Βούλα: Μια βραδιά με τη μπάντα του Ελληνικού Ναυτικού στο θέατρο Σοφία Βέμπο
Μια νοσταλγική βραδιά έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Σοφία Βέμπο» στη Βούλα, με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού να ταξιδεύει τους θεατές στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Η βραδιά αφιερώθηκε στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
- 06/09/2021
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
Ακόμη μία covid free βραδιά πολιτισμού διοργάνωσαν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητικού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2021. Διακόσιοι περίπου θεατές βρέθηκαν στο Δημοτικό θέατρο Σοφία Βέμπο για να απολαύσουν μουσικές μελωδίες και τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 60′ και όχι μόνο από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 4 Σεπτέμβρη αλλά λόγω του εθνικού πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε για μια μέρα αργότερα. Ο Δήμαρχος 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε ομιλία του, τόνισε πως η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε εκείνον.
Οι ερμηνευτές αλλά και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού φρόντισαν να κάνουν τη βραδιά πιο διαδραστική για το κοινό που επί δύο ώρες θυμήθηκε τα παλιά. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ακούστηκαν τραγούδια από την εποχή της Ξένιας Καλογεροπούλου και τους “2000 ναύτες και ένα κορίτσι”, από τη Μελίνα Μερκούρη και την ταινία “Φαίδρα”, από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την ταινία “Η Αλίκη στο ναυτικό” , από την τριπλέτα Βλαχοπούλου, Βουτσά και Καραγιάννη στην ταινία “Ραντεβού στον αέρα”, τη Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία “Παριζιάνα” και άλλα αξέχαστα κινηματογραφικά κομμάτια.
Από τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Μάνο Χατζιδάκι στην οδό Ονείρων μέχρι τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη, οι εμβληματικότεροι Έλληνες συνθέτες συναντήθηκαν για μια νύχτα. Επίσης, στο θέατρο Σοφία Βέμπο συναντήθηκε το χθες με το σήμερα: Από τις εποχές με τα μακριά φορέματα, τα μεγάλα καπέλα, τα ανδρικά μαντήλια στα σακάκια και το βερμούτ που έρεε στα μαγαζιά, μέχρι το σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Η αγάπη του κοινού όμως για τον ελληνικό κινηματογράφο δεν αλλάζει, καθώς για εκείνο οι ταινίες και τα τραγούδια του αποτελούν πάντα μια ρομαντική διαφυγή.
Η συναυλία έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Σοφία Βέμπο στην Λεωφόρο Καραμανλή 14, στην παραλία της Βούλας. Η πρόσβαση στο θέατρο γινόταν μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη. Τη σκηνή είχαν γεμίσει οι 30 μουσικοί και ερμηνευτές υπό τις οδηγίες του μαέστρου και αρχιμουσικού Γεώργιου Τσιλιμπάρη. Κατά τη διάρκεια της παράστασης υπήρχε αρκετός κόσμος που φορούσε μάσκα προστασίας, παρόλο που δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση της. Στην παράσταση βρέθηκε κόσμος όλων των ηλικιών – είδαμε από 35άρηδες μέχρι ανθρώπους 90 ετών αλλά και αρκετά παιδιά που βρέθηκαν εκεί με τους γονείς τους. Πριν την έναρξη της παράστασης, ο Δήμαρχος των 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος καλωσόρισε τον κόσμο που γέμισε το θέατρο και δεσμεύτηκε πως την επόμενη χρονιά θα φροντίσει η συναυλία να δοθεί με φεγγάρι, για να γίνει η βραδιά ακόμα πιο μαγική. «Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού είναι μια ομάδα εξαιρετικών στρατιωτικών και μουσικών που αγαπούν τη μουσική. Είναι άνθρωποι άκρως ευτυχισμένοι που κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Πριν από λίγες μέρες είχα την τιμή να συνοδεύσω και να εκπροσωπήσω πολιτικά μια ελληνική αποστολή που πήγε στην Μόσχα και στην Κόκκινη Πλατεία κάτω από τον Πύργο Σπάσκαγια. Πραγματικά αισθάνθηκα πολύ περήφανος για τη δουλειά των ανθρώπων των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τον τρόπο που όλος ο κόσμος παρακολούθησε το φεστιβάλ επί 15 μέρες και ανταποκρίθηκε στα ελληνικά ακούσματα. Η τελευταία παράσταση της ελληνικής αποστολής ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο άνθρωπο της μουσικής και της τέχνης, Μίκη Θεοδωράκη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντέλλος.
Όσα προηγήθηκαν στη Ρωσία τις τελευταίες μέρες
Από τις 27 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στη Ρωσία το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Στρατιωτικής Μουσικής “Σπάσκαγια Μπάσνια”, με στρατιωτικές μπάντες από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν. Στο Φεστιβάλ έλαβε μέρος και η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της ΑΣΔΥΣ και Διμοιρία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επιλέχθηκε από τους διοργανωτές να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στο πλαίσιο της διοργάνωσης ο Δήμαρχος 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος βρέθηκε στη Μόσχα, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε την τελετή έναρξης στην επιβλητική κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Εκεί έλαμψαν η μπάντα «ΘΗΣΕΑΣ» της Ανώτατης Σχολής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού Ξηράς και οι 18 Ευέλπιδες της Διμοιρίας Επιδείξεων με τις 6 διαφορετικές στολές τους από το 1828 μέχρι το 1949. Τα 56 μέλη της αποστολής των Ελλήνων στρατιωτικών μαζί με συναδέλφους από άλλες πέντε χώρες και 12 ρωσικές ορχήστρες έκαναν το φεστιβάλ φαντασμαγορικό. Η σκηνή γέμισε με συνολικά 1.200 στρατιωτικούς μουσικούς.