Το ΠΑΚΟΕ, η λίστα με τις ακατάλληλες παραλίες στα νότια και οι μετρήσεις από δήμο Γλυφάδας και Περιφέρεια
Τις παραλίες που έκρινε ακατάλληλες για κολύμβηση ανακοίνωσε και φέτος το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) - Ανάμεσά τους παραλίες της Γλυφάδας - Τι λέει στο NouPou πηγή του δήμου για την ποιότητα των υδάτων
- 01/06/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
To Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) ανακοίνωσε, όπως και πέρυσι, τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες στην Αττική για αυτό το καλοκαίρι. Όπως αναφέρει το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες για το 2023 για την Αττική ξεκίνησαν στις 2 Μαΐου και τέλειωσαν στις 6 Μαΐου. Ελέγχθηκαν 50 παραλίες εκ των οποίων οι 43 είναι κατάλληλες για κολύμβηση και οι 7 ακατάλληλες.
Τι λέει ο δήμος Γλυφάδας για τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας του ΠΑΚΟΕ
Ανάμεσα στις παραλίες που έκρινε ακατάλληλες το ΠΑΚΟΕ, βρίσκονται και παραλίες στη Γλυφάδα. Συγκεκριμένα, η ακτή Β, στην οδό Μάρως και Διαδόχου Παύλου, στο εστιατόριο Δελφίνια, αλλά και το τέλος της ακτής Β.
Το NouPou επικοινώνησε με τον δήμο Γλυφάδας σχετικά με το θέμα της ποιότητας των υδάτων στα συγκεκριμένα σημεία. Πηγή του δήμου ανέφερε τα εξής: «Στα ύδατα του δήμου Γλυφάδας γίνονται τακτικές δειγματοληψίες, τόσο από τον ίδιο τον δήμο – τρεις φορές τον μήνα, όσο και από την Περιφέρεια Αττικής – μια φορά τον μήνα. Σύμφωνα με αυτές, μπορούμε να πούμε ότι η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη. Η τελευταία δειγματοληψία έγινε μάλιστα από την Περιφέρεια και τώρα, τον μήνα Ιούνιο, ο δήμος θα προχωρήσει σε νέα δειγματοληψία. Πρέπει να επισημάνουμε ότι για να λάβει μια παραλία Γαλάζια Σημαία, όπως οι παραλίες του δήμου μας, πρέπει να πληροί 33 προϋποθέσεις και αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει με ευθύνη, γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτές τις δειγματοληψίες. Επίσης, να τονίσουμε ότι αυτές γίνονται από εργαστήρια που είναι πιστοποιημένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Ακόμη, τα σημεία που έχει επιλέξει ο ΠΑΚΟΕ να πάρει δείγμα δεν συμμορφώνονται με τα σημεία τα οποία ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ψήφισμα της ΚΕΔΕ που καταγγέλει τη δράση του ΠΑΚΟΕ.
Η λίστα με τις ακατάλληλες παραλίες, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ:
- Πειραιάς. Παραλία Φρεατίδα. Ακτή Θεμιστοκλέους
- Πειραιάς. Παραλία Φρεατίδα. Στη μέση της παραλίας. Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων.
- Πειραιάς. Παραλία Βοτσαλάκια. Ολυμπιακός όμιλος χειμερινών κολυμβητών
- Πειραιάς. Παραλία Βοτσαλάκια. 100 μέτρα αριστερά από τον όμιλο χειμερινών κολυμβητών.
- Παλαιό Φάληρο. Παραλία Φλοίσβου. Τέλος παραλίας
- Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας. Ακτή Β. Οδός Μάρως και Διαδόχου Παύλου. Εστιατόριο Δελφίνια. Πάρκινγκ Πελατών.
- Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας. Ακτή Β. τέλος παραλίας.
Η αντιπαράθεση ΠΑΚΟΕ και δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τα «μολυσμένα ύδατα»
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ΠΑΚΟΕ και δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρέθηκαν στα δικαστήρια, μετά από έντονη αντιπαράθεση, με αφορμή τα ύδατα της Βουλιαγμένης και σχετική έρευνα του ΠΑΚΟΕ που τα έκρινε μολυσμένα. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα τότε, έγραφε ότι «σε παραλίες της Βουλιαγμένη βρέθηκαν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί». Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας του Μαΐου, η Βουλιαγμένη δεν βρίσκεται στη λίστα με τις ακατάλληλες παραλίες.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σε σχέση με τις αντίστοιχες μετρήσεις του 2022, οι ακατάλληλες παραλίες της Αττικής φέτος είναι εμφανώς λιγότερες.
Ο πίνακας με τα αναλυτικά αποτελέσματα της δειγματοληψίας του ΠΑΚΟΕ.