Χάρτης μικροσωματιδίων: Η live εξέλιξη στην Αττική
Τι πρέπει να ξέρουμε για τα επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια που δημιουργούνται στον αέρα από τις φωτιές και πώς θα προστατευθούμε - Ο χρηστικός χάρτης που καταγράφει live την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική
- 25/08/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση έχει προκληθεί σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν την Τρίτη 22/08 σε Πάρνηθα και Ασπρόπυργο.
Ως εκ τούτου, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο κυρίως το πρωί της Πέμπτης 24/08, ενώ, σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου, φαίνεται πως η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τα επικίνδυνα μικροσωματίδια
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονος ότι τα μικροσωματίδια στις κόκκινες περιοχές και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια, όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια. Επίσης, φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες δεν πρέπει να εκτίθενται σε πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ μικρά κι έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής και μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Επίσης, ο πρόεδρος και καθηγητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρει ότι αυτά «μπορούν να συγκεντρωθούν στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο σε αυτά».
Η χρήση μάσκας βοηθά, αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων, ωστόσο δεν παρέχει πλήρη προστασία. Το ιδανικό λοιπόν είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού και να κλείσουμε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην αφήνουμε τον εξωτερικό αέρα να μπαίνει σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του οικιακού κλιματιστικού μπορεί να γίνεται κανονικά, αφού αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα. Ωστόσο, στο air condition του αυτοκινήτου πρέπει να επιλέξουμε την ανακύκλωση του αέρα της καμπίνας (με αυτήν τη ρύθμιση μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κανονικά).
Πάντως ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους η αυστηρή σύσταση είναι να παραμείνουν όσο το δυνατόν στο σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα και αν -είναι απαραίτητο να βγουν έξω- να το κάνουν χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.
Ενδεικτικό της κατάστασης των προηγούμενων ημερών είναι το γεγονός ότι ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τ. χλμ., που αντιστοιχεί περίπου στο 80% της ελληνικής επικράτειας.
Οι οδηγίες των πνευμονολόγων
Η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους πολίτες να απομακρύνονται άμεσα από περιοχές με πυκνό καπνό για την προστασία τους ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν χρειαστεί να μετακινηθούν με αυτοκίνητο εντός των συγκεκριμένων περιοχών να κρατούν τα παράθυρα κλειστά και να θέτουν σε λειτουργία την ανακύκλωση αέρα καμπίνας.
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, οι πνευμονολόγοι συνιστούν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο.
Ο χάρτης
Λόγω της εξαιρετικής επικινδυνότητας των μικροσωματιδίων που προκαλούνται από τα πύρινα μέτωπα στη χώρα, έχει δημιουργηθεί χρήσιμος χάρτης που καταγράφει live την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων ανά πάσα στιγμή στην Αττική. Καλό είναι λοιπόν να τον συμβουλευόμαστε, ώστε να γνωρίζουμε αν είναι ασφαλές να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς κάποιο μέτρο προστασίας τις μέρες που μένονται τα μέτωπα φωτιάς.
Δείτε εδώ: map.purpleair.com