματα, λάστιχα, παλέτες κλπ. Επίσης στα στοιχεία του μελισσοκόμου κρίνεται απαραίτητο να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι συνεργαζόμενοι φορείς (Υπουργείο, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμοι και Ομάδες Πυρόσβεσης).
«Δε μπορεί αυτοί οι λίγοι ασυνείδητοι να λειτουργούν εις βάρος των σοβαρών μελισσοκόμων που επιτελούν μια τόσο σημαντική εργασία για τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων μας. Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα βουνό πράσινο, καθαρό και ασφαλές», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
«Η προσπάθεια για τον καθαρισμό του Υμηττού έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες, με ένα τεράστιο επιχειρησιακό σχέδιο. Με αφορμή αυτό το μεγάλο σχέδιο καθαρισμού του Υμηττού έγιναν 100 αυτοψίες, και σε 50 από αυτές που αφορούσαν μελισσοκομική δράση η εικόνα ήταν καταστροφική για το περιβάλλον. Έτσι αποστείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους υπεύθυνους υπουργούς, στην οποία ζητάμε να δημιουργηθεί ένα μητρώο καταγραφής μελισσοκόμων», ανέφερε μάλιστα ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.