‘Η μεγάλη διάσωση’ είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση
Κάθε Πέμπτη το Nou-Pou.gr σχολιάζει την ταινία της εβδομάδας.
- 17/03/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Σήμερα που λες, βγαίνει στις αίθουσες το “Η μεγάλη διάσωση”. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερα να μπει πάλι μέσα στην πομπίνα; Λέω εγώ τώρα. Μία ταινία που δημιούργησε αρκετά μεγάλες προσδοκίες, γιατί όταν ο άνθρωπος παλεύει με το υγρό στοιχείο, το αποτέλεσμα είναι πάντα μαγικό και άκρως ελκυστικό για τον θεατή. Και με τέτοια διάθεση ξεκίνησα να τη βλέπω και εγώ. Κάπου εδώ πρέπει να σου πω και λίγα λόγια την ταινία όμως.
Η ταινία λοιπόν, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των Casey Sherman και Michael J. Tougias και διηγείται τα πραγματικά περιστατικά μιας τρομερής ναυτικής τραγωδίας που συνέβη στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και οι εξαιρετικά δύσκολες ώρες των πληρωμάτων στοιχειώνουν τη ναυτική ιστορία των Η.Π.Α. μέχρι και σήμερα. Ο σκηνοθέτης Craig Gillespie (Νύχτα Τρόμου, Το Χέρι του Ενός Εκατομμυρίου) προσπάθησε να μας μεταφέρει τις αγωνιώδεις στιγμές και τα ακραία συναισθήματα που επικρατούσαν, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Μπορεί το καστ να ήταν αρκετά υποσχόμενο, όμως δεν έφτασε να σώσει μια ταινία με πολλά λάθη. Σεναριακά και μη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε τους: Eric Bana (Star Trek, Ξόρκισε το Κακό), Ben Foster (Ο Μόνος Επιζών) και τον υποψήφιο για Όσκαρ Casey Affleck.
Υπόθεση
Φεβρουάριος του 1952, ΗΠΑ, Νέα Αγγλία. Μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες θα χτυπήσει τις ανατολικές ακτές της περιοχής. Ένα τάνκερ κόβεται στην κυριολεξία στα δύο, αφήνοντας στο έλεος του θεού το πλήρωμα. Ένα μικρό πλοίο της ακτοφυλακής σπεύδει για βοήθεια έχοντας να αντιμετωπίσει ακραίες καιρικές συνθήκες και γιγάντια κύματα που καταπίνουν τα πάντα στο διάβα τους. Τέσσερα μέλη της ακτοφυλακής, αψηφώντας τη θεομηνία, θα ρισκάρουν τις ίδιες τους τις ζωές στην προσπάθειά τους να σώσουν περισσότερους από 30 αβοήθητους ναύτες που είναι παγιδευμένοι και ανήμποροι.
Τι πήγε λάθος
Πολλά. Πολλά, πήγαν λάθος σε μία ταινία που είχε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει μία εξαιρετική περιπέτεια επιβίωσης. Καταρχάς, η ατμόσφαιρα των 50s φαίνεται τελείως φτιαχτή. Σαν να είναι περισσότερο επηρεασμένη από τις ταινίες της εποχής εκείνης, παρά την πραγματική δεκαετία. Επιπλέον, ενώ η Holliday Grainger έχει μία αίγλη και θυμίζει έντονα πρωταγωνίστριες από αυτή την εποχή, ο Chris Pine παρα είναι clean–cut με ένα πρόσωπο που δεν ταιριάζει καθόλου σε εκείνη τη δεκαετία.
Η ταινία μοιάζει να είναι κάτι μεταξύ Τιτανικού και Καταιγίδας. Αυτό θα μπορούσε να είναι κοπλιμέντο, καθώς πρόκειται για δύο πραγματικά εξαιρετικές ταινίες. Αντ’ αυτού, μοιάζει να προσπαθεί να μιμηθεί κάποια από τις δύο χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία.
Η παραγωγή είναι της Disney και σίγουρα αυτό δε βοηθά. Μία περιπέτεια για την ανθρώπινη θέληση κάτω από μία θεομηνία και με το PG–rated της Disney; Φαίνεται να ήταν από την αρχή καταδικασμένη. Άλλωστε και μόνο το γεγονός πως το ταλαντούχο, κατά τα άλλα, καστ δε μπόρεσε να τη σώσει από το …ναυάγιο, τα λέει όλα.
“Η μεγάλη διάσωση” είναι μία μεγάλη αποτυχία και απογοήτευση για όσους περιμένουν να δουν μία επική περιπέτεια εποχής. Τα εφέ της ταινίας παρά είναι οφθαλμοφανή και ενώ μας χαρίζει μερικές στιγμές δράσεις και εντυπωσιακών σκηνών, γρήγορα “πέφτει” ξανά.
Τα μερικά λεπτά εντυπωσιασμού δε φάνηκαν αρκετά να σώσουν ένα εγχείρημα που είχε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει επιτυχημένο. Θέλω να πω, έχεις ένα ταλαντούχο καστ, άσε τον Pine στην άκρη, έχεις μία ιστορία από αυτές που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, και έχεις και έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη. Ναι, θεωρητικά όλα πήγαν καλά, όμως η ταινία δυστυχώς ναυαγεί λεπτό με το λεπτό. Αν θες να δεις δράση, μπορείς να δεις απλά το trailer. Αυτές είναι και οι καλύτερες στιγμές της.
Trivia
– Ο Bernie και η Miriam Webber παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1952 και παρέμειναν παντρεμένοι για 58 χρόνια ακόμη, μέχρι που ο Bernie απεβίωσε το 2009 σε ηλικία 81 ετών.
– Το 1952 και οι τέσσερις άντρες που επάνδρωσαν τη ναυαγοσωστική λέμβο CG36500 τιμήθηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο από την ακτοφυλακή για τις ηρωικές τους πράξεις.
– Η original CG36500 βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μουσείο στη Massachusetts.
– Ο Andy Fitzgerald είναι τώρα 84 ετών και ζει στο Colorado μαζί με τη γυναίκα του.
– H ακτοφυλακή των ΗΠΑ ιδρύθηκε στις 28 Ιανουάριου του 1915.
– Υπεύθυνος για τα σκηνικά ήταν ο δυο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Michael Corenblith (Saving –Mr. Banks, Frost/Nixon).
– Το πετρελαιοφόρο που κόπηκε στα δύο είχε κατασκευαστεί αρχικά, για να μεταφέρει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου. Ως εκ τούτου οι συνθήκες κατασκευής του επιταχύνθηκαν αρκετά, χωρίς να έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας.