Παρακολουθήσαμε μια ημερίδα στην Ευρωβουλή μαζί με τον Αλέξη Γεωργούλη
Παρακολούθησα πρώτη φορά ημερίδα στην Ευρωβουλή και όλα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον: από τους ελέγχους που γίνονται πριν μπεις στο κεντρικό κτίριο, μέχρι τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση και ενημέρωση των πολιτών από τους Ευρωβουλευτές.
- 15/01/2020
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Τον περασμένο μήνα βρέθηκα για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρακολουθήσω την πρώτη ημερίδα που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης με τίτλο «Τέχνη, Πολιτική και Κοινωνία: Όταν οι Καλλιτέχνες Αλλάζουν τον Κόσμο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».
Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι έφτασα στην κεντρική είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου, όπου κάθισα μερικά δευτερόλεπτα για να δω το επιβλητικό κτίριο που είχα μπροστά μου (και να βγάλω φωτογραφίες). Καθώς θα περνούσα δύο ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, από το πολιτικό γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη μου έβγαλαν κάρτα με το ονοματεπώνυμό μου -κι όχι ως guest. Έτσι, η είσοδός μου έγινε από ένα μικρό γραφείο στο πλάι της κεντρικής πύλης. Έδωσα λοιπόν την ταυτότητά μου και περίμενα αρκετά λεπτά για να γίνει η εξακρίβωση των στοιχείων και να πάρω το τελικό «ok».
Ο έλεγχος συνεχίστηκε και στο διπλανό κτίριο -έμοιαζε πολύ με τον έλεγχο αποσκευών που γίνεται στο αεροδρόμιο: βγάζεις μπουφάν, κασκόλ, ζώνη (αν χρειαστεί και παπούτσια), δίνεις την τσάντα σου και περνάς κάτω από το μηχάνημα ελέγχου. Λίγα μέτρα πιο κάτω ένας νέος έλεγχος: μπαίνεις μπροστά στην πύλη, περνάς το καρτελάκι με το barcode και ξεκινάει η περιστροφή της πόρτας. Απαγορεύεται να μπούνε δύο άτομα μαζί -και βάζεις σε συγκεκριμένο σημείο τα πόδια σου.
Μετά από τρεις διαφορετικούς ελέγχους κατάφερα να μπω στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία των Ευρωβουλευτών. Για αρχή έκανα μια βόλτα στους διαδρόμους μέχρι που έφτασα στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα.
Το θέμα ήταν «Τέχνη, Πολιτική και Κοινωνία: Όταν οι Καλλιτέχνες Αλλάζουν τον Κόσμο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» και αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η αρχική απόφαση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην συμπεριλάβει την λέξη «Πολιτισμός» στον τίτλο του σχετικού χαρτοφυλακίου που έδωσε στους Ευρωβουλευτές.
Με αρκετή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η ημερίδα, ενώ παρατήρησα γύρω μου αρκετά νεαρά άτομα. Μια νεαρή Ελληνίδα που έκανε το μεταπτυχιακό της στις Βρυξέλλες με ενημέρωσε πως πραγματοποιούνται πολλές ημερίδες που έχουν ενδιαφέρον και είναι ανοιχτές στο κοινό.
Με το που ξεκίνησε η ημερίδα ο κάθε ομιλητής είχε 10 λεπτά χρόνο για το λόγο του -σχεδόν όλοι υπερέβησαν το χρόνο τους με αποτέλεσμα να μείνουμε ως αργά το βράδυ, μέχρι που έκλεισε το Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί οι κανόνες τηρούνται ευλαβικά και όλα γίνονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μέσα στο χώρο υπάρχουν κουβούκλια για τους διερμηνείς οι οποίοι μεταφράζουν σε κάθε γλώσσα ανάλογα με το ποια χώρα διοργανώνει την ημερίδα. Μάλιστα, κάποια στιγμή που ένας ομιλητής μιλούσε πολύ γρήγορα, ο διερμηνέας έκανε νόημα στον Ευρωβουλευτή να αλλάξει την ταχύτητά του για να καταλαβαίνει τι θέλει να πει.
Από την αρχή της ημερίδας ήταν εκεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ για λίγα λεπτά παρευρέθηκε και ο Ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.
Η ομιλία του Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σπύρου Συρόπουλου, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρων καθώς υποστήριξε ότι, «ο καλλιτέχνης δεν αλλάζει απλά τον κόσμο. Γοητεύεται από αυτόν. Τον αφήνει να τον κυριαρχήσει και μετά τον κυοφορεί μέσα του και τον γεννά από την αρχή. Του δίνει ζωή και τον ανατρέφει. Του δίνει αρχές σαν γονιός και μετά τον αφήνει μόνο του αυτόν τον κόσμο να πορευτεί από αυτήν την αφετηρία που λέγεται καλλιτέχνης». Όπως και η τοποθέτηση της ηθοποιού Σοφίας Μουτίδου που μεταξύ άλλων ανέφερε πολύ γλαφυρά πως «Η τέχνη μπορεί να κάνει το ύψιστο. Μπορεί να τιμήσει την αξία της καθημερινότητας. Αν δεις ότι θα μπορούσες να είσαι ένα έργο τέχνης δεν θα επέτρεπες ποτέ να σε υποτιμούν πολιτικές πράξεις και πρακτικές».
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η ημερίδα πέτυχε τον αρχικό στόχο της, καθώς η λέξη «Πολιτισμός» μπήκε ξανά στο χαρτοφυλάκιο των Ευρωβουλευτών. «Κατόπιν αιτήματός μου, που απέστειλα στην Πρόεδρο με την μορφή επιστολής, όπου ζήτησα επιτακτικά να ανακαλέσει την παραπάνω απόφαση, ο τίτλος που ορίστηκε τελικά για την Γενική Διεύθυνση που αναλαμβάνει η Μαρία Γκάμπριελ είναι “Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Νεολαία”. Μετά την πρώτη αυτή επιτυχία, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον διάλογο για την συμβολή του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση και να τον προωθήσουμε πέραν των συζητήσεων εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Ούτως ώστε, στον αναδυόμενο Ευρωπαϊκό δήμο, όλοι οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, με βάση την αλληλεγγύη, την προάσπιση της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει» ανέφερε σχετικά ο Αλέξης Γεωργούλης.