Η Δάφνη δεν επαναπαύεται στις δάφνες της
Και ροκόμπαρο με μπίρες και ταβέρνα με φιλετάκια και μπαρ με κοκτέιλ και μεζεδοπωλέιο με ρακές, α και αγωνιστικά σάντουιτς, όλα στη Δάφνη θα τα βρεις και θα τα αγαπήσεις.
- 28/12/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Μέχρι σήμερα η Δάφνη αποτελούσε για μένα μία σχετικά ανεξερεύνητη γειτονιά. Ήξερα τα ΤΕΦΑΑ και ότι η Βουλιαγμένης έβγαζε εκεί (αν και εμείς οι κεντρονότιοι πάμε και μέσω Νέας Σμύρνης). Είναι κάπως μακριά από τις Τζιτζιφιές, αλλά και ταυτόχρονα κοντά, αλλά όχι και τόσο, ώστε να πηγαίνω συχνά. Τώρα θα το ξανασκεφτώ. Γιατί πήγαμε ένα βράδυ του Δεκέμβρη και ανακαλύψαμε τα πιο σωστά μαγαζιά. Και το πιο ευχάριστο είναι ότι έχει κάτι για κάθε γούστο. Και ροκόμπαρο και σάντουιτς και κοκτέιλ και ταβέρνα και ρακές. Δεν είναι όλα κοντά μεταξύ τους βέβαια, τύπου «α δεν μου αρέσει αυτό θα πάω στο άλλο», όμως αυτό είναι και το καλύτερο part, γιατί υπάρχει όσο να πεις μία πρόκληση για να τα ανακαλύψεις ένα προς ένα, άσε που είναι σίγουρο ότι αυτοί που πάνε σε κάποιο από αυτά, ξέρουν ακριβώς τι ψάχνουν.
Κροκόδειλος
Αυτό πάντως είναι το μαγαζί που έψαχνα εγώ. Γιατί; Επειδή έχει προσωπικότητα και γιατί μου φέρανε ρακή και απάκι για το καλωσόρισμα.
Στους τοίχους βίντατζ πλακάκια, παλιες διαφημίσεις, ο Τσε Γκεβάρα και στα ηχεία Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Villagers of Ioannina City. Παρέες που γελάνε και μιλάνε δυνατά. Ο ιδιοκτήτης, ο Ηλίας, μικρός μπαμπάς και επικοινωνιακότατος.
Είναι στην κουζίνα μαζί με τους συνεργάτες του και δημιουργεί θαυματάκια που όταν βγαίνουν από τη φωτιά μοσχοβολάει ο τόπος. Ένα συνεχές μυρωδάτο πήγαινε έλα με τηγανάκια και εμείς να μην ξέρουμε πού να πρωτοκοιτάξουμε.
Κάτι τέλεια μανιτάρια, μπριζολάκια μέσα σε μπάρμπεκιου σος, πατάτες στρογγυλές (περίπου) και εκείνα τα καταπληκτικά πεϊνιρλί με τα ολόκληρα αυγά – μάτια πάνω.
Ω θεοί. Τραπεζάκια, μία μπάρα γεμάτη, ζεστασιά, ένας ολόκληρος μικρός κόσμος φτιαγμένος με γούστο και αγάπη.
Αερικό
Να γλιστρούσες στο σκοτάδι, να πετούσες σαν αερικό, τραγουδά ο Αλκίνοος και η Μαργαρίτα, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού αυτού, μου λέει πως από εκεί εμπνεύστηκε το όνομα.
Και λίγο γιατί αγαπά τις νεράιδες. Και έχει πείσει τις μικρές της κόρες ότι υπάρχουν. Μαζί με τον άντρα της τον Άγγελο, έχουν φτιάξει ένα μαγαζί, που θα πήγαιναν και εκείνοι.
Πολύ κοινωνική και φιλόξενη, νιώθεις οικεία μαζί της από την αρχή, ήπιαμε τις μπίρες μας, μιλήσαμε για τον Πάνο Κατσιμίχα που είχε έρθει στο μαγαζί, για τον Βασίλη Καζούλη που είχε κάνει live εκεί, για τον Λάκη Παπαδόπουλο, που είναι πολύ κουλ τύπος.
Μου είπε ότι καμια φορά μαγειρεύει και κερνάει τον κόσμο. Φτιάχνει και πίτες. Και σοκολατόπιτα, την οποία μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι πετυχαίνει, γιατί την δοκίμασα. Ελαφριά και πεντανόστιμη. Και καφεδάκι έχει ελληνικό και γλυκάκι του κουταλιού, αμέ.
Ο χώρος θυμίζει παλιό ροκ μπαράκι, έχει κάτι αυθεντικό, διαλεγμένη μουσική και σταθερούς πελάτες. Και μπίρες. Παγωμένες και λαχταριστές.
Είναι στέκι και αγαπιέται εύκολα.
Σοφοκλή Βενιζέλου 2, τηλ.: 210 9763155Τα φιλετάκια
Ο κ. Γιώργος είναι ένας αληθινός κύριος. Έξω καρδιά και πολύ περιποιητικός. Καθίσαμε (στον εσωτερικό χώρο και όχι στην αυλή εννοείται καθότι χειμώνας) και τα είπαμε πίνοντας Μοσχοφίλερο Μαντινείας, πάνω από λαχταριστά πιάτα.
Που ήταν απλά και ωραία, χωρίς τίποτα περιττό αλλά γευστικά. Μας πρότεινε την κυκλαδίτικη σαλάτα, που την εμπνεύστηκε από τα Κουφονήσια.
Τα περίφημα φιλετάκια ήρθαν και σε χοιρινή έκδοση και σε έκδοση κοτόπουλο. «Παλιά είχαμε μόνο χοιρινά, αργότερα καταλάβαμε ότι κάποιες κυρίες προτιμούν το κοτόπουλο», μας λέει ο κ. Γιώργος. Μου άρεσαν και τα δύο. Για τα κλασικά τους χοιρινά έμαθα ότι είναι από χοιρινή σπαλομπριζόλα, ξεκοκαλισμένα, στα κάρβουνα και όχι μαριναρισμένα, από μπούτι, ζουμερά και μαλακά.
Η ταβέρνα έχει παράδοση πολλών χρόνων, αφού λειτουργεί από το 1966. Ονομάστηκε έτσι, αφού στην αρχή σέρβιρε μόνο φιλετάκια, πατάτες και σαλάτα. Σήμερα το μενού έχει και άλλα πολλά, όμως είναι κρίμα κι άδικο να μην δοκιμάσεις τη σπεσιαλιτέ. Μαγείρισσα είναι η κυρία Τασούλα, μητέρα του κ. Γιώργου και σε κάποια πιάτα συμβάλλει και ο πατέρας του, ο κύριος Νίκος, ετών 91 παρακαλώ.
Τις Παρασκευές έχει live «Δεν είμαστε μπουζουκλερί, παίζουμε έντεχνα και ρεμπέτικα», μου εξηγεί για τη μουσική.
Το σημαντικότερο από όλα είναι εδότι τα υλικά είναι αγνά, το ψήσιμο σωστό και ο χρόνος έχει αποδείξει ότι καμία κρίση δεν αγγίζει τα μαγαζιά που αξίζουν πραγματικά.
Εθνάρχου Μακαρίου 126, τηλ.: 210 9730682Boubou
Ο Γιάννης, ο ιδιοκτήτης του Boubou, μας είπε τα πάντα για το μαγαζί του. Μάθαμε ότι ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2011 και ενώ άρχισαν μόνο με καφέ, πίτες και σάντουιτς, στη συνέχεια η φάση άλλαξε.
«Όλα γίνονται, αφού παραγγείλει ο πελάτης», μου λέει. Τα υλικά επιλέγονται και κόβονται μπροστά του. Το όνομα που επέλεξαν είναι το χαϊδευτικό της αγωνίστριας Μπουμπουλίνας, λόγω και του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το μαγαζί (στην Μπουμπουλίνας, στον αριθμό 25).
Τα παιδιά εκεί φτιάχνουν φρέσκους φυσικούς χυμούς από διάφορα υλικά (ακόμη και από παντζάρι), κάνοντας άπειρους συνδυασμούς. Με την μέθοδο της αργής σύνθλιψης, που διατηρεί την γεύση και όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Για τα σάντουιτς, προμηθεύονται καθημερινά ψωμί από τον διάσημο φούρνο του Τάκη στην Ακρόπολη, ενώ γενικά στηρίζουν τα ελληνικά προϊόντα, αφού εδώ θα βρεις μορταδέλα Δράμας, σαλάμι από τη Λευκάδα και ένα άλλο καυτερό από την Κέρκυρα, γραβιέρα Νάξου, φέτα από τη Τρίπολη.
Εξαιρετικές είναι και οι ομελέτες τους, με τα βιολογικά αυγουλάκια. Έχουν κι ένα μικρό μυστικό, που το ξέρουν μόνο οι πελάτες τους, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ, σόρρυ.
Φτιάχνουν ένα μπέργκερ μούρλια, το οποίο πηγαίνει από στόμα σε στόμα (και όχι κυριολεκτικά, γιατί κανείς δεν δέχεται να το μοιραστεί).
Μπουμπουλίνας 25, τηλ.: 210 9016333Spoiled
Eδώ θα κακομάθετε με την καλή εξυπηρέτηση και την ζεστή ατμόσφαιρα. Ναι, θα πιείτε και εκλεκτές ποικιλίες καφέ το πρωί και σπιτικά αναψυκτικά το απόγευμα και κάποια σπάνια αποστάγματα το βράδυ.
Όμως δεν μπορούμε να μην αφιερωθούμε σε αυτό που είναι η ειδικότητά του Spoiled. Βασικά για να στο κάνω λιανά, ίσως αποτελεί έναν από τους top προορισμούς για signature κοκτέιλ στα νότια. Τα κοκτέιλ του είναι και εμφανίσιμα, έχουν προσωπικότητα ρε παιδί μου, είναι κάπως σαν μικρά έργα τέχνης.
Και όπως κάθε έργο τέχνης, έτσι και αυτά δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν ένα εργαστήριο, έναν χώρο παραγωγής και όχι μόνο. Το lab λοιπόν που βρίσκεται ακριβώς απέναντι είναι αυτός ο χώρος.
Είναι το σημείο όπου πραγματοποιείται η έρευνα αλλά και το δημιουργικό κομμάτι από την ομαδάρα του μαγαζιού αυτού. Μας τα εξήγησε όλα ο ιδιοκτήτης, ο Γιώργος.
«Στον συγκεκριμένο χώρο ετοιμάζονται όλα τα σπιτικά συστατικά και δοκιμάζονται τα κοκτέιλ του μενού μας, κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες, έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να διασφαλίσουμε την ποιότητα και τη σταθερότητα των πρώτων υλών μας».
Μεγάλου Αλεξάνδρου 18, τηλ.: 210 9757386 Φωτογραφίες: Τόνια Φάντη