Η Αθηναϊκή Riviera (σύμφωνα με τη Guardian)
Σύρμα, σύρμα, μας τσάκωσαν! Η αγγλική εφημερίδα "Guardian" ανακάλυψε την αθηναϊκή Riviera, δηλαδή τα Νότια Προάστια, γράφοντας ότι "λίγα μίλια μακριά απο την Αθήνα απλώνεται ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο τοπίο, όπου σπουδαίες παραλίες και η τοπική γοητεία περιμένουν τους Βρετανούς τουρίστες να την ανακαλύψουν".
- 17/06/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Η περιπλάνηση της ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και το “Λεμόνι”, το οποίο χαρακτηρίζει “το πιο δημοφιλές είδος ταβέρνας που εμφανίστηκε στην εποχή μετά την κρίση” και συνεχίζει την περιγραφή της λέγοντας ότι “ζευγάρια καπνίζουν και πιζουν ούζο πάνω απο πιάτα που μοιράζονται, ενώ οικογένειες με μικρά παιδιά ξεπερνούν κατά πολύ την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στα κρεββάτια τους”.
Η βόλτα της στη Γλυφάδα περιείχε ακόμη ένα πέρασμα από το “Soleto“, την καφετέρια “με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα στολισμένα δέντρα λες κι είναι Χριστούγεννα και την αγία τριάδα της ζωής σύμφωνα με τον ελληνικό κανόνα: “καφεΐνη, τσιγάρα και κινητά”. Μια σκηνή γεμάτη kefi, το οποίο σημαίνει στα ελληνικά καλή διάθεση”.
Η δημοσιογράφος συγκρίνει την εποχη με την προ διετίας επίσκεψη της, εκεί όπου έβλεπε το ένα μαγαζί μετά το άλλο να έχουν κατεβάσει ρολά. Τώρα, όμως, όπως εξηγεί αυτό έχει αλλάξει και πλέον υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας στην “πρωτευουσα της Αθηναϊκής Riviera”.
Και η αποθέωση συνεχίζεται: “Λίγοι τουρίστες έχουν συνειδητοποιήσει ότι 10 μίλια νότια τηης Ακρόπολης, υπάρχει μια καλύτερη Ελλάδα, ένα φωτογενές σκηνικό που απλώνεται από τη Γλυφάδα ως τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Δεν θα το βρείτε σε κάποιο google map, η “Αθηναϊκή Riviera” είναι περισσότερο ιδέα”.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την διαδρομή ως το Σούνιο (που μοιάζει με τον Great Ocean Road της Αυστραλίας), αλλά και τις τιμές στις οργανωμένες πλαζ των 6-8 ευρώ, ακόμη και για απεργία πείνας που είχε κάνει ένας δήμαρχος κατά της καταπάτησης της ακτογραμμής. Αναφέρεται η συνήθεια των ντόπιων να ψάξουν για ελεύθερες παραλίες, πληρώνοντας μόνο ένα καφέ ή ένα τοστ, ενώ περιγράφεται και η εικόνα μιας παραλιακής γεμάτης παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Αυτό που εντυπωσιάζει σύμφωνα με τη δημοσιογράφο είναι ο συνδυασμός λόγου χάρη του Αστέρα Βουλιαγμένης (“τον αγαπημένο της Τζάκι Ωνάση”), “με ακατέργαστα μέρη που θυμίζουν ελληνικά νησιά”, όπως δηλαδή οι λαϊκές ή οι πλατείες και το γενικότερα εθιμοτυπικό που τις περικλύει.
Πέρα από την ομορφιά της περιοχής γίνεται έντονη αναφορά και στο συνήθειο των περισσότερων Ελλήνων να είναι αρκετά ανοιχτοχέρηδες και γενναιόδωροι. Όσο για τα μέρη που της εκαναν εντύπωση; Ήταν η παραλία κοντά στο Margi με φραπέ και καλαμαράκια, “σε ένα τοπίο που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είσαι ακόμη στην Αθήνα”.
Ακόμη χαρακτηρίζει τη Γλυφάδα το κεντρικό σημείο της “Αθηναϊκής Riviera”, λόγω αεροδρομίου, αμερικάνικης βάσης, αλλά και του κόσμου που κόβει τις βόλτες του εκεί, τους επιχειρηματίες, τους pop stars και τους πολιτικούς. “Η Γλυφάδα είναι τα ελληνικά Hamptons, αλλά ο χαρακτήρας της έχει έντονα στοιχεία από τις οικογένειες που ζουν αρκετά χρόνια εδώ, από την εποχή που ήταν παραθαλάσσιο θέρετρο”.
Στην κατηγορία “What to do” βρίσκεται πολύ ψηλά το “Balux”, το οποίο “μοιάζει με το μαγαζί που θα σχεδίαζε ο Richard Branson για να διασκεδάσει τους φίλους του” και στο οποίο μπορεί κάποιος να παραγγείλει πίτσα σε ξυλόφουρνο ή σνακ στο γρασίδι και στην πισίνα.
Τις εντυπώσεις έκλεψαν ακόμη οι θερινοί κινηματογράφοι, που βέβαια είναι γεμάτοι από “Έλληνες που συνεχίζουν να μιλούν μεταξύ τους ή στα κινητά τους”.
Η λίστα “που να φας” περιλαμβάνει επιλογές στην Κύπρου, στη Λαοδίκης και στην Εσπερίδων, η οποία παρομοιάζεται σαν το “Soho” του Λονδίνου, με το “Λεμόνι”, το “Moouu“, το “Food Mafia” και το Vein Cheese and Wine Bar στην Μπότσαρη.
Στο μεταξύ η Βουλιαγμένη αναφέρεται σαν το ακριβό διαμάντι του στέμματος των νοτιων προαστίων, με τη Λίμνη Βουλιαγμενης, τον “κρυμμένο και υποτιμημένο θυσαυρό”, τις ψαροταβέρνες “Λάμπρο” που βρίσκεται εκεί από το 1889 και “Γαρμπή” στο Καβούρι.
Η περιήγηση συνεχίζεται στη Βάρκιζα με το “Yabanaki“, το “Varkiza Resort”, τον “Γυαλό Γυαλό” με τον περίφημο κεφτέ από χατπόδι και “τον κόσμο που θυμίζει Μύκονο”. Το ταξίδι στα Νότια Προάστια ολοκληρώνεται με την Ανάβυσσο (και το “Ακρογιάλι” και το Σούνιο.
Αντί επιλόγου η “Guardian” δίνει συγκεκριμένες συμβουλές για το πως οι Άγγλοι μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους, τι να φάνε, πως να επιλέξουν ταξί, τι ώρα να ξεκινήσουν για την παραλία και πως να πληρώσουν.