Είναι οχιά ή κάποιο ακίνδυνο φίδι; Οι οδηγίες της ΑΝΙΜΑ για να το ξεχωρίσουμε
Σε κάθε περίπτωση, δεν δοκιμάζουμε να χειριστούμε ένα φίδι αλλά και δεν το σκοτώνουμε.
- 01/05/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Να εκπαιδεύσει τους πολίτες ώστε να μην τα φοβούνται αναίτια αλλά και να σέβονται τη ζωή των φιδιών προσπαθεί συχνά μέσα από ανακοινώσεις του ο σύλλογος για την προστασία και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ. Μία τέτοια έκανε και αυτήν την εβδομάδα: «Αυτές τις μέρες δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα για φίδια. Οι ανήσυχοι πολίτες που τα εντοπίζουν σχεδόν πάντα είναι σίγουροι ότι πρόκειται για οχιές. Αποδεικνύεται ότι συνήθως είναι νεαροί λαφιάτες ή αγιόφιδα» έγραψαν οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ, κοινοποιώντας έναν χρήσιμο οδηγό από τη σελίδα Herpetofauna.gr σχετικά με το πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια οχιά.
«Αναγνωρίζοντας τις οχιές γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε άλλο διαφορετικό φίδι συναντήσουμε είναι ακίνδυνο για εμάς. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως δεν δοκιμάζουμε να χειριστούμε ένα φίδι αλλά και δεν το σκοτώνουμε. Όλα τα ερπετά της χώρας προστατεύονται από το νόμο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο οδηγός.
«Στη χώρα μας μεταξύ όλων των ερπετών μόνο οι οχιές είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Όλα τα υπόλοιπα είδη είναι εντελώς ακίνδυνα για εμάς. Μια οχιά για να μας δαγκώσει πρέπει να την πιάσουμε, να την πατήσουμε ή να την πλησιάσουμε σε απόσταση μερικών δεκάδων εκατοστών. Οι οχιές είναι ήπιου χαρακτήρα φίδια, αργοκίνητα και ποτέ δεν θα μας πειράξουν αν δεν τις ενοχλήσουμε και νιώσουν απειλή. Ποτέ μια οχιά ή οποιοδήποτε άλλο φίδι δεν θα μας κυνηγήσει!».
Αυτες τις μέρες δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα για φίδια. Οι ανήσυχοι πολίτες που τα εντοπίζουν σχεδόν πάντα είναι σίγουροι ότι πρόκειται για οχιές. Αποδεικνύεται ότι συνήθως είναι νεαροί λαφιάτες ή αγιόφιδα….
Δημοσιεύτηκε από ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στις Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020
Από παλαιότερη ανάρτηση της ANIMA:
Ο όφις που πανικόβαλε τις κυρίες σε διαμέρισμα των Αμπελοκήπων και κινητοποίησε την Άμεσο Δράση, πάντα στο πλευρό των πολιτών. Λαφιατάκι νεαρό που προφανώς το ήλκυσε το νερό στις γλάστρες.
Δημοσιεύτηκε από ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018