Καλημέρα! Η λέξη που αλλάζει την καθημερινότητα μας με ένα βιβλίο που θα σας φτιάξει τη διάθεση
Καλημέρα! Το 4ο βιβλίο του Γιάννη Ζευγώλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.
- 09/07/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα ανατρεπτικό βιβλίο βρίσκεται από σήμερα σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Το όνομα είναι Καλημέρα! Ο τίτλος τραβάει αμέσως το βλέμμα και σε κάνει να να θες να διαβάσεις απευθείας το οπισθόφυλλο για να δεις τι πραγματεύεται. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου δημιουργεί ένα “κίνημα” με βασικό μότο του την καλημέρα που εκλείπει πια από τη ζωή μας. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι διαβάζεται απνευστί και μόλις τελειώσετε το βιβλίο θα ξεκινήσετε να λέτε και πάλι εγκάρδια την καλημέρα στους φίλους, τη γειτονιά, σε ανθρώπους που έχετε καιρό να κοιτάξετε στα μάτια και να τους πείτε μια ζεστή καλημέρα.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με τί ευκολία θα την χάριζες στον άστεγο της γωνίας, σε κάποιονπου σε πλήγωσε ή στην πεθερά σου; Πόσες καλημέρες δεν έχουμε πει γιατί είμαστε απορροφημένοι στην απρόσωπη καθημερινότητά μας; Πόσους ανθρώπους προσπεράσαμε, πόση αγένεια κι απαξίωση αναθρέψαμε; Και τι θα γινόταν αν, κάποια μέρα, συνασπίζονταν όλοι οι υπέρμαχοί της, όπως στο «Καλημέρα!» του Γιάννη Ζευγώλη; Αν διεκδικούσαν το δικαίωμα στο να λέμε και να ακούμε την καλημέρα; Μήπως τότε η ζωή μας αποκτούσε περισσότερο νόημα; Μήπως τελικά αυτή είναι η αλλαγή που χρειάζεται η αποξενωμένη κοινωνία που δημιουργήσαμε; Ας κάνουμε μια δοκιμή τώρα, από αυτό το καλοκαίρι με αφορμή το «Καλημέρα!».
Γιάννης Ζευγώλης
Ο Γιάννης Ζευγώλης γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1978 στην Αθήνα. Κατάγεται από την Απείρανθο της Νάξου. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και συνέχισε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Απέκτησε ειδίκευση στη Μετάφραση.
Προηγούμενα βιβλία του: Λογοχανείο, συλλογή Διηγημάτων, Αστεγοσκόπιο, Συλλογή Διηγημάτων, Ο Κρεμάστρας, Σπονδυλωτό αφήγημα.
Συμμετείχε δύο φορές μέχρι σήμερα στην εκπομπή «Άξιον Εστί» του Βασίλη Βασιλικού.
Το Μονόπρακτο με τίτλο «Το σπίτι του Κωφού Ηθοποιού» διαβάστηκε στο Ηρώδειο. Στη βραδιά sleep out που οργανώθηκε στην Αθήνα για τους αστέγους ανέβηκε το θεατρικό του έργο «Οι Νεοσύλλεκτοι» και την επόμενη χρονιά το μονόπρακτο «Όταν οι Θεοί ξεσπάνε». Το «Λογοχανείο» ανέβηκε με επιτυχία στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου. Έγραψε τα κείμενα για το Roadtrip 2 και ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς του Roadtrip 3 της Βιολέττας Γύρα. Το 2016 ανέβηκε το θεατρικό του έργο «Οδός Αστέγων» στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος σε σκηνοθεσία Βασίλη Βυλαρά. Συνεργάστηκε στενά με τον Γιάννη Ζουγανέλη στο Φόρτσα Πατρίδα. Μιλάει Νοηματική, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά. Έχει γράψει πλήθος διαφημιστικών σεναρίων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών. Εργάζεται ασταμάτητα στον χώρο της Διαφήμισης και της Επικοινωνίας από το 2000. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίζα Αρώνη και έχει δύο παιδιά, το Μάνο και τον Χρήστο.
Προτείνουμε να επισκεφθείτε το Καλημέρα και σε Facebook και Instagram και να δώσετε μία ψήφο εμπιστοσύνης στο βιβλίο αλλά και σε αυτό το υπό διαμόρφωση ρεύμα.
Από το οπισθόφυλλο
Ο αφανισμός της καλημέρας από τη ζωή μας και η κατασκευή ενός νέου μοντέλου περιθωριοποίησης και απομάκρυνσης των ανθρώπων οδήγησε μία ομάδα εθελοντών στη δημιουργία ενός κόμματος που στόχο έχει τη διάδοση της καλημέρας και την κοινωνική αφύπνιση. Στα γραφεία του κόμματος «Καλημέρα» στα Πετράλωνα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα με καθημερινή εγγραφή μελών, οργάνωση αποστολών στις γειτονιές, τηλεφωνική υποστήριξη ανθρώπων που ήθελαν να ακούσουν μία καλημέρα. Στόχος του κόμματος που διεκδικεί επισήμως μία θέση στη Βουλή είναι η αλλαγή προσανατολισμού της κοινωνίας μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της καλημέρας στην καθημερινότητα μας, η επαναφορά χαμένων αξιών και η αντιμετώπιση του ρεύματος «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα μέλη και τα στελέχη του «Καλημέρα» διαφέρουν πολύ από τα συνηθισμένα κομματικά στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων και έρχονται αντιμέτωπα με παγιωμένα συμφέροντα, πρακτικές του παρελθόντος, ένα πολύ ισχυρό σύστημα που είναι έτοιμο να εκμηδενίσει οποιαδήποτε προσπάθεια γεννιέται στην κοινωνία. Μέσα σε αυτό το κλίμα η καλημέρα κερδίζει κοινωνιολογικά έδαφος και αποτελεί απειλή για όσους έχουν ως κρυφή αποστολή την αποξένωση των ανθρώπων.