Γιατί η διαχείριση κρίσεων στον τομέα υγείας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Η ημερίδα με θέμα την Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας από το New York College και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης απέδειξε ότι ο πιο σωστός δρόμος για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των καταστροφών είναι η εκπαίδευση.
- 23/10/2018
- Κείμενο: Ιωάννα Παχούλη
- Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός
Σε μία περίοδο όπου η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις (όπως η πρόσφατη φωτιά στο Μάτι ή η καταστροφική πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής), ο ρόλος της σωστής εκπαίδευσης κάθισταται πιο απαραίτητος και πιο πολύτιμος από κάθε άλλη φορά. Εύλογο αποτέλεσμα αυτού, να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και η πρόσφατη ημερίδα με τίτλο ‘ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗ ΚΡIΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜEΑ ΥΓΕIΑΣ: ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚEΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ’ και θέμα την Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας από το New York College και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης στον Τομέα Υγείας στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου.
Θέματα όπως η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών κατά την διάρκεια χειρισμού Κρίσεων, οι οικονομικές διαστάσεις στην διαχείριση κρίσης στον τομέα υγείας, η αξία της εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού στην διαχείριση κρίσεων, η «αξία των ασκήσεων» στον τομέα υγείας, οι διαδικασίες προετοιμασίας και ο μηχανισμό πρόληψης για τις μαζικές απώλειες, αλλά και η εκτίμηση και διαχείριση της διασποράς του αμιάντου σε έκτακτες καταστάσεις, ήταν μόλις μερικές από τις θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν από την επιστημονική ομάδα των ομιλητών.
Δείτε όλη την ημερίδα εδώ: https://youtu.be/Vif9vzmHUw4 και εδώ: https://youtu.be/c5k3dbbVKHU
Η σημασία της εκπαίδευσης
Πώς όμως, πέρα από την εκπαιδευτική ημερίδα, θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις ικανότητές μας στην αντιμετώπιση των κρίσεων και των καταστροφών; Η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου ανακοινώθηκε και η έναρξη του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών MSc Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας από το University of Bolton της Μ. Βρετανίας, μια συνεργασία του Εκπαιδευτικού Ομίλου του New York College με την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας (ΕΕΔΚ).
Σχεδιασμένο από ομάδα ειδικών ακαδημαϊκών με διεθνή εμπειρία σε παγκόσμιους φορείς, το μεταπτυχιακό έχει στόχο να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να αναπτύξει τις ικανότητές του στην αντιμετώπιση των κρίσεων και των καταστροφών. Τόσο μέσα από τη θεωρία, όσο και με πρακτικές γνώσεις και αναλυτικές δεξιότητες.
Το πρόγραμμα σπουδών στο Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας στοχεύει στο να μάθεις:
– Την Μεθοδολογία της Έρευνας για τη Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
-Την Στρατηγική Διοίκηση Κρίσεων και Καταστροφών στον Τομέα της Υγείας
-Την Διαχείριση Έκτακτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας
– Ένοπλες Συγκρούσεις και Τρομοκρατία – ένα ακόμη κεφάλαιο που θα αναλυθεί εκτενώς
– Κρίσεις στον Τομέα της Υγείας σε Σχολεία, στον Τουρισμό και στον Φαρμακευτικό Κλάδο – Ανάλυση και λύσεις
– Ποια είναι η σωστή επικοινωνία στην Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
– Τα πάντα γύρω από την Ηγεσία και Διοίκηση σε Υπηρεσίες Υγείας
– Την Ερευνητική Μεθοδολογία
– Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι και η Διπλωματική Εργασία
Σε ποιους απευθύνεται
Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν (ή ήδη εργάζονται) στον Τομέα της Υγείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, στις υπηρεσίες διοίκησης του κράτους (κεντρική διοίκηση, περιφέρεια, δήμοι) καθώς και σε επιστήμονες οποιασδήποτε ειδικότητας που επιθυμούν την γνωσιολογία της διαχείρισης έκτακτης ανάγκης σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα
Η διάρκεια του προγράμματος MSc στη Διαχείριση Κρίσεων στο Τομέα Υγείας είναι 18 μήνες (η μερικής φοίτησης διάρκεια είναι 36 μήνες). Οι μέρες όπου διδάσκονται τα μαθήματα είναι κυρίως Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πρόγραμμα εργασίας των φοιτητών.
Μια ημερίδα που σηματοδοτεί την έναρξη των επομένων
Επιστρέφοντας στην ημερίδα και στη κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου όπου φιλοξένησε την εκδήλωση, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, που αν μη τι άλλο σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι οφείλεις κι εσύ να δίνεις το παρών, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και το βιογραφικό σου. Κάτι που οι διοργανωτές γνωρίζουν καλά, δίνοντας την υπόσχεση για διεξαγωγή και άλλων Ημερίδων που θα αφορούν στο χώρο της Υγείας, στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Δρ. Πάνο Ευσταθίου, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας και τον Δρ. Νίκο Κατσαρό, Διευθυντή Τμήματος Βιοιατρική NYC, Αντιπρόεδρο New York College και π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κεντρικών ομιλητών, οι οποίοι ήταν οι κ.κ. Παναγιώτης Αναστόπουλος (Σύμβουλος Β ́ Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, πρώην Υποδ/ντης Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, FEMA/ Master Exer. Pr), Αθηνά Καλοκαιρινού (Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής Ε.Κ.Π.Α.), Βασιλική Κοτσίνη (Παθολόγος Διευθύντρια Δ’ Παθολογικής Κλινικής «METROPOLITAN GENERAL»), ΕυαγγελίαΚουσκούνη (Καθηγήτρια Βιοπαθολόγος, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Λινού Αθηνά Καθηγήτρια Επιδημιολόγος Ιατρική Σχολή Αθηνών), Σταμάτιος Παπαδάκης (Διευθυντής Β ́ Ορθοπαιδικής Κλινικής Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας), Μαρία Παπαμιχαήλ (Σχης (ΥΝ) Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Μονάδας 401 ΓΣΝΑ), Αθανάσιος Πάσχου (Υποπτέραρχος ε.α., Οικονομολόγος, τ. Διευθυντής της Οικονομικής Επιθεώρησης και της Διεύθυνσης Οικονομικού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πρώην Διοικητής Νοσοκομείου ΕΣΥ), Δρ. Αθανάσιος Πλεύρης (LL.M ΔΝ ΕΚΠΑ, LL.M. Χαϊδελβέργης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Βουλευτής), Δρ. Γεώργιος Σάπκας (Χειρουργός Ορθοπεδικός, Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Αθηνών), Μαρία Σαλούρου (Τομεάρχης Χειρουργικού Τομέα ΓΝΑ «Ιπποκράτειο») και Δημήτρης Χατζηγεωργίου Ταξίαρχος (ΥΙ) Ειδικός Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΑ.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό εδώ