Μια επεισοδιακή αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Σούνιο
Η ολόγιομη αυγουστιάτικη πανσέληνος έκανε χθες την εμφάνισή της στον ουρανό και όσοι επισκέφθηκαν όμορφα σημεία όπως ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, σίγουρα επιβραβεύθηκαν από το θέαμα. Δεν έλειψαν όμως και τα ευτράπελα, αφού ο αρχαιολογικός χώρος στο Σούνιο ήταν τελικά κλειστός, προκαλώντας εκνευρισμό και ουρές χιλιομέτρων στο σημείο.
- 23/08/2021
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και κράτησε το καλύτερο για το τέλος. Η πανσέληνος στο Σούνιο κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα μαγεύει κάθε φορά τον κόσμο που φτάνει στη Λαυρεωτική για να συνδυάσει αρχαιολογία, θάλασσα, θέα και ρομάντζο. Αυτή τη φορά όμως, ο κόσμος που βρέθηκε στην άλλη άκρη της Αθήνας για να απολαύσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο δεν τη χάρηκε από τον Ναό του Ποσειδώνα, αφού αυτός ήταν κλειστός.
Μπορεί να υπήρχε εδώ και αρκετές μέρες ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού για 120 ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα που θα υποδέχονταν το κοινό και μετά τη δύση του ήλιου (σε 52 από αυτούς προγραμματίστηκαν ποικίλες εκδηλώσεις), όμως στο Σούνιο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γεγονός που εκνεύρισε πολύ όσους έφτασαν μέχρι εκεί, πιστεύοντας ότι ο Ναός, ένα από τα εμβληματικότερα σημεία της Αττικής για να θαυμάσει κάνεις την πανσέληνο, θα παρέμενε ανοιχτός. Χιλιάδες κόσμου από όλα τα μέρη της Αθήνας έφτασαν στο Σούνιο και στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας για να απολαύσουν την Αυγουστιάτικη πανσέληνο αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν για να βρουν κάποιο μέρος όπως η Παλαιά Φώκαια, η Σαρωνίδα, το Λαγονήσι όπου θα απολάμβαναν το φεγγάρι.
Πανσέληνος στο Σούνιο: Μια μικρή περιπέτεια
Φτάσαμε νωρίς το απόγευμα στην παραλία του Σουνίου για να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα. Η διαδρομή μέχρι εκεί ήταν υπέροχη, ειδικά για τον συνοδηγό που μπορεί να χαζεύει το απέραντο μπλε της θάλασσας. Όταν φτάσαμε στην παραλία, πετύχαμε το ηλιοβασίλεμα, το οποίο έφερε υπέροχα χρώματα στον ορίζοντα και έκανε το τοπίο ακόμα πιο μαγικό. Μετά από μερικές βουτιές και πριν βγει η πανσέληνος, πήγαμε για ουζάκι και φρέσκους ψαρομεζέδες δίπλα στο κύμα.
Νωρίς το βράδυ όμως ξεκινήσαμε για τον Ναό. Αυτό που αντικρίσαμε ήταν ανεπανάληπτο. Περίπου 3-4 χιλιόμετρα ουρές παρκαρισμένων αυτοκινήτων στον δρόμο και στα χωμάτινα πάρκινγκ της περιοχής. Η Αστυνομία προσπαθούσε να συντονίσει τους πεζούς και τους οδηγούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι περπατούσαν τριγύρω, ντυμένοι με όμορφα ρούχα και κάμερες στο χέρι. Η ανηφόρα για τον Ναό είχε κλείσει, με τα αυτοκίνητα να είναι παντού σταθμευμένα.
Εκτός από τη διαφαινόμενη ταλαιπωρία, αυτό που άλλαξε από νωρίς το ευχάριστο κλίμα της προσμονής για την πανσέληνο ήταν οι επίσης εκατοντάδες άνθρωποι που κατέβαιναν από τον Ναό του Ποσειδώνα εκνευρισμένοι διότι περίμεναν τον αρχαιολογικό χώρο ανοιχτό, αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν ίσχυε. Στο σημείο επικρατούσε πανικός από αρκετό κόσμο που έφευγε απογοητευμένος από το ‘ταξίδι’ που έκανε μέχρι το Σούνιο, και αφετέρου επειδή δεν είδε την πανσέληνο. Όταν εκείνη εμφανίστηκε, οι περισσότεροι είχαν ήδη φύγει. Πολλοί μάλιστα τα έβαλαν και με την Αστυνομία, η οποία απλώς βρισκόταν στο σημείο, χωρίς να ενημερώνει τον κόσμο για τον κλειστό αρχαιολογικό χώρο. Αποτέλεσμα αυτού, η αφόρητη κίνηση και ο εκνευρισμός των οδηγών που δεν έβρισκαν να παρκάρουν ούτε 1,5 χιλιόμετρο μακριά.
Το καφέ μπαρ που βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του Ναού ήταν πάντως ανοιχτό και έτσι εξυπηρέτησε όσους ανέβηκαν μέχρι την κορυφή. Κάποιοι πήραν κάτι στο χέρι και έφυγαν, ενώ άλλοι κάθισαν σε τραπέζι με θέα το φεγγάρι.
“Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι”, λένε, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η φράση αυτή ταίριαζε απόλυτα, αφού αρκετοί πήγαν στον λοφίσκο που βρίσκεται απέναντι από τον Ναό και κάθισαν στα βραχάκια που έχουν θέα στη θάλασσα, στο Ναό και φυσικά στο πανέμορφο φεγγάρι. Το σημείο άλλωστε όλα τα Σαββατοκύριακα γεμίζει από κόσμο. Πράγματι, όσοι πήγαν εκεί ξέχασαν τον αρχαιολογικό χώρο γρήγορα και δεν χάλασαν το βράδυ τους.
Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος – ονομάζεται αλλιώς και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», όνομα που πήρε από τους ιθαγενείς της Αμερικής που ψάρευαν εκείνη την περίοδο το συγκεκριμένο ψάρι- είναι διάσημη για το μέγεθος και το έντονο χρώμα της. Αυτό συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες επειδή ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας τροχιάς του στον ουρανό. Αντιθέτως η σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα.