Η απάντηση του Δήμου για την καθίζηση εδάφους στην πλατεία που βρίσκεται στο Δίλοφο Βάρης
Τμήμα της επιφάνειας βυθίστηκε ξαφνικά, το Σάββατο στην πλατεία που βρίσκεται στο Δίλοφο Βάρης. Τη Δευτέρα βρέθηκε στο σημείο ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωσταντέλλος ώστε να ανακαλύψουν τα αίτια της καθίζησης.
- 01/08/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την υποχώρηση του εδάφους στη νέα πλατεία στο Δίλοφο Βάρης. Λίγο καιρό μετά την παράδοσή της, το Σάββατο το βράδυ, το έδαφος βυθίστηκε αιφνίδια.
Η απάντηση του Δήμου:
Το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουλίου αιφνίδια βυθίστηκε τμήμα επιφάνειας περίπου 10 τ.μ. της νέας Πλατείας παραπλεύρως του Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου. Η υποχώρηση του εδάφους έγινε σε σημείο που υπήρχε μόνο φύτευση και δημιούργησε τρύπα διαμέτρου περίπου τριάμισι μέτρων και βάθους περί τα εφτά μέτρα. Αμέσως μετέβησαν στο σημείο εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής καθώς και συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να περιφράξουν και να ασφαλίσουν το σημείο το οποίο περιφράχτηκε και ασφαλίστηκε το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα στις 6 το πρωί ο εργολάβος μαζί με τους τεχνικούς του Δήμου και τη Δημοτική Αρχή παραβρέθηκε στο σημείο για να συντονισθούν οι εργασίες αποκατάστασης.
Το πρωί της Δευτέρας 31 Ιουλίου βρέθηκε στο συγκεκριμένο χώρο ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Βάσης και κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας αποτελούμενο από τη διευθύντρια κα. Παναγιώτα Γεωργιάκου – Πολιτικό Μηχανικό, τον Αν. Προϊστάμενο κ. Ανδρέα Δάγλα – Πολιτικό Μηχανικό, τον μελετητή και επιβλέποντα του έργου κ. Άρη Μέμο – Αρχιτέκτονα Μηχανικό, τον ανάδοχο εργολάβο κ. Χριστόφορο Χειμωνά καθώς επίσης και τον κ. Γεώργιο Ντούλη – Γεωτεχνικό Μηχανικό όπου διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
– Ύπαρξη παλαιού πηγαδιού διαμέτρου περίπου 4,00 μέτρων λιθόχτιστο, αγνώστου βάθους (τώρα γεμάτο με τα υλικά της καθίζησης μέχρι ενός σημείου)
– Ύπαρξη υποτυπώδους πλάκας σκυροδέματος άνευ οπλισμού επικαθήμενης στην στέψη του πηγαδιού, περίπου 4,00 κάτω από την επιφάνεια του διαμορφωμένου σήμερα εδάφους.
– Επίχωση των ως άνω κατασκευών με φερτά υλικά.
Είναι προφανές ότι η ύπαρξη του παλαιού μπαζωμένου πηγαδιού καθώς επίσης και η ύπαρξη υποτυπώδους πλάκας σκυροδέματος άνευ όπλισμου, το οποίο δεν είχε αποτυπωθεί σε κανένα τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, αλλά ούτε και στο διάγραμμα που συνοδεύει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής του 1992, προκύπτει ότι ήταν τα βασικά αίτια του συμβάντος.
Όπως προκύπτει και από την Τεχνική Έκθεση που συντάχθηκε, στο συγκεκριμένο σημείο έγινε μόνο κηποτεχνική διαμόρφωση, σε έναν χώρο που λειτουργούσε έως σήμερα ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων επί δεκαετίες. Οι εκσκαφές δε που πραγματοποιήθηκαν κυμάνθηκαν από 0,30 μ. έως 0,50 μ βάθος.
Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες εργασίες σε καμία περίπτωση δεν απαιτούν εδαφοτεχνική μελέτη καθώς δεν έγινε στο συγκεκριμένο χώρο καμία κτιριακή ή άλλη κατασκευή που απαιτούσε διερεύνηση της θεμελίωσης. Η ύπαρξη του πηγαδιού ήταν άγνωστη και δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο ή από τα τοπογραφικά διαγράμματα που βρίσκονται στη διάθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στο αρχείο που προέρχεται από τον πρώην Δήμο Βάρης, ούτε στα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής του έτους 1992.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν έως σήμερα, οδηγούμαστε στο έως τώρα συμπέρασμα ότι πρόκειται περί ενός τυχαίου γεγονότος και δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια ευθύνη, ούτε του μελετητή μηχανικού, ούτε του αναδόχου εργολάβου αλλά ούτε και του επιβλέποντα μηχανικού. Παρά ταύτα ο ανάδοχος εργολάβος ανέλαβε να αποκαταστήσει πλήρως τη ζημιά χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος. Ήδη έχει γίνει κλείσιμο της τρύπας που δημιουργήθηκε, όπως προκύπτει από τις συνημμένες φωτογραφίες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων μηχανικών.
Μετά το συμβάν, η Δημοτική Αρχή έδρασε άμεσα ακολουθώντας τα αυτονόητα βήματα κατά σειρά προτεραιότητας:
– Φρόντισε για την περίφραξη του χώρου και την ασφάλεια της περιοχής.
– Ενημέρωσε το κοινό για το συμβάν και τις πρώτες ενέργειες
– Δρομολόγησε τις εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς
– Έκανε εμπεριστατωμένη έρευνα για τα αίτια του συμβάντος και ενημερώνει το κοινό για τα συμπεράσματα.
Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή μετά το συμβάν κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ένα τόσο σοβαρό περιστατικό για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη για το έργο αλλά και το συμβάν. Ευτυχώς οι φωνές αυτές είναι μεμονωμένες, προερχόμενες από συγκεκριμένες διαχρονικές «πηγές» που έχουν αναλάβει έναν εργολαβικού τύπου αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στη Δημοτική Αρχή και το έργο της. Οι έρευνες για το συγκεκριμένο συμβάν θα συνεχιστούν σε βάθος και όλα τα στοιχεία θα είναι στη διάθεση του κοινού, όπως άλλωστε συμβαίνει αρχής γενομένης από το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά το συμβάν όταν η ίδια η Δημοτική Αρχή ανέδειξε το περιστατικό.