Καβούρι: Η επιστημονική εξήγηση για την υποχώρηση της θάλασσας
Η εξήγηση για το φαινόμενο της υποχώρησης της θάλασσας στο Καβούρι και σε πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας. Εντυπωσιακές εικόνες άμπωτης σημειώθηκαν σε διάφορα μέρη, από τη Χαλκιδική μέχρι και την Κρήτη.
- 07/03/2021
- Κείμενο: NouPou Manager
Πρωτόγνωρες εικόνες καταγράφονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Εκτός από το Καβούρι, όπου η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε σε τέτοιο βαθμό ώστε η παραλία να ενωθεί με τον βράχο που κανονικά βρίσκεται μέσα στο νερό, έντονα φαινόμενα άμπωτης παρατηρούνται από χθες από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και τη Βόρεια Κρήτη (μεταξύ άλλων σε Σίφνο, Σκιάθο, Άνδρο, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Κεφαλονιά).
Οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που συμβαίνει περιοδικά κάθε τρία τέσσερα χρόνια και θυμούνται τις παράξενες εκείνες ημέρες που μπορούσαν να περπατήσουν στο μικρό “νησάκι” του Καβουρίου. Άλλοι πάντως κάνουν λόγο για μοναδικό φαινόμενο, καθώς η θάλασσα είχε υποχωρήσει για τουλάχιστον δύο 24ωρα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συνέδεσαν το φαινόμενο με τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για απόλυτα εξηγήσιμο φαινόμενο, που δεν έχει καμία σχέση με σεισμό ή και τσουνάμι.
«Ουδεμία σχέση» υπάρχει, διαβεβαίωσε ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στο OPEN. «Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Βέβαια αυτό το φαινόμενο ποικίλει σε ένταση, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα αν καταφέρουν να ευθυγραμμιστούν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη. Όταν γίνει αυτό το φαινόμενο, η έλξη που ασκούν αυτά τα ουράνια σώματα στον όγκο του νερού είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουμε μετατοπίσεις του νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε ο κ. Φασουλάς.
Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αυτήν την ένταση της άμπωτης, όπως ανέφερε ο κ. Φασουλάς. «Όλες αυτές τις μέρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επικρατούν φαινόμενα υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Έτσι, κι ο ίδιος ο άνεμος πιέζει το νερό ακόμα περισσότερα και στην ουσία έχει μεγεθύνει το φαινόμενο, ίσως στο μέγιστο βαθμό που μπορεί να φτάσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά με αργό ρυθμό η θάλασσα επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. «Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι» τόνισε, προσθέτοντας πως στο τσουνάμι η αποχώρηση του νερού γίνεται πολύ γρήγορα και όχι με τόσο αργό ρυθμό.
Πηγή: OPEN, 3vita