To Helix φέρνει την επιδημία στην plasma μας
H καλύτερη σειρά επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς, που μόλις έκανε πρεμιέρα, δεν ενδύκνειται για αρρωστοφοβικούς.
- 13/01/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Το μεγάλο κενό που είχε αφήσει στους φαν της επιστημονικής φαντασίας το τέλος του Fringe έρχεται, όπως όλα δείχνουν, να καλύψει το Helix. Πρόκειται για τη νέα σειρά του Syfy με θέμα μια ομάδα από το CDC (Center for Disease Control) που καλείται επειγόντως σε μια επιστημονική βάση στο Αρκτικό κύκλο για να διερευνήσει μια περίεργη επιδημία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε κάτι σαν ζόμπι.
Όχι όμως τα ζόμπι του Ρομέρο, αλλά τα άλλα, τα πιο ευκίνητα, του 28 Days Later. Αν και ο χαρακτηρισμός ζόμπι είναι μάλλον λάθος για να περιγράψεις ένα ιο που στερεί μεν τα θυματά του από την ανθρωπιά τους και τα ωθεί να στάξουν τη μαύρη ουσία που έχουν στα σωθικά τους σε όποιον δεν έχει ακόμη προσβληθεί(ενώ ταυτόχρονα τα μετατρέπει σε σούπερ δυνατά), αλλά δεν τους στερεί την εξυπνάδα τους ή την ικανότητά τους να μιλάνε.
Παρότι σε πρώτη ανάγνωση το concept του Helix θυμίζει περισσότερο το The Thing και άλλες ταινίες του είδους (βλέπε ομάδα επιστημόνων που εγκλωβίζεται σε μια βάση σε κάποιο πόλο), το τελικό αποτέλεσμα φέρνει περισσότερο σε Lost και Fringe. Κάτι που συνειδητοποιείς την πρώτη φορά που βλέπεις (εξωτερικά και εσωτερικά) τη γιγάντια high tech βάση και ενημερώνεσαι πως εντός της υπάρχουν πάνω από 100 επιστήμονες από 36 χώρες που διεξάγουν τα δικά τους μυστικά πειράματα. Επίσης κάτι απολύτως λογικό για όποιον γνωρίζει ότι τη σειρά ‘τρέχουν’ οι δημιουργοί των Battlestar Galactica, Contact, Lost και X-Files.
Πρωταγωνιστής είναι ο Billy Campbell ως αρχηγός της ειδικής μονάδας του CDC που ασχολείται με παθογόνους ιους και ο οποίος αναγκάζεται να συμμετέχει από τη στιγμή που ένας από τους επιστήμονες που έχουν μολυνθεί είναι ο αδελφός του. Μαζί του έρχεται η πρώην βοηθός του και πρώην συζυγός του (την οποία έπιασε στο κρεβάτι με τον αδελφό του) και η νυν βοηθός του η οποία είναι φανερό ότι είναι καψουρεμένη μαζί του. Χωρίς, ωστόστο, αυτό το λίγο σαπουνοπερικό πλέγμα σχέσεων να γίνεται γραφικό, φθηνό ή να σε αποπροσανατολίζει από την πλοκή.
Να μην ξεχάσω να αναφέρω τον Hiroyuki Sanada στο ρόλο του αινιγματικού διεθυντή της εγκατάστασης η οποία προφανώς κρύβει πολλά μυστικά πίσω από κάθε κλειστή πόρτα εργαστηρίου. Όπως π.χ. μια νέα ράτσα πανέξυπνων πιθήκων-βρικολάκων.
Τα πρώτα επεισόδια ακολουθούν τη λογική των ημερών (κάθε επεισόδιο είναι και μια μέρα), ενώ μένει να αποδειχθεί αν στην πορεία της η σειρά θα προτιμήσει να επενδύσει στο κλειστοφοβικό περιβάλλον της βάσης και όσων αυτή δυνητικά κρύβει ή θα αποκτήσει το κοινό και το budget για να μας προσφέρει μια πανδημία τύπου Contagion.
Πάντως τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είναι ένα project πάνω στο οποίο, εμείς τα ορφανά του sci fi, αξίζει να επενδύσουμε το χρόνο μας.