Το 11ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου ταξιδεύει στο Καστελόριζο για την 25η Μαρτίου

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 11ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου «Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ» ταξιδεύουν στο ακριτικό Καστελόριζο για να γιορτάσουν και να παρελάσουν μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού Μεγίστης.
- 01/03/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία ετοιμάζει το 11ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου «Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ», με τους μαθητές της Ε’ τάξης, τους γονείς τους, δύο εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του σχολείου, να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο ακριτικό Καστελόριζο για να γιορτάσουν μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού Μεγίστης την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Η δράση αυτή δεν είναι απλώς μια σχολική εκδρομή. Είναι το επιστέγασμα μιας σπουδαίας συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο σχολείων. Οι μαθητές ήδη έχουν έρθει κοντά μέσα από τηλεδιασκέψεις, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγές ευχών, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς.

Η επίσκεψη αυτή, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως εξηγεί στο NouPou ο κ. Πολυζώης Μπαμπούρας, εκπαιδευτικός της Ε΄ τάξης του Δημοτικού, που θα ταξιδέψει μαζί με την κ. Μυρτώ Νικολοπούλου (επίσης εκπαιδευτικό της Ε’ τάξης) στο νησί: Θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή και την καθημερινότητα των μαθητών στο Καστελόριζο, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και, φυσικά, να γιορτάσουν την Εθνική Επέτειο στις 25 Μαρτίου και να παρελάσουν μαζί.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη των γονέων των μαθητών, οι οποίοι στάθηκαν από την πρώτη στιγμή αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούρα, ο οποίος βέβαια τονίζει πως «θα βοηθούσαν πολύ και κάποιες χορηγίες ώστε να καταφέρουμε να πάμε όλοι πιο εύκολα στο ταξίδι αυτό».
Ο κ. Μπαμπούρας μοιράστηκε με το NouPou το background του ταξιδιού αυτού και τη σκέψη πίσω από την υλοποίησή του: «Βρίσκομαι στα τέλη της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας, στον 39ο χρόνο υπηρεσίας, και τότε είναι που βλέπεις τα πράγματα πιο σφαιρικά. Βλέπεις τι δεν πρόλαβες να κάνεις ή τι θα ήθελες να κάνεις και δεν το έκανες ποτέ. Προσωπικά, δεν ήθελα να πάω τους μαθητές μου στον τόπο καταγωγής μου, τον Έβρο, καθώς πιστεύω ότι είναι αρκετά κοντά μας. Ήθελα να πάμε κάπου ακόμη πιο μακριά, να ταξιδέψουμε όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και συναισθηματικά, να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας ενώνει όλους, σε κάθε άκρη της χώρας. Γιατί πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που μας ενώνει είναι οι “άκρες” μας. Για αυτό τον λόγο ονομάσαμε και αυτό το πρόγραμμα “Αναζητώντας τις άκρες της Ελλάδας”».
Το πρόγραμμα αυτό, όπως μας εξηγεί ο εκπαιδευτικός, δεν θα περιοριστεί μόνο στο Καστελόριζο. Στο μέλλον, το σχολείο του Παλαιού Φαλήρου σχεδιάζει να συνεργαστεί και με άλλα απομακρυσμένα νησιά, όπως η Τέλενδος (όπου υπάρχει μόνο ένας μαθητής με τη δασκάλα του) και η Ψέριμος, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλες ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. «Τα πιο δύσκολα είναι τα πιο μακρινά. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Καστελόριζο δεν υπήρχε, γι’ αυτό και επιλέξαμε φέτος το συγκεκριμένο νησί. Ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους του και έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον με εμάς από την πρώτη στιγμή».
Το ταξίδι αυτό δεν μπορούσε παρά να μας φέρει στο μυαλό και την πρωτοβουλία «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι», που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν μαθητές του 1ου Δημοτικού Βούλας ταξίδεψαν στους Αρκιούς για να παρελάσουν με τον μοναδικό μαθητή του σχολείου, τον Άγγελο. Φέτος, μάλιστα, το 1ο Δημοτικό επιστρέφει στο ακριτικό νησί για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου αλλά και για να βρίσκεται κοντά στον νεαρό μαθητή των Αρκιών για την αποφοίτησή του.
Άραγε, τέτοιες πρωτοβουλίες εμπνέουν άλλα σχολεία να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις; Ο κ. Μπαμπούρας μας λέει πως «Οι ωραίες πρωτοβουλίες πάντα μας εμπνέουν και το σχολείο μας είναι ανοιχτό σε οτιδήποτε καινούργιο και καινοτόμο. Σημασία έχει να κάνουμε κάτι, το οποίο θα έχει αξία για τους μαθητές μας». Κλείνοντας, ο ίδιος τονίζει πως «Θα ήθελα πραγματικά να δέσει αυτή η φιλία με τους μαθητές και τους κατοίκους στο Καστελόριζο. Να νιώθουν ότι όταν έρχονται στην Αθήνα, έχουν κάποιους δικούς τους ανθρώπους στο Παλαιό Φάληρο».